Dubbel glas HR++ 4mm - sp - #4mm. 4mm - sp - #4mm is isolatieglas voorzien van een gasgevulde spouw en een HR coating. Dit verkleint het verlies aan energie, wat een gunstig effect heeft op de energiekosten. Hierdoor verbetert de isolatiewaarde en verhoogt het comfort.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
standaard dubbelglas (U-waarde ± 2.9. HR glas: dubbel glas met coating (U-waarde ± 1.9) HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2)
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Isolatieglas 5mm - sp - 4mm is standaard isolatieglas waarbij de spouw is gevuld met een luchtvulling. Hierdoor behaalt de ruit een betere u-waarde ten opzichte van enkel glas. Afhankelijk van de spouwbreedte (sp) varieert de isolatiewaarde van de ruit tussen de 2,7 en 3,3 W/m²K.
Hr++ glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een edelgas, vaak argon, die zorgt voor een betere isolerende werking van het glas. Dubbel glas beschikt daarentegen over twee glasplaten met lucht daartussen. Dit isoleert minder goed dan een edelgas en ook de coating aan de binnenzijde mist bij dubbel glas.
Glas vervangen doe je vooral voor een beter comfort in huis. Dubbelglas vervangen door hr+- of hr++-glas is alleen rendabel als de bestaande ruiten lek zijn, je de kozijnen laat vervangen of als je een huis energieneutraal wilt maken.
HR++ glas heeft een U waarde tussen de 1,1, en 1,2. Dit type glas wordt het meest toegepast. HR+ glas heeft een U waarde tussen de 1,3 en 1,6. Dit type glas isoleert veel beter dan standaard dubbel glas.
HR++ 1.0. Climaplus ONE of Eclaz ONE zijn dubbele hoogrendementsbeglazingen met superieure prestaties op het vlak van thermische isolatie, zon en warmtewering. CLIMAPLUS ONE heeft met een spouw vanaf 15 mm isolatiewaarde UG = 1,0 W/m2K. Daarmee presteert 1.0 driemaal beter dan standaard isolatieglas.
Minder warmteverlies door glas
Nóg dikkere isolatie in muren, vloeren en daken levert in verhouding weinig op. Zeker als de warmte verloren gaat via de kozijnen en de beglazing. Steek de isolatie dus liever in isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien met HR++ of triple glas.
HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Gelaagd glas 4.4.2 bestaat uit twee lagen 4 mm floatglas die met een PVB folie á 0,76 mm aan elkaar zijn verbonden. Gelaagd glas heeft als eigenschap dat bij breuk de glasfragmenten door de folie tussen de glasplaten bij elkaar blijven. De kans op verwonding wordt hierdoor beperkt.
HR++ betekend in het kort Isolatie glas met argon gas tussen de ruiten. 4-15-4 betekent dat het ruit bestaat uit 2 ruiten van een dikte van 4mm en een spouw van 15mm. Bij 6-15-5 glas betekent dit dat het buitenste ruit 6mm dik is en het binnenste ruit 5mm met wederom een spouw van 15mm.
Isolatieglas wordt ook wel dubbel glas of thermopane genoemd. Isolatieglas bestaat uit twee (of soms drie) glasplaten die luchtdicht met elkaar zijn verbonden. De ruimte tussen de glasplaten van het isolatieglas (de spouw) is gevuld met droge lucht of gas. Die ruimte werkt als extra isolatie van het glas.
Conclusie isolatiewaarden
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Bij hoogrendementsglas zie je bijvoorbeeld meestal “HR” of “HR+” op de afstandhouders vermeld staan.
Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W). Per dag is dat een besparing van 19.87 kWh. Een goed ingeregelde HR-ketel haalt uit 1 m3 gas ongeveer 8 kWh.
De leeftijd van uw dubbel glas is te herkennen aan de code binnenin de spouw. Hierin staat de productiedatum vermeld. Zo weet u hoe lang uw ruit al in uw kozijn zit. Is uw ruit al erg oud (20 jaar of ouder) dan is de kans erg groot dat u nog oud dubbel glas heeft.
Raamfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken. Lees meer op Isolerend glas.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar niet altijd triple glas. Vacuümglas is wel mogelijk. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Je kan voor minimaal 8m2 tot maximaal 45m2 subsidie voor HR++ en triple glas aanvragen. Hiervoor moet je voldoen aan onder andere de volgende voorwaarden: De kozijnen worden vervangen voor isolerende kozijnen van maximaal 1,5 U (bij triple glas). Vervangend HR++ glas heeft een U-waarde van maximaal 1,2.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.