Regen deert de meeste vogels niet erg. Ze gaan gewoon door met voedsel zoeken, met vliegen of zingen. Bij noodweer zullen vogels een schuilplaats zoeken. Voor zeevogels is dat onmogelijk, maar die kunnen wel tegen een stootje.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Meeuwen zoeken het vasteland op bij stormweer, terwijl andere vogels op de vlucht slaan. Kippen en nog andere soorten nemen een zandbad voordat het begint te regenen. De meeste vogels wachten op goed weer om eten te gaan zoeken.
Vogelveren. Vogelveren zijn redelijk waterdicht. Regen raakt de oppervlakte van de veren en rolt er dan af zonder de huid te raken. In een licht buitje zie je hoe vogels hun veren opzetten om warm te blijven maar als het hard regent trekken ze hun veren strak om zich heen om ze beter waterafstotend te maken.
De meeste vogels schuilen voor de storm, omdat het niet veilig is in de lucht. Watervogels schuilen vaak in rietkragen, zeevogels blijven op zee. Bij windkracht tien (zware storm) blijven alle vogels aan de grond.
Vogels hebben een hekel aan harde, vreemde geluiden. Harde muziek jaagt vogels weg! Strooi peper, kaneel of andere specerijen. Vogels hebben een hekel aan sterke geuren!
Meestal 's middags of 's avonds
Die warme lucht stijgt op en vormt een wolk. Er ontstaan hagelstenen, die tegen elkaar aan schuren en voor statische elektriciteit zorgen. Af en toe overleeft zo'n bui de nacht en ontweert het 's ochtends."
Regen deert de meeste vogels niet erg. Ze gaan gewoon door met voedsel zoeken, met vliegen of zingen. Bij noodweer zullen vogels een schuilplaats zoeken. Voor zeevogels is dat onmogelijk, maar die kunnen wel tegen een stootje.
Vogels vliegen niet graag tijdens storm en regen. Daarnaast is de vlieghoogte afhankelijk van wind. Dit betekent dat bepaalde patronen in het vlieggedrag van vogels nauw samenhangen met het weer.
Voor vogels is het heel belangrijk dat er voldoende water is om in te badderen en om te drinken. Nu het al lange tijd zo heet is en water ook voor ons steeds moeilijker te vinden is, hebben vogels het al helemaal moeilijk. Vogels zweten niet, maar verliezen wel vocht via ontlasting en door adem te halen.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Het knipvlies houdt het oog schoon en vochtig. Net als bij mensen bestaat het netvlies van vogels uit staafjes en kegeltjes. Met de staafjes zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben.
Onze ogen bevatten drie verschillende soorten cellen die rood, groen en blauw licht kunnen detecteren – de welbekende kegeltjes. We zien paars wanneer alleen de rode en blauwe kegeltjes worden gestimuleerd. Vogels, reptielen, amfibieën en vissen hebben daarnaast ook ultraviolette kegeltjes in hun ogen.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Koud weer en warm weer is voor een duif geen enkele probleem. Vroeg gelost kan een duif met temperaturen van dik boven de 30 graden fluitend naar huis toe vliegen zonder problemen. En rond het vriespunt is ook geen enkel probleem. Een flinke bui regen ook daar heeft een duif echt geen problemen mee.
Vogels hebben voedsel nodig om te overleven, dus als er in de omgeving geen voedsel is, zullen ze waarschijnlijk niet naar een vogelhuisje komen. Het kan dus helpen om in de omgeving van je vogelhuisje extra vogelvoer aan te bieden.
Steekvliegen zijn zeer vervelende vliegen, ze komen voornamelijk voor bij het water. Ze voeden zich met bloed en zijn niet vies van mensenbloed. Dit kan erg pijnlijk zijn. Ze zijn vaak erg actief als het regent of onweert.
Onherroepelijk dringt de vraag zich op of ooievaarsnesten gevoelig zijn voor blikseminslag. Het antwoord is simpel: Ja, het kan gebeuren, net zo als huizen, bomen en masten geraakt kunnen worden.
Vogelspotter en bioloog Luc Hoogenstein zegt dat in aantallen zeker de meeste vogels 's nachts vliegen. "De luchtmacht doet onderzoek naar vogelbewegingen in Nederland met radars. En daaruit blijkt dat de bulk van de vogels 's nachts vliegt. Maar het verschilt inderdaad per soort", zegt hij.
Daar is onderzoek naar gedaan, en dieren hebben inderdaad degelijk last van het weer: Koeien in een weide zonder schaduw is pure dierenmishandeling op een warme zomerdag. Net zo goed als paarden die dagenlang in de regen en de kou met de benen in de modder zonder beschutting moeten doorbrengen.
Maak zelf popcorn en kijk een een hele middag samen kinderfilms op Netflix bijvoorbeeld waar je zelf als kind vroeger ook naar keek. Of zoek dvd's zoals Mary Poppins, Home Alone, De Leeuwenkoning, The Sound Of Music, noem maar op! Fun en nostalgie verzekerd!
De tweeling Marion en Lukas wonen in een flat in de stad. Hun neef Stef woont bij hun oma op het platteland. Op een mooie, zonnige dag komt Stef Marion en Lukas ophalen om samen naar de vijver te gaan. Stef heeft waterplanten nodig voor zijn aquarium.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
Natuurlijk wil de schade van een blikseminslag zien te voorkomen zodat je niet met een kapotte tv zit, of je alle bestanden op je computer kwijt bent. Trek daarom tijdens onweer de stekkers uit het stopcontact. Met overspanningsbeveiliging voor stekkers en kabels beveilig je elektrische apparaten tegen overspanning.
Daar ben je het veiligst. Blijf daarom binnen tijdens onweer en doe de volgende dingen: Sluit ramen en deuren. Blijf uit de buurt van elektrische kabels.