Een relatie waarin een vorm van intimiteit ontbreekt, wordt vaak ervaren als oppervlakkig. Gesprekken blijven aan de oppervlakte en er is weinig ruimte voor diepgang. De ander en jijzelf laten elkaar niet toe in jullie binnenwereld. Open communicatie over wat je bezighoudt ontbreekt.
Diepgang geeft betekenis en een gevoel van waarde in de relatie. Dat jij èn je partner er toe doen. Door diepgang voelen jullie je allebei gezien, gehoord en gewaardeerd. Het is niet saai, eentonig of simpel.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Volgens psychotherapeut Megan Bruneau kan iemand moeite hebben zich open te stellen als hij of zij zich emotioneel gezien niet veilig voelt om zich te uiten of bepaalde ervaringen en gedachten eerst voor zichzelf een plekje moet geven.
Een waarde is iets dat zo belangrijk voor je is, dat je je er geen leven zonder kunt voorstellen, bijvoorbeeld: respect, vrijheid, avontuur of orde. In een goede relatie hebben partners matchende waarden. Deze hoeven niet exact hetzelfde te zijn, als ze elkaar maar niet bijten.
Goede communicatie zorgt ervoor dat jullie contact 'stroomt': je voelt je gekend en je komt je partner ook echt tegen. Dat geeft een gevoel van verbondenheid. In een gezonde relatie is het belangrijk om te begrijpen wat de stijl van communiceren is van je partner.
Als iemand emotioneel niet beschikbaar is, dan staat die persoon niet volledig open voor het delen en ontvangen van gevoelens. Ze kunnen ontwijkend, onbetrouwbaar en moeilijk te lezen zijn. Kort gezegd: ze zijn bang voor intimiteit. Emotionele onbeschikbaarheid weerspiegelt vaak een gebrek aan emotionele diepgang.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Je haalt het slechtste in elkaar naar boven
Bij een slechte relatie gebeurt het tegenovergestelde. De ander triggert jou continu om dingen te doen waar je later spijt van krijgt en tijdens ruzies worden de lelijkste dingen naar elkaar geroepen.
Je gaat geen verbintenis aan
Een typisch voorbeeld van vertrouwensproblemen is het helemaal niet aangaan van een verbintenis. Ook wel bindingsangst genoemd. Dit ontstaat vaak omdat er veel moeite is met open en kwetsbaar opstellen, omdat het gevoel van vertrouwen en een echt liefdevolle relatie onmogelijk lijkt.
Raakvlakken zijn onder andere gedeelde interesses, aantrekkingskracht en overeenstemmende overtuigingen tussen twee of meerdere mensen.
Als iemand continu niet de aandacht krijgt die ze in een liefdesrelatie mag verwachten, is het niet gek als op zeker moment het gevoel weg is. Of als er continu over haar grenzen heen wordt gaan, bijvoorbeeld met alcoholgebruik. Het kan ook zijn dat iemand in haar persoonlijke leven uit balans raakt.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
Emotionele afstand uit een behoefte aan autonomie
Die nood aan ruimte en eigenheid wordt in de relatie op een negatieve manier geïnstalleerd. Namelijk door niet te praten, de ander uit de weg te gaan, je zin te doen, een ondoordringbare muur op te trekken.
Maak contact vanuit nieuwsgierigheid en interesse naar de ander. Als je wat weg kunt blijven bij je eerste reactie en jezelf kunt openstellen voor je nieuwsgierigheid, betrokkenheid en interesse in de ander, dan raakt dat je gesprekspartner vaak. Die voelt dat er betrokkenheid is, dat je hem/haar wilt begrijpen.
Gesloten relatie/ monogamie
Dit is de relatiesoort die we het meest zien. De twee partners kiezen uitsluitend alleen voor elkaar. Ruimte voor meer partners is er niet. Er is een emotionele en seksuele connectie en de partners blijven elkaar trouw.
The silent treatment, het doodzwijgen of negeren in een relatie wordt gezien als één van de naarste dingen die je elkaar kunt aandoen. Het is een vorm van emotionele mishandeling die erg pijnlijk is en waar de partner die dit ondergaat met moeite van kan loskomen. Het is gemeen en wreed.
Mensen zitten vol met verschillende gevoelens en emoties, maar praten over deze gevoelens blijkt voor veel mensen toch erg lastig te zijn. Het praten over gevoelens is echter heel belangrijk. Niet alleen voor de geestelijke gezondheid, maar ook voor de lichamelijke gezondheid.