De symptomen van een lekkende darm
Een lage weerstand. Diarree en/of obstipatie. Overgewicht. Veel trek in zoetigheid.
Hoewel je een lekkende darm dus niet zo makkelijk aan de buitenkant van je lichaam kunt zien, zijn er wel allerlei signalen die erop kunnen duiden. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, gewichtstoename (vooral rondom de buik) of vervelende klachten die maar niet over gaan.
Omdat de dunne darm centraal staat in het opnemen van voedingsstoffen, wordt aangeraden om voedsel dat de darmwand kan irriteren zo veel mogelijk te vermijden. Tijdens dit dieet laat je enkele weken alle granen, noten, zaden, sojaproducten, peulvruchten en melkproducten weg.
Hoelang duurt het herstel van een lekkende darm? Als je de oorzaak effectief weet aan te pakken kan een lekkende darm al binnen een week of drie herstellen, maar vaak duurt het langer. Enerzijds omdat je de oorzaken vaak niet in een keer vindt en anderzijds omdat de patiënt niet altijd strikt de adviezen opvolgt.
Veel voorkomende oorzaken van een lekkende darm zijn: Te veel gluten, suiker, bewerkte voeding, zuivel, peulvruchten, etc. Te veel alcohol & koffie. Te weinig voedingsstoffen die nodig zijn bij de opbouw van een gezonde darmwand.
Eten en drinken
Het kan zijn dat uw darmen een tijdje moeten herstellen. U merkt dan dat u minder zin heeft om te eten. Binnen ongeveer 6 weken moet alles weer normaal zijn.
Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) is wereldwijd de meest gebruikte en best onderzochte probiotische bacteriestam. De LGG-bacterie is inmiddels in meer dan 250 humane klinische studies onderzocht. LGG wordt vaak ingezet bij de behandeling van diarree en prikkelbaredarmsyndroom.
Welke thee kalmeert maag en darmen? – Om je maag te kalmeren, is het aan te raden om theeën te kiezen zoals venkel, kamille, anijs, karwij of gemengde kruidenthee. Deze hebben een krampstillend, kalmerend effect. Bij darmproblemen zoals diarree kan thee van salie, kamille, tijm of pepermunt nuttig zijn.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet goed meer opgenomen.
Eet genoeg vezels
Vezels helpen in dit geval de goede darmbacteriën. Vezels ondersteunen de hele spijsvertering en zorgen dat er niet te veel resten achterblijven in de darmwand. Wanneer je bijvoorbeeld veel vlees eet en weinig groente kan het voorkomen dat er veel voedingsresten in de darmwand blijven zitten.
Een lekkende darm wordt voor een groot deel veroorzaakt door een daling van gezonde bacteriën en een minder diverse darmflora. Darmbacteriën nemen af in soort en aantal door gebruik van antibiotica, chemische stoffen, pijnstillers (NSAID's) en kunstmatige voedingsstoffen.
Als de darmflora verstoord is, kan dit verschillende klachten geven. Denk hierbij aan: winderigheid, opgeblazen gevoel, constipatie/obstipatie, diarreeklachten, lage weerstand.
Yoghurt is een hele goede manier om je darmflora te herstellen als je last hebt van een onbalans. Het maakt niet uit of dit komt doordat je een antibioticakuur hebt of doordat slechte bacteriën, virussen en schimmels gewoon de overhand hebben gekregen in je darmen.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Tip 1: kook de groente goed, dan worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid.
Bij mensen die vaker last hebben van een dikke darm ontsteking kunnen de divertikels scheuren. Als dat gebeurt, barst de darm op die zwakke plek open en komt de ontlasting in de buikholte terecht. Daardoor kan een gevaarlijke buikvliesontsteking ontstaan. U krijgt dan erge pijnklachten en vaak hoge koorts.
PRObiotica bevordert de bacteriën in de darm (dit zijn de bacteriën zelf) en PREbiotica draagt iets bij aan de bacteriën in de darm. Prebiotica is als het ware de voeding van de bacteriën (want ja, je moet ze wel het juiste eten geven).