Tekenen dat uw bloedsuiker te hoog is, kunnen zijn: dorst, een droge tong, veel moeten plassen en een vermoeid, slaperig gevoel. Het probleem hierbij is, dat dit relatief vage klachten kunnen zijn die niet direct door iedereen in verband worden gebracht met hoge bloedsuiker.
Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam. Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Van de 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes weten zo'n 200.000 mensen nog niet dat ze het hebben. Diabetes geeft in het begin vaak alleen vage klachten. Vooral diabetes type 2, daar kun je jaren ongemerkt mee rondlopen.
Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type-2. In dit voorstadium merk je niks van de schade die er al aan je lichaam wordt toegebracht. Maastrichts onderzoek toonde recentelijk aan dat ook de schade aan zenuwen en bloedvaten al meetbaar is bij prediabetes.
En omdat je nieren al die glucose niet kunnen verwerken komt er glucose (suiker) in je urine terecht. Glucose trekt water mee, waardoor je heel veel urine aanmaakt en je veel en vaak moet plassen. Zo verlies je veel vocht en droog je uit waardoor je de hele tijd dorst hebt.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen.
Eet niet te veel rood en bewerkt vlees. Kies bij voorkeur voor mager, wit onbewerkt vlees zoals kipfilet. Voor mensen met diabetes vergroot bewerkt rood vlees de kans op complicaties, zoals hart- en vaatziekten.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli.
Het is algemeen bekend dat bepaalde voedingsmiddelen, ziektes en een gebrek aan lichaamsbeweging de glucosewaarden kunnen verhogen. Een andere factor die de glucosewaarde kan verhogen, is stress.
U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.
MODY is een vorm van diabetes. Meestal begint het tussen de 10 en 25 jaar, maar soms wordt het pas later ontdekt. Bij MODY werkt de alvleesklier niet goed. Dit komt door een genetische afwijking.
Zijn de bloedglucosewaarden even wat te hoog? Dan kan je last krijgen van jeuk op verschillende plekken op je lichaam. Omdat de suikers te hoog zijn, is de vochtbalans in je lichaam verstoord: en dat resulteert in jeuk en irritatie.
Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt. De belangrijkste lange termijn complicaties van diabetes zijn problemen met de grote bloedvaten (in hart, brein en benen) en de kleine bloedvaatjes (in ogen, nieren en zenuwen).
Het onderzoek bij diabetes mellitus bestaat uit een gesprek met de arts, lichamelijk onderzoek, bloed- en urineonderzoek en onderzoek van de ogen.
Welke leefregels zijn er voor een hyper? Het is goed om veel water te drinken. Zo voorkomt u uitdroging. Spuit extra insuline volgens het advies van uw arts of diabetesverpleegkundige.
Met voeding kunt u een hyper niet verhelpen. Bij een hyper is het nodig om extra insuline te spuiten. Uw arts of verpleegkundige kan u adviezen geven wanneer en hoeveel u moet bijspuiten. Probeer altijd te achterhalen waardoor een hypo of hyper ontstaat.