Het zijn alleen de volwassen mannetjes,die roepen. Ze maken daarmee onderling hun aanwezigheid kenbaar en proberen vrouwtjes te lokken. Ze roepen alleen in de periode, dat ze zich voortplanten.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een waterpomp (hier meer informatie en producten) om het water in je vijver in beweging te houden. Door het bewegende water maak je de vijver minder aantrekkelijk voor de kikker en verjaag je op deze manier de kikker uit je tuin.
De bruine kikker ontwaakt als eerste amfibie (doorgaans rond eind februari) en trekt onmiddellijk naar het voortplantingswater. De geslachtsrijpe mannetjes vormen in het water paarkoren en trachten vooral 's avonds en 's nachts door hun zacht geknor een wijfje te lokken.
Een mannetjeskikker die z'n wangen opblaast om harder te kunnen kwaken. Hij pompt gewoon lucht in z'n keelzak om het geluid te versterken.
Ze roepen alleen in de periode, dat ze zich voortplanten. Dat begint in mei en loopt af in juni. Sommige volhouders willen ook nog wel eens op een zwoele zomeravond een eindje kwaken. De groene kikkers kwaken nooit het hele jaar.
De grootste oorzaken zijn het verlies van de natuurlijke habitat, de klimaatsverandering en ziektes. Maar nieuw onderzoek toont dat pesticiden en andere chemicaliën een belangrijke rol spelen bij de sterfte onder deze dieren.
De Namaqua regenkikker is amper zo'n 5 centimeter groot en leeft meestal verscholen onder de grond. Maar als hij toch boven komt en er dreigt gevaar, dan blaast hij zijn lichaam op en stoot een hoog piepend geluid uit. Het is bedoeld om roofdieren af te schrikken, maar wij vinden het vooral schattig.
Daarom kwaken kikkers
Daarom hoor je het gekwaak vooral tussen mei en augustus: dan is het paarseizoen. Het geluid maakt de groene kikker met zijn kwaakblazen: de 'ballonnetjes' die tevoorschijn komen aan de zijkant van zijn kop. Er zit geen volumeknop op de kikker, dus ze kunnen flink lawaai maken.
Kikkers staan op het menu van reigers, ooievaars, buizerds, zwarte kraaien, ratten, egels, bunzings, hermelijnen, vossen en snoeken. Gelukkig hebben de meeste kikkers een goede camouflage-kleur.
Een volwassen kikker of pad houdt het gemiddeld vijf tot tien jaar vol. Sterke, slimme dieren kunnen zelfs 15 jaar oud worden. Dan moeten ze wel uit de buurt van reigers, vossen of roofvogels blijven.
Kikker. Kikkers kruipen voor de winterslaap weg in een kuiltje of verlaten holletje van een ander dier of op de bodem van vijvers of sloten. Ze moeten ervoor zorgen dat het een vochtige plek is, anders drogen ze uit. Ze verstijven tijdens hun winterslaap, doordat de beestjes koudbloedig zijn.
Kikkers weren: geen vijver
Kikkers zijn relatief makkelijk uit de tuin te weren, ze blijven altijd in de buurt van water. Als er geen water is, zullen er ook geen kikkers zijn. Zolang je zelf of je buren geen vijver hebben, zullen kikkers wegblijven.
Overigens, de kikkers bijten niet, het gif zit in de huid en komt vrij bij overmatige stress en is slechts dan gevaarlijk indien het in de bloedbaan van een aanvaller komt.
Kikkers vermijden zonlicht en trekken zich overdag terug.
Volwassen groene kikkers zijn generalisten en opportunisten en eten vrijwel alle ongewervelde dieren die niet te klein of niet te groot zijn. Allerlei insecten (vooral de larven daarvan), zoals vliegen, kevers, libellen, wespen en mieren, verder cicaden, springstaarten, spinnen, slakken vormen belangrijke prooidieren.
De mannelijke roodoogmakikikker heeft een bijzondere manier van communiceren. Via een speciale beweging brengt hij takjes in trilling. Op die manier geeft de kikker zijn soortgenoten informatie over status, motivatie en grootte. Veel dieren kunnen trillingen die zich via oppervlakten verplaatsen erg goed voelen.
Geschikte glaasjes zijn bijvoorbeeld kleine borrelglazen. Dat het bakje, buisje, of glaasje transparant is helpt enorm bij het vangen omdat je precies kunt zien waar het dier zit. De veelal kleine kikkertjes die we als hobbyisten houden kunnen meestal het beste met een buisje of glaasje gevangen worden.
Kikker vertelt je te vertrouwen op je intuïtie, het samenspel van jouw zintuigen te verfijnen, jezelf te zuiveren en te ontdoen van alles wat een illusie is. Een illusie die jou probeert af te houden van wie je werkelijk bent.
Ze behoren tot de gewervelde dieren en zijn koudbloedig dit wil zeggen dat ze zich aanpassen aan de temperatuur om zich heen. Daarom vinden ze het niet prettig wanneer we ze aanraken, omdat onze hand ongeveer 37° warm is en hun huid kan verbranden of kwetsen.
Kikkervisjes eten algen uit het water waardoor het helderder blijft. Als er geen kikkers waren zouden er veel meer muggen zijn, denk hierbij vooral aan de malariamug. Omdat kikkers water direkt via hun huid opnemen zijn ze erg gevoelig voor verontreinigd water en kunnen ze als graadmeter voor het milieu dienen.
Is een kikker giftig voor mijn hond of kat? De kikkers die in Nederland voorkomen zijn niet giftig voor onze honden en katten. Dat is fijn om te weten.
Giftig Wist je dat alle kikkers gif aan maken? Ook de kikkers die in Nederland leven. De kikkers houden er roofdieren mee op afstand. Het gif van de kikkers in ons land is voor ons gelukkig niet gevaarlijk.
Amfibieën houden een winterslaap. De meeste soorten overwinteren op vorstvrije plekken op het land. Sommige soorten, of een deel daarvan, overwinteren in de bodem van wateren.