Afhankelijke van de dikte kan hoogwaardig kwaliteits cashmere tot wel 8x warmer zijn dan reguliere schapen wol.
Cashmere is zo zacht en warm omdat de wol bestaat uit de allerdunste vezels met een dikte van 10 tot 20 micron. Dat is heel erg dun. En daardoor ook heel zacht en warm.
Betere kwaliteit. Als je je afvraagt welk materiaal jou in de wintermaanden het warmst houdt, is het antwoord dat zowel wol als kasjmier warm genoeg zijn. Wel zijn de vezels van kasjmier wat fijner dan die van wol, waardoor kasjmier de warmte beter kan vasthouden.
De warmste wol is ongetwijfeld yak wol, gevolgd door cashmere. De yak en de chyangra geit leven beide hoog in het Himalaya-gebergte en hebben een enorm dikke vacht om zich te beschermen tegen extreme kou. De wevers die onze sjaals maken, gebruiken alleen het allerzachtste haar van de dieren, de fijnste wol.
Het verschil tussen kasjmier en 'normale' wol
Kasjmier is overduidelijk fijner dan wol en heeft een gladder oppervlak. Het garen is weliswaar bijzonder licht en zacht, maar is tegelijkertijd slijtvast. Kasjmier bestaat uit fijne krullerige haartjes, waartussen een soort beschermende luchtlaag ontstaat.
Cashmere is zeer duurzaam. Cashmere behoudt de oorspronkelijke vorm zelfs na jarenlang gebruik. Natuurlijk moet je er dan wel netjes mee omgaan. Een cashmere trui van SuperCashmere gaat wel tien jaar mee.
De vezels kunnen bovendien maar één keer per jaar geoogst worden, dus veel wol per keer is het niet. Naar schattig is het wol van maar liefst vier geiten nodig om één trui te maken. De relatief langzame productie maakt cashmere een duur, maar ook bijzonder product.
Een cashmere plaid is zonder twijfel heel warm. Cashmere wol kan wel acht keer warmer zijn dan gewone schapenwol. Alpacawol is dertig procent warmer dan schapenwol. Maar een schapenwollen deken is veel dikker dan een alpaca plaid en ook hartstikke warm.
De vacht van alpaca's is van een hoogwaardige wolsoort die sterker, warmer en lichter is dan de wol van schapen. De vezelstructuur is zowel zeldzaam als superfijn en de zachtheid is te vergelijken met kasjmier wol. Alpaca wol is er in heel veel natuurlijke tinten waardoor verven vaak niet eens nodig is.
De wol is heel warm, zacht, soepel en warmer dan merinowol.
De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
De duurste wol is vicuñawol, een kameelsoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Vicuñawol wordt beschouwd als de fijnste en zachtste vezel op de markt, waardoor het een van de meest luxueuze en dure materialen voor kleding en accessoires is.
Voor een trui van echt kasjmier betaal je zo 300 euro. De goedkopere variant kost een paar tientjes. Het goedkopere kasjmier heeft vaak dezelfde herkomst als het duurdere maar de kwaliteit is vaak minder, weet stylist Monique Mathijssen. "De selectie is minder kritisch en vaak zijn de vezels dan minder lang.
Merinowollen plaids prikken bijna niet. Merinowol is afkomstig van merinoschapen, wat het meest voorkomende schapenras ter wereld is. Omdat de vezels van merinoschapen dicht op elkaar groeien, prikt dit soort wol minder dan pure wol. Een merinowol plaid is warm, zacht en ademt goed.
Het allergrootste voordeel van cashmere vind ik het draagcomfort. Het zit echt heerlijk, het is lichter dan scheerwol, het is superzacht en je hebt het nooit te warm of te koud. Vroeger was cashmere een echt luxe-product, tegenwoordig heb je gelukkig ook betaalbare versies.
De wol van een alpaca heeft een isolerende werking en is warmer dan merino wol.
Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.
De wollige vacht houdt dus niet alleen mensen, maar ook de alpaca's zelf heerlijk warm. Eigenlijk hebben ze helemaal niet zo heel veel last van de kou. Ze hebben juist meer moeite met warme weersomstandigheden! Toch vinden ze een beetje hulp tijdens de herfst- en wintermaanden helemaal niet erg.
Merinowol staat op de vierde plaats en is onder de schapenwol het warmste. Hoewel het niet zo warm is als de bovengenoemde soorten wol, is het wel goedkoper en meer gangbaar.
Een alpaca produceert veel wol (4 a 5 truien per jaar). Dat is veel wol in vergelijkig met de kasjmiergeit, waarbij 4 kasjmiergeiten nodig zijn voor de productie van 1 trui!
Het is belangrijk om een constante temperatuur tussen de 10 en 20 graden te houden bij het wassen van uw alpacawol kleding, omdat temperatuurschommelingen de neiging hebben om de alpacawol te vervilten (BellePaga Alpaca sokken kunnen daarentegen in de machine gewassen worden op 30 graden Celsius met uw andere kleding ...
In de wasmachine kunt u uw kasjmier veilig wassen op een wolwasprogramma. Keer kledingstukken daarbij binnenstebuiten en vul de trommel slechts half. De juiste wastemperatuur staat op het etiket; bij twijfel niet warmer wassen dan op 30 °C. Kies liever een korter programma in plaats van de fijne stof te lang te wassen.
Hoe houd ik kasjmier mooi? Veel mensen zweren bij luchten. Kasjmier is een natuurproduct en praktisch zelfreinigend. Schud de kledingstukken uit en lucht ze goed – als er geen sprake is van echte vlekken, is dat eigenlijk al voldoende om een trui of vest op te frissen.
Zodra je een kasjmier kledingstuk in de wasmachine doet heb je de kans dat het krimpt en dat het zijn kwaliteit verliest.