De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. De zorg van een fysiotherapeut past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.
Hoe lang duurt een behandeling? Een normale fysiotherapie behandeling duurt 25 minuten. De eerste afspraak, wanneer de intake wordt gedaan, duurt 50 minuten. Dit is afhankelijk van de complexiteit van uw klacht.
Het is niet verplicht om gemakkelijke kleren aan te trekken, maar dit is wel verstandig. Het uitgangspunt bij de eerste afspraak is dat de therapeut u goed kan onderzoeken. Het kan zijn dat u zich hiervoor gedeeltelijk moet uitkleden.
De fysiotherapeut gaat resultaatgericht aan het werk, met de bedoeling om je zo snel en goed mogelijk weer op de been te helpen. Met zijn adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat je weer beter kunt bewegen. Zodanig dat je er weer plezier in krijgt om lekker actief bezig te zijn.
Fysiotherapie of oefentherapie is gericht op de behandeling van lichamelijke klachten door bijvoorbeeld een ziekte, ongeval, operatie of aangeboren afwijking. Het doel is om het voorkomen, opheffen of verminderen van beperkingen en is onder andere gericht op pijnbestrijding en verbetering van mobiliteit.
Gemiddeld ligt de prijs voor een reguliere behandeling tussen de €35 en €45. Een specialistisch tarief, bijvoorbeeld voor manuele therapie of kinderfysiotherapie is meestal weer wat duurder. Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan worden de kosten volledig of deels vergoed door je verzekeraar.
De kostprijs voor een behandeling van een half uur ligt op ongeveer 43 euro, maar er zijn praktijken waar de kostprijs lager of iets hoger uitvalt. Een behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut (bijvoorbeeld manuele therapie of kinderfysiotherapie) kost meer.
Een normale fysiotherapie behandeling duurt 25 minuten (inclusief omkleden). De eerste afspraak, wanneer de intake wordt gedaan, duurt soms wat langer. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de klacht.
Handdoek(en)
In de behandelkamer wordt uw handdoek gebruikt op de tafel en evt. een tweede handdoek voor het afdekken van uw lichaam. In de oefenzaal gebruikt u uw handdoek om op de apparatuur te leggen. U traint dan altijd hygiënisch.
Hoe ziet een werkdag van een fysiotherapeut eruit? Vaak begint de dag vroeg. De patiënten komen langs de praktijk voor behandeling in de kamer (mobiliseren/ masseren) of voor een gezamenlijke revalidatie training in de gym/veld.
Fysiotherapie zit gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat u precies vergoed krijgt, hangt af van uw leeftijd en de reden waarom u fysiotherapie krijgt. U kunt zich aanvullend verzekeren voor fysiotherapie die niet in de basisverzekering zit.
Verwijzing niet nodig voor fysiotherapie
Je kunt meteen contact opnemen met een fysiotherapeut. Soms heb je wel een verwijzing nodig, bijvoorbeeld als je naar een fysiotherapeut gaat voor een aandoening die op de 'chronische lijst' staat.
Een fysiotherapeut hoort dat zijn waarnemer tijdens een behandeling met een van zijn patiënten heeft gezoend. Zijn patiënt wil niet dat hij de waarnemer hierop aanspreekt. Een fysiotherapeut ziet na zijn vakantie een patiënt die al langere tijd bij hem in behandeling is.
Afspraken bij de fysiotherapeut
Een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten duurt meestal tussen de 20 en 30 minuten. Hoe vaak je wordt behandeld is per aandoening of blessure verschillend. Meestal ga je één tot twee keer in de week naar de fysiotherapeut, soms is één keer in de paar weken genoeg.
We vinden het heel belangrijk dat u vaak oefent in plaats van een of twee keer per week. Uw probleem wordt namelijk eerder verholpen door vaak en kort te oefenen, dan door een keer per week lang te oefenen. Dit heeft bovendien het voordeel dat u per keer niet veel tijd aan de oefeningen kwijt bent.
Gemiddeld hebben patiënten ruim 11 behandelingen per episode. Patiënten met een chronische aandoening hebben gemiddeld bijna 5 keer zoveel behandelingen (38 versus 8) als patiënten zonder chronische aandoening.
Het is mogelijk dat er reacties na de behandeling fysiotherapie optreden. Dit kunnen lichamelijke reacties zijn, de klacht zou even erger kunnen worden of er kan ook vermoeidheid of spierpijn optreden. Dit zijn normale reacties en gaan vanzelf weer over.
Maximaal aantal behandelingen in 6 maanden tijd
Het is per patiënt verschillend hoeveel zorg én welke zorg er nodig is. Er is wel een maximum gesteld aan het aantal behandelingen waarvoor vergoeding geldt: Fysiotherapie of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen. Ergotherapie: maximaal 10 uur.
Door het veelvuldige gebruik kunnen handdoeken nauwelijks drogen en bovendien worden ze vaak door verschillende mensen gebruikt. Handdoeken in de badkamer kunt u het beste elke dag vervangen, en uiterlijk na drie dagen. Washandjes moeten zelfs na elk gebruik in de was worden gedaan.
Als u zonder verwijzing van een arts voor het eerst of voor een nieuwe klacht naar de fysiotherapeut gaat, kan de fysiotherapeut een declaratie voor “screening, intake en onderzoek” in rekening brengen. Het kan ook zijn dat de fysiotherapeut de “screening” op een andere dag uitvoert dan de “intake en het onderzoek”.
Natuurlijk zit er meer in het pakket dan alleen fysiotherapie, maar het laat zien dat de prijzen de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. Ter vergelijking: in 2020 lag de gemiddelde prijs voor onbeperkte fysiotherapie op 752,96 euro. In 2018 had je voor 43,50 euro per maand al een onbeperkte fysiodekking.
Uw Basisverzekering vergoedt kosten voor het bezoek aan uw arts, onderzoek in het ziekenhuis, maar ook kosten voor ketenzorg. Ketenzorg betekent dat een groep zorgverleners samenwerkt aan uw klachten, waarbij uw huisarts uw aanspreekpunt blijft. Tot slot worden ook uw geneesmiddelen vergoed vanuit de Basisverzekering.
Het is in 2023 nog maar bij twee zorgverzekeringen mogelijk om een volledige vergoeding voor fysiotherapie te krijgen, namelijk bij ONVZ en VvAA, die beide vallen onder het ONVZ-concern. In 2018 waren er nog 7 verzekeraars en 9 aanvullende verzekeringen waarbij je fysiotherapie onbeperkt kon verzekeren.
De basisverzekering is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De basisverzekering dekt vooral curatieve zorg. Dat is zorg gericht op de genezing en behandeling van acute en chronische lichamelijke aandoeningen. Ook dekt de basisverzekering geestelijke gezondheidszorg.