Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de oplader de telefoon zal opladen. Normale USB-opladers geven gemiddeld een voltage van 5 volt en 0,7 Ampère. Dit geeft een vermogen van 3.5 Watt. Op de batterij binnen in je telefoon staat weergegeven hoeveel Watt per uur de batterij kan leveren.
Een smartphone opladen kost tussen de 5 en 10 watt. Dat verbruik bij geen gebruik komt doordat de adapter wisselstroom uit ons stopcontact omzet in gelijkstroom, dat onze apparaten gebruiken. Een oplader gaat gewoon door met dat omzetten als hij wel aan het stopcontact zit maar niets laadt.
Stroomverbruik telefoonoplader berekenen
Bij een gemiddelde telefoon is het verbruik van uw oplader tussen 10 en 18 Wh per oplaadbeurt.
Hoeveel Watt je batterij kan leveren staat op de batterij in je telefoon zelf. Om het even duidelijk voor je te beschrijven: Hoe snel jou batterij kan opladen hangt af van hoeveel Watt hij per uur kan leveren. Een gemiddelde smartphone van tegenwoordig heeft het vermogen van 10 á 11 Watt per uur.
Om je smartphone vlot op te laden heb je wel minstens een stroomsterkte van 2 Ampère nodig. De sigarettenaansteker kan dit probleemloos aan, maar het is een aandachtspunt wanneer je een autolader aanschaft. Check dus de verpakking.
Je hebt niet per se de originele oplader nodig
Voor de veiligheid maakt het niet uit of je een oplader van hetzelfde merk als je smartphone of een andere oplader gebruikt. Al onze opladers zijn veilig en beschadigen je batterij niet.
Normale USB-opladers geven gemiddeld een voltage van 5 volt en 0,7 Ampère. Dit geeft een vermogen van 3.5 Watt. Op de batterij binnen in je telefoon staat weergegeven hoeveel Watt per uur de batterij kan leveren.
Je laadt jouw iPhone 13 het snelst op met een Power Delivery snellader met minimaal 20 watt vermogen. Is je batterij leeg, net als je de deur uit wilt stappen? Sluit je smartphone aan op een iPhone 13 oplader en je batterij zit na 30 minuten opladen alweer voor 55 tot 60 procent vol.
Het kan de levensduur verkorten
Dit komt omdat snelladen de accu blootstelt aan hogere temperaturen en stromen dan bij normaal laden. Zo bleek uit Canadees onderzoek dat auto's die enkel thuis waren opgeladen na 4 jaar ongeveer 10 procent beter scoorden dan accu's die voornamelijk aan een snellader zijn opgeladen.
USB-C adapters voor je iPhone 11 zijn er beschikbaar in verschillende wattages. De meest gangbare adapter voor je iPhone 11 is een 18W adapter. Hiermee kun je de batterij van je iPhone in ongeveer 30 minuten tot 50% opladen. Daarnaast kun je ook een iPhone 30W adapter gebruiken om de iPhone 11 op te laden.
Een lader die niet aan het opladen is verbruikt continu ongeveer 1 watt in het stopcontact. 'De vuistregel was ooit dat een apparaat dat 1 watt verbruikt, 2 euro op jaarbasis aan elektriciteit kost. Tegen de huidige tarieven zal dat nu zo'n 5 euro zijn. '
De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo'n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.
Als het apparaat aangeeft dat het 1.000 watt aan energie verbruikt als deze aanstaat, dan verbruik je dus 1 kilowatt als je deze een uur gebruikt. Voorbeeld: Als je een lamp van 50 watt een uur lang aan laat staan, dan verbruikt deze 0,05 kWh.
Businessmagazine Forbes rekende uit dat een smartphone met een standaard 1.440mAh batterij (zoals je die vindt in een iPhone 5) per jaar ongeveer 2.000 Watt-uren aan energie nodig heeft. Met andere woorden: met zo'n 2kWh (kilowattuur) per jaar blijft je smartphone in leven.
Je oplader van bijvoorbeeld je Playstation, telefoonoplader, of laptopoplader kun je maar beter niet in het stopcontact laten zitten als die volledig is opgeladen. Ongemerkt blijven deze apparaten dan namelijk toch stroom verbruiken. En dat kost geld. Heel wat toestellen verbruiken energie als je ze niet gebruikt.
Hoe werkt snelladen? Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
Snelladen tot 80% is efficiënter
Maar bij lange afstanden, tijdens vakanties bijvoorbeeld, laad je meestal onderweg op bij een snellaadstation. Dan is het vaak het slimst om op te laden tot maximaal 80%. De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen.
Over het algemeen is de regel: hoe meer wattage de oplader kan leveren, hoe sneller je smartphone opgeladen kan worden. Het aantal wattage wordt aangeduid met (W) dat je vaak ook terugziet in de producttitel. Kijk ook even goed hoeveel wattage je telefoon aan kan.
Hoe groter de accu, hoe langer de laadduur
Die druk je uit in kilowattuur, ofwel: kWh. Gemiddeld heeft een elektrische auto een accucapaciteit van 60 kWh, waarbij de grootste en duurste modellen ruim 100 kWh aan accucapaciteit hebben. Hoe groter de batterij, hoe langer het natuurlijk duurt voordat de batterij vol is.
2. Om een iPhone 12 en nieuwer snel te kunnen opladen, heb je een lichtnetadapter van 20 W of meer nodig.
De juiste iPhone adapter geeft 5 watt door. Een iPhone adapter 5W is geschikt voor het opladen van je iPhone.
Wat bij de huidige netspanning van 230 Volt dan 2300 VoltAmpère(VA) aan vermogen mogelijk maakt. Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
Hoeveel watt is je oplader? Je ziet vaak het wattage (W) terug in de producttitel van een vervangende oplader. Je vindt dit getal lang niet altijd op de originele oplader terug. Het wattage is het vermogen van de oplader.