Sommige moeders merken dat als ze één uur na een voeding kolven, dat de grootste melkopbrengst oplevert. Anderen kolven liever meteen na elke tweede voeding. Probeer om op verschillende momenten te kolven om te zien welke momenten het beste bij jullie passen.
Als je kindje tijdens een voeding aan beide borsten drinkt, kun je beide borsten na het voeden afkolven totdat er (bijna) geen melk meer komt; Ook kun je na het voeden van je kindje ongeveer een uurtje wachten en dan beide borsten afkolven. Zo kolf je tussen de voedingen van je kindje door.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Beide manieren moeten je goed uitgelegd worden door een professional. Blijf oefenen met het aanleggen, daarna kan de afgekolfde melk gegeven worden. Als je baby de voeding op heeft, kun je zelf gaan kolven, de afgekolfde melk kan dan weer bij een volgende voeding gebruikt worden.
Om de melkproductie te vergroten heeft vaker kolven meer zin dan lang kolven. Kolf overdag om de twee à drie uur en bij voorkeur ook één maal 's nachts. Zodra je meer dan 800 ml per 24 uur gaat produceren kun je overgaan op vijf à zes keer per dag kolven. Kolf de borsten minstens één keer per dag goed leeg.
Om jouw moedermelk op gang te brengen en te behouden, zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten: Kolf minimaal 7 tot 8 keer per 24 uur. Elke keer kolf je 15 minuten.
Het is belangrijk dat je de melk van elke kolfsessie duidelijk labelt wanneer je van plan bent het te gaan koelen. Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is.
Kijk hoeveel je kindje op dat moment drinkt en pas daar de voorraad op aan. De voorraad blijft op peil doordat jij kolft terwijl jouw kindje ergens anders een flesje afgekolfde melk krijgt. Twee kolfmomenten per acht uur zijn in principe genoeg om je productie op peil te houden en je melkvoorraad bij te houden.
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten. Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt. Herhaal de clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.
Drink een glaasje alcohol vlak na een voeding en wacht minstens 3 uur voordat je je kind weer voedt: Eventueel kun je in die 3 uur melk afkolven en weggooien. Geef je kind dan, als het honger heeft, afgekolfde melk van een moment waarop je geen alcohol op had. Kolf melk vlak vóórdat je een alcoholische consumptie neemt ...
Steeds minder lang kolven (tijd).
Wanneer je gewend bent om vijftien minuten dubbelzijdig te kolven haal je daar steeds een paar minuten van af. De eerste dagen bijvoorbeeld twaalf minuten, vervolgens acht, daarna vijf, enzovoort. Ook hierbij geldt weer: neem de tijd en luister goed naar je lichaam.
Baby's hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig.
Het is belangrijk dat de melk pas na de voeding handmatig of elektrisch afgekolfd wordt omdat je borsten zo vol mogelijk moeten zijn voor de voeding van de baby. Baby's reageren op een snelle stroom en kolven voor de voeding zal de hoeveelheid melk in de borst verminderen.
Redenen waarom je hoeveelheid melk kan teruglopen
je bent of wordt ongesteld; de baby zuigt erg veel op een fopspeen of een duim en vraagt daardoor niet meer om de borst; de baby drinkt niet effectief de borst leeg. Hij zuigt wel, maar krijgt er niets uit.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Je baby heeft dan twee à drie flesjes moedermelk nodig. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de lengte van jouw werkdag en de hoeveelheid melk die je baby drinkt. Als je dan nog twee of drie reserveporties hebt liggen, heb je voldoende melk op voorraad.
Voor het bewaren van moedermelk kun je de volgende richtlijnen aanhouden: verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (19-22 graden): 5 uur. verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (23-26 graden): 4 uur. verse afgekolfde melk in de koelkast (4 graden): 6 à 8 dagen.
De meeste melk komt tijdens de eerste minuten van kolven, zeer langdurig kolven is daarom niet zinvol en erg vermoeiend. Tien tot vijftien minuten per keer is voldoende.
Hoe vaak kolven? Hoe vaak je kolft op een dag, hangt af van hoe vaak je baby bij je zou drinken als jullie samen zouden zijn. Als je bijvoorbeeld een hele dag werkt, is dat al snel drie keer. Maar als je bij iemand op bezoek gaat en je baby niet meeneemt, kan één keer kolven genoeg zijn.
Normale hoeveelheden
Mogelijk ga je al snel veel meer melk maken dan je baby nodig heeft. Om de productie ook later gemakkelijk in stand te houden, is ongeveer 750 ml moedermelk per dag nodig.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.
Bewaar ontdooide moedermelk in de koelkast en gebruik deze binnen 24 uur. Vries ontdooide moedermelk niet opnieuw in. Moedermelk van verschillende kolfsessies mag na het ontdooien worden samengevoegd. Ontdooide moedermelk mag gemengd worden met verse moedermelk of moedermelk uit de koelkast.
Voormelk en achtermelk bestaat niet
Maar het is niet zo dat er een moment is waarbij je moedermelk van voormelk naar achtermelk omschakelt. Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk. Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is.