De bapao komt oorspronkelijk uit China. En hij is via Indonesië bij ons terechtgekomen. En wat de bapao nou zo bijzonder maakt is dat hij gestoomd wordt en daardoor blijft hij lekker zacht.
De bapao is voor het eerst gemaakt ten tijde van de drie koninkrijken in China en is bedacht, zo gaat het verhaal, door een militair strateeg genaamd Zhuge Liang.
Bapao's zijn door Chinese gemeenschap naar Indonesië gebracht. Via de Indonesische keuken zijn ze vervolgens geïntegreerd geraakt in de Nederlandse keuken. De broodjes staan op het menu bij diverse Chinese, Indische, Indonesische en Vietnamese (afhaal)restaurants.
Bapao is een gestoomd broodje met een vulling dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken. De bapao wordt ook wel 'broodje bapao' genoemd. Dit is niet helemaal correct, aangezien 'pao' het Chinese woord voor broodje is. Het is via Indonesië ook in Nederland bekend geraakt.
Luchtige broodjes van gemalen tarwebloem met een pittige vulling, van oorsprong afkomstig uit China. De broodjes worden gestoomd, in plaats van gebakken: dat kan ook in de magnetron. De supermarkt verkoopt ze vers of diepgevroren, met een vulling van kip, rund- of varkensvlees en tegenwoordig ook vegetarisch.
Extra informatie. Ruim 1 miljoen Nederlanders kunnen geen bapao eten. Daarom komt kadir nu met halal bapao. Een hartige verassing verrassing die rijkelijk gevuld is met lekker gekruide halal kipgehakt.
Op de eerste plek is het broodje bapao van Amazing Oriental geëindigd. Het broodje krijgt van ons gemiddeld 7,56. Dat komt vooral door de onovertroffen smaak. De broodjes worden ambachtelijk en in eigen keuken gemaakt.
Pan: breng een laagje water van circa 3 cm aan de kook. Verwijder de verpakking en plaats de bapao in een stoommandje/vergiet in een pan met deksel. Stoom de bapao in een gesloten pan ca. 9 minuten.
Bapao is een gestoomd broodbolletje liefst gemaakt van extra fijn gemalen en wit gebleekt tarwemeel (genaamd: bapaomeel) wat de structuur zeer zacht en fluffy maakt. Midden in het broodje zit een vulling van vlees, vis, iets vegetarisch of zelfs iets zoets.
De broodjes werden oorspronkelijk gevuld met gemarineerd varkensvlees, maar tegenwoordig zijn ook vullingen van kippen- of rundvlees gebruikelijk. Met het populairder worden van vegetarisch voedsel zie je ook steeds vaker met groenten gevulde bapao's.
Smaken in de Indonesische keuken
Indonesische gerechten hebben rijke smaken; meestal omschreven als hartig, pittig en kruidig, en combineren ook basissmaken als zoet, zout, zuur en bitter. De meeste Indonesiërs houden van heet en pittig eten, dus sambal is een belangrijke smaakmaker in de Indonesische keuken.
Haal de broodjes van de plaat, leg ze in de pan en stoom ze in 10 minuten gaar. Haal ze daarna voorzichtig uit de pan en leg ze op een serveerschaal. Serveer de vegan broodjes bapao met chilisaus.
Het mooie is is dat dit broodje niet alleen vegetarisch is, maar ook geschikt voor veganisten. De No Beef Ketjap Bapao is helemaal plantaardig en ik probeerde 'm uit. BAP-WOW! De bapao's kun je vinden in het koelschap bij Albert Heijn.
Kan een bapao in de Airfryer? Broodje bapao: bevroren 10 a 12 min op 170°, ontdooid 7 min op 200°.
Bapao broodjes stomen. Plaats een stoommandje op een pan met kokend water en leg in het midden van het mandje een stukje bakpapier. Leg daar voorzichtig 3 tot 4 broodjes per keer op en stoom de bapao in 15 minuten gaar. Serveer de broodjes (lauw)warm met chilisaus.
Wat is het? Gebleekt tarwemeel van fijne maling dat extra laag in gluten is. Deeg met gist of bakpoeder dat hiermee wordt gemaakt heeft een extra zachte en cakeachtige, sponzige structuur. Dit meel wordt gebruikt voor allerlei Chinese gestoomde broodjes (bao), zoals bijvoorbeeld bapao met varkensvlees.
De broodjes bapao kun je even (een dag of 1-2) bewaren in de koelkast maar je kunt ze ook invriezen.
Wanneer je ze in plastic verpakkingen koopt, verwarm je dit inclusief de verpakking 40-60 seconden in de magnetron (een bevroren bapao ongeveer 90 seconden). Bapaos kun je ook opwarmen in een stoommandje of rijststomer, dit duurt ongeveer 9 minuten (een bevroren bapao ongeveer 13 minuten).
Vouw het deeg om de vulling en plak, indien nodig, dicht met water. Leg de bolletjes op het bakpapier en laat circa 1 uur rijzen Stoom de bapao, in het stoommandje, in 16-20 minuten gaar. Serveer de bapao met sweet chilisaus.
Opwarmen met een pan
Als het water kookt zet je de hitte bron op de laagste stand. Verwijder het plastic van de bapao. Zet een stoommandje of als je dat niet hebt een hitte bestendige zeef op de pan en leg daarin je bapao broodje. Zet een deksel erop en laat het voor zo'n 6 minuten stomen.
100 g bevat 240 calorieën.
Er zitten 132 kilocalorieën in 1 stuk (70 gram) bapao met kip. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bapao met kip'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De term Broodje Bakpao wordt in de serie toegepast in het taalgebruik van de personages om bapao aan te duiden. Gevolg hiervan is dat de term onder jongeren populair is geworden.
Iedereen zegt broodje bapao, maar bapao betekent broodje in het Chinees. Dus iedereen noemt het eigenlijk broodje broodje.