De wortel van een gebitselement kan achterblijven wanneer de rest van het gebitselement door afbraak of een ongeval verloren gaat. Soms blijft de wortel per ongeluk geheel of gedeeltelijk achter wanneer de tandarts een aangetast gebitselement trekt.
De kies blijft gewoon in de mond zitten. Wanneer de zenuw al een tijdje dood is, gaat de pulpa ontbinden. Hierdoor lekken giftige stoffen uit de tand of kies weg naar het omliggende kaakbot. Dit veroorzaakt een pijnlijke kaakontsteking.
Een wortelpuntontsteking kan ontstaan als een “dode” tand of kies niet wordt behandeld. Ook kan het ontstaan na een moeilijke wortelkanaalbehandeling. Een wortelpuntontsteking veroorzaakt pijn en een abces. Een abces is een soort puistje op het tandvlees vlakbij de ontstoken wortelpunt.
Wortelkanaalbehandeling: Dit is de meest gebruikelijke behandeling. De tandarts zal de dode pulp uit de tand verwijderen, de tand schoonmaken en desinfecteren, en deze vervolgens vullen en verzegelen. Extractie: Als de tand te zwaar beschadigd is, is het soms beter om de tand te extraheren.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Ook een pijnstiller of ontstekingsremmers hebben geen effect. Als het weefsel eenmaal ontstoken is zal het niet meer genezen. Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af.
Een klap kan de zenuw beschadigen, waardoor deze afsterft, met een blauw-grijze 'dode tand' tot gevolg. Een dode tand krijgt die grijze kleur omdat het ijzer in rode bloedlichaampjes vrijkomt. De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren.
Een klap kan de zenuw beschadigen, waardoor deze afsterft, met een blauw-grijze 'dode tand' tot gevolg. Een dode tand krijgt die grijze kleur omdat ijzer in de rode bloedlichaampjes vrijkomt. De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren.
Een ontstoken tand kan voor veel ongemakken zorgen. Het kan zorgen voor zenuwpijn, pijn bij het kauwen en een extreme gevoeligheid voor warmte en kou. Wanneer een ontstoken tand niet wordt behandeld, loopt u zelfs het gevaar dat uw tand afsterft.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking. De pijn na een wortelkanaalbehandeling is goed te behandelen met een pijnstiller waardoor de patiënt na enkele dagen geduld geen last meer zal ondervinden van de behandeling.
Bij een ontsteking neemt normaal gesproken het aantal bloedvaten in het tandvlees toe en worden ze wijder. Het tandvlees krijgt een rode kleur, zwelt het op en bloedt makkelijk als u uw tanden poetst of eet.
Tijdens de acute fase van osteomyelitis heeft u toenemende, constante kaakpijn en druk op de sinussen die niet verandert door beweging van de kaak. Als u chronische osteomyelitis heeft, kunt u last hebben van stijfheid in de kaak en nek, en moeite met eten en praten.
Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn ( extreme tandpijn na vulling of kloppende tandpijn) kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.
Hoe groot de gevolgen zijn is afhankelijk van de plaats waar u een tand of kies mist en hoeveel tanden of kiezen u mist. Eén missende voortand kan erg vervelend zijn, maar een ontbrekende kies achterin hoeft nauwelijks op te vallen. Als er meerdere tanden en kiezen missen sluit het gebit vaak niet goed op elkaar aan.
Als een tand (bijvoorbeeld na een ongeval) geheel uit de mond is gekomen, kan de tandarts de tand in de kaak terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of –kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
Hoewel implantaten een mogelijke oplossing zijn voor ontbrekende tanden, zijn ze niet beter dan de wortelkanaalvullingen die in natuurlijke tanden geplaatst worden. Implantaten hebben vaak zelfs meer vervolgonderhoud nodig en brengen extra kosten met zich mee om hun voortbestaan te verzekeren.
Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Daarnaast kan, door het maken van röntgenfoto's, bekeken worden of er sprake is van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
Een val, lekkende vulling of tandbederf kunnen leiden tot een ontsteking aan de wortel. De tandarts ontdekt een ontsteking met behulp van een röntgenfoto. Met een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de ontsteking.
Zo gaat de behandeling
De tandarts gebruikt de naaste tanden of kiezen om de losse tand aan vast te maken. Dit gebeurt met een metalen draadspalk en met een soort lijm. Door de spalk staat de tand weer stevig vast en kan de tand weer vastgroeien. Dit duurt meestal 2 tot 4 weken.
De tand doet 3-4 dagen veel pijn, daarna neemt deze pijn langzaam af. Dit is de fase waarin de zenuw van de tand sterft. U merkt de tand na 3-4 dagen van de pijnsensatie niet meer op omdat de zenuw nu is afgestorven.
Behandeling van rotte tanden
Als u last heeft van rotte tanden moet u direct een afspraak maken met de tandarts. Bij tandbederf kunt u namelijk snel last krijgen van infecties die weer gevolgen hebben voor uw tanden, maar ook uw lichamelijke gezondheid. Als u op tijd bent kunt u rotte tanden laten behandelen.
Als de ontsteking verder ontwikkelt en er geen behandeling wordt ingesteld, kunnen ook algemene klachten optreden, zoals koorts, een algemeen ziektegevoel en/of vermoeidheid.
Hierdoor kunnen ouders met een ongezonde mond een risicofactor vormen voor hun eigen kinderen. Het beginnende tandbederf ziet er uit als doffe witte vlekjes. Dit eerste begin kan heel moeilijk te zien zijn, meestal alleen na droog blazen en onder goed lamplicht.
Wanneer de tandzenuw ontsteekt of afsterft, ontstaat er een ontsteking aan de wortelpunt in het kaakbot. Dit zal enkel genezen wanneer de ontstoken of afgestorven zenuw uit de tand wordt gehaald, en de ruimte wordt gereinigd.