Wordt de rand van de wond rood, dik en warm of het wondvocht witgeel (pus)? Ga naar uw huisarts.
Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.
Het abces wordt aangeprikt en het slangetje (drain) wordt ingebracht, zodat de pus kan weglopen. De positie van het slangetje wordt gecontroleerd met een röntgenopname en contrastvloeistof. Daarna wordt het uiteinde van het slangetje op de huid vastgezet en aangesloten op een opvangzakje waarin pus wordt opgevangen.
Als er daarna nog wondvocht uit je wond komt, kun je dit het beste absorberen met een pleister. Door je verwonding af te schermen met een pleister verminder je de kans op infecties én bevorder je het genezingsproces. Laat de pleister een paar dagen zitten en het gele wondvocht verdwijnt vanzelf.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Reinig de wond met kraanwater op lichaamstemperatuur uit een flink stromende kraan (onder de douche is nog beter) of fysiologisch zout. Oefen bij het spoelen zo min mogelijk druk uit op de wond. Er kan sprake zijn van irrigatie bij diepe wonden en fistels.
Een bacteriële infectie is bijna altijd de oorzaak. Het lichaam reageert daarop door witte bloedcellen naar het geïnfecteerde weefsel te sturen om de infectie te verjagen. Hierdoor ontstaat er een met etter of pus gevulde zwelling.
Een tand- of een tandwortelabces vormt zich op het moment dat een tand of kies vol met pus (etter) komt te zitten. Hierdoor heeft de pus geen mogelijkheid om afgevoerd te worden. In het kort zou je kunnen zeggen dat een abces zich kan vormen wanneer de tandzenuw aan het afsterven is of reeds dood is.
Pus of etter is een meestal dik- of dunvloeibare substantie (kleur: witgeel of geel) die zich in het lichaam in een holte zoals een abces bevindt bij langer bestaande ontstekingen, of die uit ontstoken wonden vloeit.
Oorzaak van een abces
Er kan dan een met etter gevulde zwelling ontstaan, die bestaat uit witte bloedcellen en bacteriën of lichaamsvreemde stoffen. De groeiende zwelling leidt tot druk onder de huid en verdere ontsteking van omliggend weefsel. De druk en ontsteking veroorzaken pijn.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
Bij het minste teken van infectie ontsmet u de wonde opnieuw en contacteert u de huisarts: dat wil zeggen als er meer vocht uit komt, bij toenemende pijn of roodheid, als de wonde warm aanvoelt of als er etter ontstaat. De wonde moet dan een tijd lang twee of drie keer per dag worden verzorgd en ontsmet.
In het geval van gele necrose is er sprake van afgestorven weefsel. Afgestorven weefsel moet verwijderd worden, zodat de gele wond vervolgens kan genezen. Het verwijderen van afgestorven weefsel gebeurt met een pincet, schaartje of mesje. We raden aan om dit door de huisarts te laten doen.
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.
Sepsis is een reactie van het lichaam op een infectie en kan leiden tot beschadiging van weefsel en uitval van organen. De boosdoeners zijn bacteriën, virussen en schimmels die met name via de longen, maar ook via wondjes of urinewegen het lichaam kunnen binnenkomen.
De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt.
Eens er etter gevormd is, wordt het zacht, en verschijnt er centraal een geel of groen kopje. Dat kan spontaan openbreken.
Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Dek het wondje af met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Gaaskompres met een HeltiQ Hechtpleister.
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm en er komt vocht of pus uit. De verwonde persoon kan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën.
Betadine Zalf
Je brengt een dunne laag zalf aan op de wond en de huid eromheen. Je kunt de zalf zowel op een open wond als onder een verband of pleister aanbrengen. Als je een verband of pleister gebruikt, verschoon je deze 1 tot 2 keer per dag of zo vaak als nodig totdat de wond dicht is.
Wat moet ik doen als er te veel vocht uit mijn wond komt? Maak een afspraak met uw huisarts. Of met het ziekenhuis als u daar behandeld bent voor uw wond. Bij de huisarts of in het ziekenhuis krijgt u verband.
Wij raden het aan om een wond te bedekken met een pleister. Er wordt regelmatig gezegd dat kleine snijwonden en schaafwonden onbedekt moeten blijven, zodat ze sneller genezen. Echter is het tegendeel waar. Onderzoek toont dat pleisters, schaafwonden en snijwonden efficiënter genezen en de kans of infecties verminderen.
Voor een effectieve celstofwisseling en wondgenezing is voldoende slaap en rust van cruciaal belang (Beele & Verbelen, 2016; WCS wondenboek, z.j.).