De zoete aardappel staat bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De zoete knol zit bijvoorbeeld bomvol vitamine C, wat goed is voor onze huid en weerstand. Daarnaast is het een bron van vitamine B6 die helpt bij het soepel houden van je bloedvaten en reguleren van je bloeddruk.
De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.
Je kunt ze wel combineren met groenten: je voegt dan nog extra vezels toe én de suikers komen trager vrij. Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
De zoete aardappel is dus niet koolhydraatarm, maar bevat wel 'langzame' koolhydraten. Daardoor passen ze met mate binnen een koolhydraatarm dieet, waarmee je kunt afvallen.
Als je regelmatig zoete aardappelen op je menu zet, krijg je veel goede voedingsstoffen binnen die bijdragen aan een goede weerstand, sterke botten en spieren, een goede bloeddruk en een gezonde stoelgang. Een zoete aardappel past dus prima in een PuurGezonde voeding.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
De zoete aardappel staat bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De zoete knol zit bijvoorbeeld bomvol vitamine C, wat goed is voor onze huid en weerstand. Daarnaast is het een bron van vitamine B6 die helpt bij het soepel houden van je bloedvaten en reguleren van je bloeddruk.
Maar waarom zijn ze een geliefde koolhydratenbron van bodybuilders? Wat heeft de bataat voor op de ordinaire pieper? Op de eerste plaats is dat z'n glycemische index. Daarbovenop bevatten bataten meer voedingsvezels en meer vitaminen.
De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Tevens is de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente! De zoete aardappel behoort namelijk tot de windefamilie (zetmeelbehoudende knollen).
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in de schil van zoete aardappelen, en helemaal in die van de paarse variant, het oxidatieproces kunnen helpen verminderen, waardoor het risico op kanker kan worden verkleind.
Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat. Het een kun je dus niet gezonder noemen dan de ander. Niet bewuster snacken dus met de zoete aardappel!
Zoete aardappelen gaan goed samen met de meeste groenten. Ze vullen andere wortelgroenten aan, zoals wortelen, bieten, rapen, pastinaken, koolrapen en radijzen. De zoete aardappel wordt vaak gebruikt als bijgerecht bij vleesgerechten zoals chili con carne en gebarbecuede ribbetjes.
Bakken of grillen
Zoete aardappelen kan je ook prima bakken in een koekenpan. Snijd ze in plakjes en bak gedurende 20 minuten op een matig vuur met wat boter of (kokos)olie. Vergeet niet om de plakjes regelmatig om te draaien. Dep nadien met keukenpapier om wat van het vet op te nemen.
De zoete aardappel is daarom een aantrekkelijk voedingsmiddel als je last hebt van diabetes type 2. Suikers die snel vrijkomen, zoals in gewone aardappels, zorgen juist voor pieken in de bloedsuikerspiegel en daarmee voor vermoeidheid en gewichtstoename.
Zoete aardappelen laten de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en bevatten veel vezels. Ze zijn daardoor verzadigd én het is een groente. Je eet daarmee een gezond voedingsmiddel die honger tegengaat. Dit kan helpen bij het afvallen.
Zoete aardappelen vallen onder type 3. Je kunt bataten goed rauw eten, maar echt smakelijk zijn ze dan niet. Wat je wel kunt doen is de rauwe aardappel raspen of in zeer kleine blokjes snijden om ze door een koude salade te verwerken.
Kiezen welke taart in wezen 'gezonder' is, hangt echt af van wat u zoekt. Om te beginnen bevatten zoete aardappelen: 9 keer meer suiker dan pompoen en als gevolg daarvan bevatten ze meer calorieën en koolhydraten. Als u op uw suikerinname let, is pompoentaart de betere optie.
Zoete aardappelen zijn rijk aan veel vitamines en mineralen en bieden een uitstekende bron van bèta-caroteen en vitamine C. Bèta-caroteen wordt in het menselijk lichaam omgezet in vitamine A. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A kan worden bereikt door slechts 100 gram zoete aardappelen te eten.
Zoete aardappel, of bataat, is net als de gewone aardappel een knol gevuld met zetmeel. Het is echter geen familie: de aardappel behoort tot de nachtschade, de bataat tot de windefamilie.
Onze resultaten tonen aan dat inname van 30 gram van aardappelen afgeleid eiwit de spiergroei en het herstel in rust en tijdens het herstel na inspanning ondersteunt."
Aardappelen bevatten vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Daarnaast zit er in aardappelen kalium en in kleinere hoeveelheden ook calcium en fosfor. Tot slot zitten er ook bioactieve stoffen in aardappelen.
Zoete aardappels zijn gezond en licht verteerbaar, dus perfect als tussendoortje of als gezonde snack. Je kan zoete aardappels natuurlijk gewoon koken zoals je dat doet met 'gewone' aardappels.
Er zitten 122 kilocalorieën in 1 stuk (130 gram) zoete aardappel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zoete aardappel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het verschil is niet heel groot, maar zoete aardappel bevat meer koolhydraten dan gewone aardappel, namelijk 21 ten opzichte van 19 gram. Er is wel een wezenlijk verschil in de samenstelling van de koolhydraten. Er zit wel veel meer zetmeel in de aardappel, maar de zoete aardappel bevat dan weer des te meer suiker.