Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten. Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit.
Met een jaar is het zicht van een baby bijna net zo scherp en helder als dat van een volwassene. De baby kan nu goed zien. Na een jaar kunnen baby's weer naar het consultatiebureau voor een eerste complete oogmeting, waar wordt gecontroleerd op vroege tekenen van oogafwijkingen.
Kleuren zien
Het begint met rood. Rood blijft voor veel baby's lang een favoriete kleur. Ongeveer een week later kan je baby blauw, geel en groen uit elkaar houden.
Hij leert eerst om met zijn voetjes af te zetten, pas daarna om de billen en de buik omhoog van de grond te bewegen zodat het kruipen makkelijker gaat. Zodra een baby zich zelfstandig kan voortbewegen kan hij op onderzoek uit en gaat het kindje een enorme sprong vooruit in zijn ontwikkeling.
Ontwikkeling van het zicht bij baby's
Tussen de vier tot zeven maanden zullen de twee ogen van je baby samen werken en zal hij diepte kunnen gaan zien. Bij vier maanden oud is zijn gezichtsveld waarschijnlijk uitgebreid tot ruim een meter en zal hij leren hoe hij sneller bewegende objecten met zijn ogen kan volgen.
Vanaf 9 maanden. Voordat kinderen taal gaan spreken, begrijpen ze het vaak al wel. Vanaf 9 maanden begint je kind eenvoudige opdrachten te begrijpen, zoals 'geef maar aan mij'. Rond de eerste verjaardag herkent je kind woorden en gaat het reageren op de betekenis ervan.
Je pasgeboren baby kan licht, vormen en beweging, maar nog geen kleuren onderscheiden. Je baby kan het gezicht zien van degene die hem/haar vasthoudt, maar nog niet beide ogen op iets richten. Dwalende ogen zijn in dit stadium normaal. Alles op meer dan 20-25 cm afstand is wazig.
Tot één jaar: negeren
Op deze leeftijd is aandacht een reden om het nog een keer te doen. Of je nou nee zegt of begint te lachen, dat maakt geen verschil. Afleiden is in zo'n geval vaak de beste oplossing. Geef hem bijvoorbeeld iets in handen waar hij wél mee mag spelen of knoeien.
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat is de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren.
Kleur ogen van een baby
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
Bij deze baby's zijn de veranderingen minder groot. Deze kindjes worden vaak geboren met (licht)bruine of donkergrijze ogen. In een groot aantal gevallen zal de kleur nog wat donkerder worden, maar zal bruin of grijs altijd de basis blijven.
De staafjes, die nodig zijn voor het kunnen zien in het donker, zijn pas rond de 6e maand ontwikkeld. Als het goed is, kan je baby nu ook andere kleuren zoals geel en blauw goed onderscheiden en is de gezichtsscherpte nu ook genoeg ontwikkeld voor een eventuele oogtest.
Baby's van die leeftijd maken overdag veel mee en verwerken dat 's nachts. Zij kunnen gaan dromen en bang wakker worden. Kinderen van 1 jaar oud slapen gemiddeld zo'n 8 tot 9 uur achter elkaar door. Vaak doen ze ook nog een middagslaapje van 1,5 tot 2 uur.
Spelontwikkeling kind 1 jaar
Omdat hij jou graag imiteert, speelt hij graag dat hij aan het koken is, boodschappen doet, of belt met een telefoon. Hij vindt het ook leuk om spelletjes te doen waarbij hij jou moet nadoen: bijvoorbeeld bij het zingen van 'Klap eens in je handjes' of 'In de maneschijn'.
Een slaapje van 30 tot 45 minuten klinkt misschien kort, maar voor de meeste kinderen is dit echt genoeg om vrolijk en energiek te zijn tot aan de volgende dut. Het ochtendslaapje kort houden heeft een aantal redenen: Overstap van 2 dutjes naar 1 dutje gaat soepeler.
Sla of schop niet terug en schreeuw ook niet tegen je kind. Stop met waar je mee bezig bent en vertel je kind welk gedrag moet stoppen en waarom. Zeg bijvoorbeeld 'Benjamin, stop nu met slaan. Je doet mij pijn, ik wil dat je hier meteen mee stopt en rustig wordt.
Voor geboortes vanaf 1 januari 2021 wordt het aantal afwezigheidsdagen opgetrokken tot 15 en voor geboortes vanaf 1 januari 2023 stijgt dat aantal zelfs tot 20 dagen. Ook die extra dagen geboorteverlof kunnen naar keuze van de werknemer worden opgenomen binnen de vier maanden vanaf de dag van de bevalling.
Wettelijk gezien is er geen specifieke regel of leeftijd verbonden vanaf welke leeftijd jij je kinderen alleen thuis mag laten. Hulpbehoevende kinderen, zoals baby's, mag je wettelijk gezien niet alleen thuis laten zonder toezicht. Dit gebeurt wel, maar is dus strafbaar! Laat je baby dus NOOIT alleen!
Je baby kent je stem nog vanuit de baarmoeder en zal deze meestal al snel herkennen. Volgens onderzoek reageert een baby rond de 23e week van de zwangerschap al op geluiden buiten moeders buik. Een baby die regelmatig de stem van zijn vader hoort, zal deze dus na de geboorte herkennen.
Een eerste stap in de sociale ontwikkeling
Dat je kindje oogcontact maakt, betekent dat hij openstaat voor contact. En dat is niet zo gek, want baby's zijn van nature hele sociale wezentjes. Hij probeert al vroeg contact te maken door een tong uit te steken of zijn mondje te bewegen. Ook kan hij je al vrij snel nadoen.
Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.