Eet pizza zoals de Italianen eten, snijd er steeds een klein stukje vanaf. Zo geniet je meer van je maaltijd en al haar mooie ingrediënten.
Je kunt je pizza combineren met antipasto of een toetje, maar nooit met een salade (en bovendien: eet gewoon salade voor lunch en geniet extra van de pizza, je bent niet voor niets in Italië). Het is trouwens volkomen geaccepteerd om je pizza in stukken te snijden en met je handen te eten.
Houdt de pizza in één hand vast en vouw de uiteinden van de korst naar elkaar zodat de hele pizzapunt mee vouwt. Op deze manier druipt alle olie er niet vanaf en vallen de toppings er ook niet vanaf. En eet ook netjes je korstjes op! Dat zijn pas eet etiquette!
Napolitaanse pizza is de holy grail en moet zelfs aan strenge eisen voldoen, wil hij zo mogen heten. Krijg je mes en vork als je je in deze pizzawalhalla bent? Maak daar dan ook gebruik van. Klinkt misschien gek, maar het is in Napels juist de bedoeling om pizza met bestek te eten.
De zaterdagavond is in veel gezinnen pizza-avond. 60% van de Italianen eet minstens één keer per week pizza en 15% zelfs meer dan één keer per week.
Italië Net als in Frankrijk, is ook in Italië de fooi (à tien procent) inbegrepen bij de rekening.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
Het grootste en belangrijkste verschil zit in de bodem. Een Italiaanse pizza heeft een dunne, knapperige bodem. Deze wordt traditioneel gebakken in een houtoven. Een Amerikaanse pizzabodem is daarentegen een heel stuk dikker, steviger en aan de binnenkant zachter, wat het het ultieme comfort food maakt.
Een Italiaans diner bestaat uit vier gangen; antipasti, primi, secondi en dolci. Bij antipasti kan je denken aan bruschetta, typisch Italiaanse vleeswaren of kaas en salades. De prima piatti is meestal een pasta of risotto gerecht. En de secondi is een hoofdgerecht wat meestal uit vlees of vis bestaat.
De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt. Veel Italianen stoppen onderweg naar hun werk bij een barretje om een cappuccino e brioche te eten.
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
Slaapgedrag Italianen versus Nederlanders
Opvallend is dat de Italianen het doen met slechts 7,09 uur sonno, slaap, per nacht. Hekkensluiter is Turkije. Daar slapen ze maar 6,50 uur per nacht.
De echte Italiaanse pizza´s staan bekend om de eenvoud en bevatten vaak maar één of twee ingrediënten naast de kaas en de tomatensaus. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk de pizza´s met salami, rauwe ham, verse worst, of alleen met een paar groente zoals aubergine en geroosterde paprika.
Begroeten. Buongiorno kun je eigenlijk altijd zeggen en is net iets beleefder dan salve. Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent.
Vooropgesteld: er is geen wettelijk vastgestelde volgorde voor de pizza-ingrediënten. En dus ook niet voor de kaas. Maak je een pizza met tomatensaus als basis, dan heb je feitelijk twee opties: bodem » tomatensaus » ingrediënten » kaas.
Vooral bij pizzabakkers zijn Italiaanse kruiden populair: rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Daarnaast is peterselie erg populair als pizzakruid. We gebruiken deze vijf pizzakruiden voor de Sensazione, onze populaire steenovenpizza, en Rustipani.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Een pizza diende de promotie van Italiaanse producten. Eentje met ananas bovenop was dus een aanfluiting van alle regels. Anderzijds was het behoorlijk arrogant om aan anderen te zeggen dat zoiets niet mag.”
Net als vorig jaar is pizzeria I Masanielli van Francesco Martucci uit Caserta de winnaar van de verkiezing Beste Pizzeria ter Wereld. Het is al het vijfde jaar dat de stad Caserta met deze eer mag strijken.
pizza {zn.} Mijn vader houdt erg van pizza. A mio padre piace molto la pizza.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
De calzone is stiekem een dubbelgeklapte pizza. Pizzadeeg wordt gevuld met kaas, vlees en ei, dubbelgevouwen en gebakken in een hete pizza-oven.
Malafemmena – Berlin, Germany. Pizzeria Luca – Copenhagen, Denmark. Forno d'Oro – Lisbon, Portugal. 400° Laboratorio – Paris, France.