U kunt diclofenac ook beter niet gebruiken als u bepaalde andere medicijnen gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld andere NSAID's, antidepressiva en bloedverdunners. Vraag aan uw arts of apotheker of u uw huidige medicijnen gelijktijdig kunt gebruiken met diclofenac.
Van de door uw meoder gebruikte medicatie zijn er een drietal medicijnen die een interactie aan kunnen gaan met diclofenac. Dit zijn marcoumar, seroxat en sotalol. Diclofenac kan de werking van de bloedverdunner marcoumar versterken. Hierdoor is er een grotere kans op het optreden van bloedingen.
Mogelijke bijwerkingen van diclofenac zijn maagirritatie en darmstoornissen. Als je eerder last hebt gehad van een maag– of darmzweer, dan heb je meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Overleg in dat geval met een arts of je diclofenac kunt gebruiken.
Verder kunnen overgewicht en het gebruik van veel zout, veel drop en veel alcohol de bloeddruk verhogen. De bloeddruk kan ook stijgen door gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers (zoals ibuprofen en diclofenac) of corticosteroïden (prednison).
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Voorbeelden zijn rijst, quinoa, haver, teff, boekweit. Kruiden zijn natuurlijke ontstekingsremmers vanwege hun hoge antioxidant werking. Kruiden zijn nog sterkere antioxidanten dan groente en fruit. Kruiden bevatten ook krachtige stoffen die ontstekingen, pijn, zwellingen en ochtendstijfheid daadwerkelijk afremmen.
Naproxen of diclofenac (NSAID)
U kunt naproxen of diclofenac mee naar huis krijgen. Deze pijnstillers vallen in de groep NSAID en zijn een aanvulling op paracetamol. U krijgt 1 van beide pijnstillers mee naar huis. U mag deze samen met paracetamol gebruiken.
Let op: bij het gebruik van diclofenac is er kans op maag-/darmzweren en -bloedingen. Ben je ouder dan 70 jaar, heb je eerder een maagzweer of darmzweer gehad, of gebruik je anti-bloedstollingsmedicijnen? Dan is een maagbeschermer nodig. Voor meer informatie kun je terecht bij je arts of apotheker.
Diclofenac (Voltaren, Voltaren Retard) is een niet-steroïd antiphlogisticum. Evenals alclofenac, indometacine, sulindac en tolmetine behoort diclofenac tot de arylazijnzuurderivaten. Veel niet-steroïde antiphlogistica zijn incidenteel met leverbeschadiging in verband gebracht.
Pijnstillers, zoals paracetamol, ibuprofen en diclofenac kunnen tijdelijk verlichting geven maar helpen nauwelijks bij het herstel van pijn in de onderrug. Het belangrijkste is om in beweging te blijven en als u een pijnstiller wilt nemen begin dan met paracetamol (maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500mg).
Hoeveel paracetamol (vanaf 18 jaar)
Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt. U mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken.
Algemeen: diclofenac heeft van de klassieke NSAID's het laagste gastro-intestinale en hoogste cardiovasculaire risico. Maagbescherming bij gebruik van diclofenac is geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Als maagbeschermer komt een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol, in aanmerking.
Zo'n 10 tot 20% van de mensen met astma ontwikkelt bronchospasmen. Dat is het samentrekken van de spieren rond de luchtpijp waardoor je kortademig kunt worden. Dit kan heel ernstig zijn. Daarom is het absoluut verboden voor mensen die ooit een ernstige astma-aanval hebben gehad om NSAID's te nemen.
In het begin kun je bijwerkingen hebben, omdat je lichaam moet wennen aan het medicijn. Als je veel last hebt van bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid of wazig zien is het niet verstandig om auto te rijden.
Diclofenac en naproxen werken snel en hebben een langere werkingsduur dan bijvoorbeeld ibuprofen. Naproxen heeft het laagste risico op hart- en vaatziekten, maar meer kans op maagdarmproblemen. Diclofenac heeft minder kans op maagdarmproblemen en meer kan op hart- en vaatziekten.
Dit is afhankelijk van het type pijnstiller dat wordt gebruikt. De meeste middelen zullen ongeveer binnen 3 dagen uit je bloed verdwenen zijn.
Het pijnstillende effect begint na 1 uur. Deze werking houdt ongeveer 6 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken na ongeveer 2 uur. De werking houdt wel langer aan, namelijk 12 tot 24 uur.
De dosering is als volgt: naproxen: maximaal drie keer per dag 250 mg; ibuprofen: maximaal drie keer per dag 400 mg; diclofenac: maximaal drie keer per dag 50 mg.
'De zorgautoriteit MHRA zegt dat er per 1000 diclofenac-gebruikers 3 extra hart- en herseninfarcten optreden. Dat klinkt redelijk onschuldig, tot je gaat kijken naar het aantal gebruikers.
Die zogeheten opiaten, zoals oxycodon, zijn in veel gevallen in de plaats gekomen van lichtere pijnstillers, zoals ibuprofen en diclofenac. Door het groeiende gebruik doen zich ook vaker complicaties voor, zoals vergiftiging.
Je kan beter geen alcohol drinken als je diclofenac gebruikt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je last krijgt van je maag. Of van andere bijwerkingen.
Doorgaans is paracetamol de eerste keus als behandeling van pijn. Als paracetamol niet voldoende helpt, kunt u bijvoorbeeld uitwijken naar ibuprofen of diclofenac. U kunt diclofenac gebruiken als u last van pijn, koorts en/of ontstekingen heeft.
Morfine en andere heel sterke pijnstillers. Heel sterke pijnstillers zijn morfine, fentanyl en oxycodon.
Voor volwassenen wordt een dosis van 1000 mg (2 tabletten van 500mg) per keer aanbevolen, 3-4x per dag. Bij gebruik van diclofenac wordt in sommige gevallen aangeraden om een maagbeschermer te gebruiken. De aanbevolen dosering van pantoprazol en omeprazol is 20-40 mg per dag, 1x per dag.