Perliet kan gebruikt worden om de potgrond luchtiger en lichter te maken waardoor wortels beter ontwikkelen en planten beter groeien en mooier bloeien.
Ook houdt vermiculiet vocht en voedingstoffen vast. Zonder deze magische korrel zouden die met de regen wegspoelen, zonde! De vermiculiet zorgt ervoor dat de planten precies op kunnen nemen wat ze nodig hebben.
Het wordt veel gebruikt als toeslagstof in potgrond, stek- en zaaigronden. Als toeslagstof in potgrond zorgt perliet voor een luchtiger groeimedia en zorgt het voor een betere drainage van het water. Je kunt perliet dan ook het beste toepassen voor planten die niet graag met hun wortels in het water willen staan.
Perliet is een natuurlijk vulkanisch gesteente, dat overal op de wereld wordt gevonden en dat je maar een keer hoeft aan te schaffen. Het systeem is dus ook nog eens een stuk duurzamer.” Daarnaast is het ook een goede voedingsbodem voor nuttige bodemorganismen.
Het perliet versnelt de kieming en verbetert de groei van de zaailingen, omdat het ervoor zorgt dat water langzaam aan de zaden wordt afgegeven. Zoals eerder besproken verbetert perliet de drainage en de beluchting, en is het een prima toevoeging voor de meeste planten.
Vermiculiet werkt als een soort buffer. Het kan gemakkelijk water en dus ook voedingsstoffen opnemen. Hierdoor blijft er ook genoeg ruimte voor lucht in het mengsel. Dit is belangrijk voor een gezonde groei van de wortels.
Toepassingen Perlite korrels schoorsteen
Perlite is onbrandbaar, milieuvriendelijk, chemisch inert, rotvrij en geurloos. Het kan daarom ook uitstekend worden gebruikt als isolatie voor de schoorsteen. Bovendien is perlite een thermische isolatie die zich vermengd met mortel naadloos laat verwerken.
Perliet is bovendien gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen en is hiermee toegestaan in de biologische landbouw. Ook kun je perliet gebruiken als drainage laag. Dit betekent dat perliet zorgt dat de plant niet te veel of te weinig water krijgt.
Het austeniet wordt omgezet in ferriet ( Fe max. 0,025% C ) en cementiet ( Fe3C 6,7 C ) dit noemt men tesamen perliet. Ferriet is in tegenstelling tot cementiet zacht en taai terwijl cementiet hard en bros is.
Zaaigrond moet aan een aantal eisen voldoen:
Het mag niet te voedingsrijk zijn, want dan krijg je luie plantjes die niet echt een sterk wortelsysteem aanmaken en die snel groeien en hele dunne (kwetsbare) steeltjes krijgen. De grond moet ook niet voedingsarm zijn, want de plantjes moet wel kunnen groeien.
Perliet is een natuurlijk voorkomende vulkanische glassoort, bestaande uit versmolten natrium-kalium- aluminium-silicaat. Acute inademing kan leiden tot droogte van het neuskanaal en verstopping van de longen, hoesten en algemene irritatie van de keel. Chronische inademing van stof dient vermeden te worden.
Wat is perliet? Perliet is een anorganisch gesteente wat na verhitting expandeert tot een poreuze, luchtige en lichtgewicht korrel; perlietkorrels Het wordt veel gebruikt als toeslagstof in potgronden, stekgronden, zaaigronden en pluggen.
Meng 1 deel Perliet met 3-4 delen potgrond goed door elkaar. Je zult zien dat de grond een stuk lichter en luchtiger wordt. Bijkomend voordeel is dat de drainage wordt verbeterd en wortels beter kunnen ontwikkelen.
Hoe maak je potgrond luchtig? Je kunt je potgrond luchter maken met zowel speelzand als perliet. Perliet zijn de witte korrels in de potgrondmixen die je kunt kopen. Het zorgt voor een hele goede waterdoorlatendheid en maakt daardoor je mix goed luchtig.
Bij de meeste kamerplanten die wekelijks of tweewekelijks water krijgen is een mengsel van 30% perliet en 70% algemene potgrond voor kamerplanten een goede keuze. Zo blijft de bodem lekker luchtig en heb je minder kans op wortelrot.
Wat is perliet (perlite)?
Perliet behoort tot de groep van anorganische isolatiematerialen, om preciezer te zijn bij de minerale isolatiestoffen en bestaat grotendeels uit siliciumdioxide (ook bekend als silica) en aluminiumoxide (ook bekend onder de naam aluinaarde of alumina).
Pokon heeft diverse producten op biologische basis.
Perliet is een soort gesteente, afkomstig van het vulkanische landschap. Wanneer de temperatuur stijgt kan het gesteente ontploffen tot korrels, waardoor er perliet ontstaat. Het is een licht korreltje dat bijna niets weegt. Het wordt dan ook wel aangeduid als perlietkorrels.
Pokon Perliet - Bodemverbeteraar - Welkoop.
Wil je zelf je mix maken, meng dan 1 deel vermiculiet met 3 delen potgrond. Hierdoor wordt de grond een stuk lichter en luchtiger. Door vermiculiet te mengen met potgrond worden water en voeding beter gebufferd en blijven daardoor langer beschikbaar voor je planten.
Vermiculiet is een gehydrateerd magnesium-ijzer-aluminium-silicaat. Door een temperatuurschok van boven de 800 °C gaat het vocht in het vermiculiet verdampen, waardoor het mineraal in schilfers uit elkaar spat. Zo krijg je een harmonicavormige korrel die voornamelijk uit luchtbellen bestaat.
Doe de vermiculiet in een vergiet en hang deze in een schaal, giet hier water overheen en laat het vergiet uitlekken. Vermiculiet heeft als eigenschap dat het heel veel vocht opneemt en dit met regelmaat afgeeft aan de zaailingen, een perfecte dosis water dus als deze vooraf goed vochtig wordt gemaakt.
Je mengt de potgrond met het zand in een verhouding 4:1 (4delen potgrond en 1 deel zand). Voila nu heb je uw eigen zaaigrond gemaakt.
Het korte antwoord op je vraag is: ja, je kunt compost gebruiken voor je kamerplanten.