Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of
Zijn friet is regelmatig uitgeroepen tot de beste friet van Antwerpen. De frites van Frieterij zijn “vers gesneden naar grootmoeders recept”. En vooral dat vers gesneden blijkt een belangrijke factor die maakt dat Vlaamse frites vaak zoveel lekkerder zijn dan Nederlandse.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Uitsluitend rundvet wordt gebruikt, in de Frans-Vlaamse volksmond vaak blanc de boeuf of ossewit genoemd. Het vet dat men gebruikt is puur en komt van Baeten, een Belgisch bedrijf dat vet dusdanig raffineert dat het perfect is om op hoge temperatuur frieten mee te bakken.
De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd. Pas dus op als een Belg vraagt of je een patat wil!
Naar jaarlijkse gewoonte werd aan het begin van het nieuwe jaar de Beste Frituur van Frankrijk uitgeroepen. Winnaar is La Frite à Dorer, een vaste klant van Pauwels gelegen in Wambrechies op zo'n 20 kilometer van de grens met België.
Een meer betrouwbaardere verklaring voor het ontstaan van friet is afkomstig uit Frankrijk. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste friture' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.
1 Ga voor vloeibaar
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, terwijl onverzadigd vet het juist verlaagt. Beter voor de cholesterol dus, en voor je hart en bloedvaten. Het ouderwetse blok ossenwit mag dan wel extra lekker zijn, het is minder gezond.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Je kunt de frieten natuurlijk afbakken in de frituurpan, maar als je deze niet hebt, is dat geen probleem. Ik bak ze zelf gewoon in een pan met olie. Werkt net zo goed!
Frituren zonder frituurpan is zeker mogelijk. Je kunt namelijk ook olie of vet verhitten in een kookpan. In principe kun je elke pan gebruiken, mits deze een dikke bodem heeft. Gooi ook niet teveel olie in de pan.
French slaat namelijk niet op de afkomst, maar wel op de snijwijze van de aardappelen. Het werkwoord "To french" is een Amerikaans-Engelse uitdrukking en betekent “in reepjes snijden”. Wij noemen onze frieten al jaren “Real Belgian Fries”. Laten we dat vanaf nu allemaal doen, om misverstanden te voorkomen.
Geschiedenis. De woorden 'patat' en 'friet(en)' zijn allebei afgeleid van het Belgisch-Franse 'patates-frites'. Daarmee zijn het dus rechtstreekse ontleningen uit het Frans. In België stamt de vroegste verwijzing naar het gerecht uit 1857, wanneer het onder de naam 'pommes de terre frites' in Luik wordt aangetroffen.
Tartaar, steak-tartaar of filet américain. Hoe je dit gerecht ook noemt, het gaat om rauw vlees, fijn of grof gehakt, en dikwijls gemengd met mayonaise, peterselie, Worcestersaus, tabasco en kappertjes of augurk. Een heerlijk vers en koud gerechtje dat perfect past bij warme frietjes.
Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
GENT - Mensen die thuis patat bakken, kunnen de rauwe frietjes beter eerst 10 minuten in heet zout water leggen met een scheutje azijn en dan afdrogen. Dat vermindert het kankerverwekkende acrylamide met ongeveer 60 procent.
België telt 4643 frituren.
Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur.
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Het geeft een heerlijke, eigen smaak aan gefrituurde producten. Ook voor het braden van rundvlees is dit product een echte aanrader. Het is goed bestand tegen oxidatie en kleurt snel, zodat je weinig risico loopt op aanbranden. Ossewit bevat meer verzadigde vetzuren dan vloeibare plantaardige olie.
Ontstaan Belgische friet
Volgens hem visten de inwoners (vooral de armen) van Namen, Dinant en Andenne in de Maas naar kleine visjes. Maar in de winter bevroor het water en sneden ze aardappelen in de vorm van de visjes en frituurden ze de aardappelen op dezelfde manier.
Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm.
De Belgische historicus Jo Gérard vond een manuscript uit 1781 terug waaruit bleek dat frietjes een Belgische oorsprong zouden hebben. Het verhaal ging dat (arme) inwoners van Namen, Huy, Dinant en Andenne de traditie hadden om in de Maas vis te vangen en deze te frituren vanaf 1680.