Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Wanneer je blijft hangen in 'niemand begrijpt me' spreek je een verlangen uit om begrip van de ander. Wat je jezelf dan zou kunnen afvragen is in hoeverre je jezelf begrijpt. Hoeveel begrip heb jij voor je zelf en in hoeverre accepteer je jezelf zoals je bent? Mag jij gewoon jezelf zijn van jezelf?
Als je niet zeker weet of je ergens last van hebt, maar wel duidelijk last hebt van dit gevoel kun je hulp zoeken om de juiste diagnose te krijgen. Als je nog maar net last hebt van dit gevoel kan je gevoel van zelfvertrouwen recentelijk een deuk hebben opgelopen en het kan een teken zijn van een depressie.
Als leven overleven wordt kan je hier hier zo wanhopig van worden dat je gaat denken aan zelfmoord. Is dat bij jou zo en wil je daar nu met iemand over praten? De hulplijn van 113 wordt dag en nacht bemand door deskundige hulpverleners. Een gesprek met 113 is altijd vertrouwelijk, gratis en anoniem als je dat wilt.
Laat iemand uitpraten
Assertief communiceren, betekent ook: luisteren. Luister naar wat een ander te zeggen heeft, totdat hij of zij klaar is met het hele verhaal. Als je de ander interrumpeert, ook al heb je voor je gevoel belangrijke informatie, dan vind jij je eigen verhaal belangrijker dan dat van een ander.
Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Wanneer je vastloopt, dan kan dat te maken hebben met het nog niet helemaal trouw zijn aan wie je echt bent. Je kunt bijvoorbeeld met een partner zijn die niet echt bij je past, of een studie. Je werk kan niet aansluiten op je waarden… Of je loopt vast omdat je niet vertrouwt op jezelf en jouw waarde.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Bijvoorbeeld een depressie. Niks meer voelen betekent vaak dat je waarschijnlijk denkt dat je leven geen zin meer heeft. Als je dat denkt, is het goed mogelijk dat je ook gaat denken aan zelfdoding. Een afgevlakt gevoel of emotioneel verdoofd zijn, ontnemen iemand doorgaans ook de lust om te leven.
Als je het leven niet meer ziet zitten is het belangrijk om aan de bel te trekken en deze gedachten te delen met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Praten lucht op en helpt je weer toekomst te zien. Praat je liever met een onbekende over je gedachten met betrekking tot suïcide? Bel of chat dan met de hulplijn.
In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn. Op Eenzaam.nl vindt u een overzicht van sociale activiteiten. Heeft u een gesprek met uw huisarts, een wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? Vertel hier dan over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen.
Anoniem praten over uw zorgen of problemen
24 uur op 24 kunt u via het nummer 106 uw verhaal kwijt aan een van de deskundige vrijwilligers. U kunt ook chatten met een van de deskundige vrijwilligers. Chatten kan op woensdag en zondag vanaf 15 tot 23 uur, en op de andere dagen vanaf 18 tot 23 uur.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 0767 000 of via een lokaal telefoonnummer, chat en mail. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.
Maak contact vanuit nieuwsgierigheid en interesse naar de ander. Als je wat weg kunt blijven bij je eerste reactie en jezelf kunt openstellen voor je nieuwsgierigheid, betrokkenheid en interesse in de ander, dan raakt dat je gesprekspartner vaak. Die voelt dat er betrokkenheid is, dat je hem/haar wilt begrijpen.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Ga na of je wel gezond eet, voldoende ontspant en goed slaapt. Ook is het belangrijk dat je dagelijks minimaal een half uur lichaamsbeweging hebt. Als je je lusteloos voelt heb je waarschijnlijk geen zin om te gaan bewegen, maar een half uur fietsen, wandelen of sporten kan je stemming verbeteren!
Vraag de persoon met wie je praat om hulp: vraag de ander om rustig te praten en korte zinnen te gebruiken. Vertel de persoon ook dat je tijd nodig hebt om je bedoeling duidelijk te maken. Als je afasie hebt, dan kun je de app 'Hallo afasie' gebruiken.
Door actief te luisteren, stel je iemand gerust. Je geeft ermee aan dat de ander openlijk kan praten omdat wat hij of zij zegt veilig is bij jou. 'De belangrijkste component van actief luisteren is empathie', zegt Bruneau. Empathie kun je tonen door iemands gevoelens zonder oordeel te erkennen.