De meeste besmettingen vinden in binnenruimtes plaats, waar mensen zuurstof inademen en kooldioxide, ofwel CO2 uitademen. De uitgeademde lucht bestaat voor 78% uit stikstof (N2), 17% zuurstof (O2) en ca. 4% kooldioxide (CO2). De resterende 1% bestaat uit andere componenten zoals gassen.
Ingeademde lucht bestaat voor bijna tachtig procent uit stikstof en bijna twintig procent aan zuurstof. In uitgeademde lucht zit dus nog zestien procent zuurstof. Wel is er vier procent koolstofdioxide aan toegevoegd.
In het lichaam van mensen en dieren worden voedingsstoffen langzaam verbrand. En hierbij komt koolstofdioxide vrij. In uitgeademde lucht zit 5% koolstofdioxide. Met dit kalkwater hebben we dus aangetoond, dat er meer koolstofdioxide zit in uitgeademde lucht dan in ingeademde lucht.
De allerkleinste vertakkingen komen uit op de longblaasjes. Dit zijn een soort hele kleine zakjes, waar de gaswisseling plaatsvindt. Hierbij wordt zuurstof opgenomen en koolstofdioxide afgegeven. Deze koolstofdioxide adem je vervolgens weer uit.
Via onze voeding komt een deel ervan in ons lichaam, en na de stofwisseling ademen we weer CO₂ uit: terug de atmosfeer in. Het is een gesloten kringloop zonder invloed op de huidige opwarming. “ Onze adem draagt dus niet bij aan de huidige opwarming. ” Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit.
Uitgeademde lucht bevat veel meer koolstofdioxide (4,0%), omdat de longen koolstofdioxide ontvangen en uitscheiden dat is geproduceerd in het verbrandingsproces in de cellen.
De uitgeademde lucht is vochtiger door verdamping van water uit (het slijmvlies van) de longen/luchtwegen. Of: De uitgeademde lucht is warmer en kan daardoor meer waterdamp bevatten.
Je ziet tijdens het ademhalen de borst naar voren en omhoog bewegen. Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen.
Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham hebben een methode ontwikkeld waarmee gewassen stikstof uit de lucht kunnen opnemen. De plant kan hiermee in zijn eigen stikstofbehoefte voorzien, zonder gebruik van kunstmest. Planten hebben stikstof nodig om te kunnen overleven en groeien.
Oorzaak disfunctioneel ademen
Vaak ontstaat disfunctioneel ademen naast of ten gevolge van een ander probleem bijvoorbeeld astma, COPD, een doorgemaakte longontsteking of longembolie. Het kan ook na een operatie of een trauma optreden.
Te veel stikstof slecht voor natuur
Daardoor verdwijnen niet alleen planten, maar ook vlinders en andere insecten die van die planten leven. Te veel stikstof zorgt dus voor minder plant- en diersoorten: de biodiversiteit neemt af, de natuur 'verarmt'. Het evenwicht in de natuur (ecosysteem) raakt verstoord.
' Als ik zeg dat ieder mens een grote hoeveelheid stikstof uitstoot kijken mensen mij wat meewarig aan. Maar het is waar. Een persoon in rust ademt per etmaal meer dan 5000 liter stikstof uit.
Maar de uitademing is net zo belangrijk. Tijdens de inademing gaat er namelijk koolzuur uit het bloed naar je longen. Als de uitademing langer is dan de inademing, wordt de koolzuurwaarde in de longen gelijk aan de koolzuurwaarde in je bloed. Op die manier normaliseer je de zuurgraad.
Het water verlaat ons lichaam via de nieren, de huid en uitademing. Het koolzuur is een afvalproduct. Het lichaam moet het koolzuur dan ook zien kwijt te raken. Dat gebeurt doordat het bloed het koolzuur naar de longen transporteert die er vervolgens voor zorgen dat het koolzuur door uitademing het lichaam verlaat.
De temperatuur van de uitgeademde lucht is ongeveer 35 °C.
Ongeveer 0,04 procent van de lucht die we inademen is CO2. Dat komt dus neer op 4 milliliter per liter ingeademde lucht. Daar een mens per dag ongeveer 8.000 liter lucht inademt, halen we dagelijks 32.000 milliliter CO2 uit de lucht.
De lucht komt binnen via mond en keelholte en gaat dan via de luchtpijp naar de kleine bronchiën en alveoli waar de #gasuitwisseling plaatsvindt. Hierdoor wordt zuurstof (O2) vanuit de lucht opgenomen in het bloed en wordt koolstofdioxide (CO2) uit het bloed afgegeven om weer uitgeademd te worden.
Toxiciteit. Hoewel koolstofdioxide van nature in de atrmosfeer voorkomt, is het in hoge concentraties schadelijk zijn voor de mens en kan uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg hebben. Koolstofdioxide is zwaarder dan lucht en kan zich ophopen in grotten, kelders en andere lager gelegen ruimten.
Het molecuul CO2 bestaat uit koolstof (C) en zuurstof (O2).
Bij concentraties vanaf 5000 ppm (0,5 vol% CO2) kan hoofdpijn en vermoeidheid optreden. Bij hogere concentraties (> 4-5 vol% CO2) kan ademnood optreden met bewusteloosheid tot gevolg.
Onvoldoende zuurstof betekent dat er minder dan 18 vol. -% zuurstof aanwezig is, terwijl lucht normaal gesproken 21 vol. -% zuurstof bevat. Wanneer de concentratie zuurstof minder dan 10 vol.
Per etmaal ademen we meer dan 8.000 liter lucht in en uit. Bij hyperventilatie wordt er te veel zuurstof ingeademd en wordt de hoeveelheid koolstofdioxide in ons bloed te laag. Daardoor kun je last krijgen van duizeligheid, benauwdheid, een drukkend gevoel op de borst, tintelende vingers en voeten en hartkloppingen.
CO2 wordt geproduceerd in ons lichaam bij verbranding in bijvoorbeeld de spieren. Het wordt in het bloed opgenomen en gaat daar een reactie aan met water, H2O. Dit splitst zich in H+ (sterk zuur) en HCO3- (bicarbonaat, zwak basisch). Hierdoor maakt CO2 het bloed netto zuurder.