Goede Vrijdag. Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag stierf Jezus aan het kruis.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is het het feest van de lente en nieuw leven. Op dit schilderij staat Jezus op uit zijn graf.
Pasen is het feest ter nagedachtenis aan de kruisiging en opstanding van Jezus. Het Paasfeest is – afhankelijk van de maanstand – in maart of april. Pinksteren is het feest om te herdenken dat de Heilige Geest uit de hemel neerdaalde en de apostelen, Maria en andere aanwezige gelovigen inspiratie en kracht gaf.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
De geboorte van Jezus Christus wordt traditioneel op 25 december met Kerst gevierd. De christelijke Messias zou op 25 december in het jaar 1 geboren zijn. Bewijs dat hij op deze datum is geboren is echter nooit gevonden. Christenen vieren op 25 december traditioneel de geboorte van Jezus.
De kruisdood van Jezus van Nazareth wordt op deze dag herdacht. Op deze dag eten sommige Katholieken geen vlees. Dat heeft te maken met de vastentijd. Tijdens deze periode mogen Katholieken slechts één volle maaltijd per dag nuttigen en op Aswoensdag en Goede Vrijdag geen vlees eten.
Pinksteren is een christelijke feestdag. Met Pinksteren wordt traditioneel herdacht dat de apostelen van Jezus werden verlicht door de Heilige Geest in de vorm van vlammende tongen. Dit wordt ook wel de uitstorting van de Heilige Geest genoemd.
Tien dagen na Hemelvaart wordt Pinksteren gevierd. Hemelvaart vieren we veertig dagen vanaf Pasen omdat in Handelingen 1:3 staat dat Jezus na zijn opstanding (Pasen) nog veertig dagen lang aan zijn apostelen verschijnt. Daarna, zo staat er in Handelingen, vertrekt Jezus naar de hemel.
Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag die het einde van Jezus' leven op aarde markeert. Op deze dag wordt gevierd dat de zoon van God na de opstanding de aarde weer verliet. Om met Pinksteren te kunnen terugkeren in de gedaante van de Heilige Geest, moest Jezus als mens de aarde verlaten.
Tijdens Pinksteren wordt herdacht dat de heilige geest (de derde persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid) neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere gelovigen. Na Jezus' dood op goede vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen, hadden de apostelen zijn aanwezigheid voor 40 dagen (tot Hemelvaart).
Waarom wachtte hij zo lang? Volgens de Bijbel hadden de apostelen van Jezus na zijn dood met Pasen nog tot de 40e dag erna nodig om te begrijpen wat de betekenis van de zoon van god op aarde was geweest. Na 39 dagen hadden ze het door en op dat moment ging Jezus dus, zoals de feestdag al zegt, naar de hemel.
De zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren, wordt ook wel 'Weeszondag' genoemd.
Op Witte Donderdag wordt Jezus in de Hof van Getsemane namelijk in de steek gelaten door zijn leerlingen (Matt. 26, 36-46), en pleegt Judas het verraad waardoor Jezus door zijn vijanden gevangen genomen kan worden (Matt.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus.
Veertig dagen na de verrijzenis van Jezus op eerste paasdag wordt Hemelvaartsdag gevierd. Op die dag is Jezus opgestegen naar zijn vader God in de hemel. De apostelen bleven achter om het woord van God te verspreiden. Hemelvaartsdag is altijd op een donderdag en is een verplichte vrije dag.
Op deze dag staat Jezus weer op uit de dood. Dat ontdekten Maria en Jezus' discipelen volgens de Bijbel toen ze bij het graf kwamen en zagen dat de grote steen die het graf beschermde, was weggerold.
Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord 'pentekostè', wat vijftig betekent. Het is altijd 10 dagen na Hemelvaart en de 50ste dag na Eerste Paasdag. We herdenken de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de Christelijke kerk.
In zekere zin veronderstellen alle geschriften van het Nieuwe Testament Jezus' hemelvaart, dat wil zeggen: ze veronderstellen allemaal dat Jezus aan het einde van zijn leven in Gods tegenwoordigheid – in de hemelse heerlijkheid – is opgenomen; Hij is niet in het dodenrijk gebleven, maar uit de doden opgestaan en naar ...
Bij de christenen is, net als bij de joden, Pinksteren de bekroning van Pasen: de uittocht van Christus uit het dodenrijk die met Pasen gevierd wordt, wordt met Pinksteren bekrachtigd door het goddelijk geschenk van de Heilige Geest.
Pinksteren (Koinè: Πεντηκοστή, Pentèkostè, "de vijftigste [dag]") of Sinksen is een christelijke feestdag, waarmee de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Deze uitstorting wordt beschouwd als het begin van het christendom en als de eerste christelijke opwekking.
Met Pinksteren vieren we dat Jezus in de vorm van een Heilige Geest terugkwam en zijn volgelingen dus niet in de steek had gelaten, en we vieren het begin van de kerk.
Het is de bedoeling niet of nauwelijks te eten en te drinken, geen geslachtsgemeenschap te hebben, en in het algemeen afstand te nemen van alle verslavingen en hartstochten die de weg tot God kunnen versperren. Vasten is in de kern een verstervingsoefening waarbij op een dag maar één enkele maaltijd wordt gebruikt.
Op vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten van vlees op die dag niet was toegestaan. Tot ver in de twintigste eeuw waren alle vrijdagen dagen van volledige Onthouding. De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten.
Dit feest komt voort uit een traditie binnen het rooms-katholieke geloof, waarbij men 40 dagen geen extra lekkernijen mag eten, zoals snoep, koek en zelfs vlees.