Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt tijdens stress en spanning. Dit hormoon remt de bevallingshormonen en endorfine en daardoor de weeën Overdag heb je altijd wat meer adrenaline in je lichaam doordat het licht is, er meer geluiden zijn en meer indrukken. Daarom bevallen de meeste vrouwen ook 's nachts!
Voorweeën kunnen in de weken voor je bevalling voorkomen, met name als je al een keer eerder bent bevallen. Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Voorweeën kunnen enkele uren aanhouden maar worden niet krachtiger. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken.
De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen. Maar soms kan het ook nog loos alarm zijn.
De stand van de maan heeft er niets mee te maken
Het water in ons lichaam komt helemaal niet in beweging onder invloed van de maan. De stand van de maan heeft dus eigenlijk niets met het aantal bevallingen te maken.
Grootste kans in week 40-41
Zoals je kunt zien wordt 4 procent van de baby's voor de 37e week geboren en 10 procent na 42 weken zwangerschap. In de weken die daartussen worden dus de meeste baby's geboren. In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.
Weinig zondagskinderen. De meeste kinderen werden midden in de week geboren, vooral op dinsdag. Op een gemiddelde dinsdag werden 601 kinderen ter wereld gebracht in 2002. Op woensdag en donderdag werden ook relatief veel kinderen geboren.
Je bent 39 weken zwanger, de baby kan elk moment besluiten om geboren te worden en ligt klaar voor de baarmoedermond. Probeer vooral rust te nemen. De bevalling zal veel energie kosten en ook na de bevalling zal er weinig komen van uitrusten.
De maan remt de aarde af, waardoor deze 24 uur nodig heeft om een rondje rond de as te voltooien. Zou de maan nooit bestaan hebben, dan zou de aarde veel sneller draaien: een rondje rond de as zou dan vandaag de dag maar ongeveer zes uur duren. Een dag zou dan dus 75 procent korter zijn dan we gewend zijn.
De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.
Het oxytocinegehalte is het hoogst als de zwangere het meest ontspannen is. Dat is in de regel als ze slaapt. Dit is de verklaring voor het feit dat weeën vaak 's nachts beginnen. Oxytocine heb je nodig om weeën te maken.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind. Tijdens het eerste uur worden geen medische handelingen verricht, tenzij deze noodzakelijk zijn.
De duur van de bevalling verschilt enorm. De bevalling van een eerste kind duurt vrijwel altijd langer dan de bevalling van een tweede of volgend kind. Hoe lang de bevalling duurt, hangt mede af van het moment waarop je begint te rekenen. Voor de latente fase zijn sommige vrouwen al wat aan het rommelen.
Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.
Er blijken twee dingen verantwoordelijk te zijn voor het opwekken: Een orgasme: de baarmoeder trekt tijdens een orgasme samen, dit zou een bevalling opwekken. Sperma: dit bevat het hormoon prostaglandine en dit is hetzelfde hormoon dat je lichaam stimuleert om de bevalling in gang te zetten.
Het overgrote deel (ongeveer 70%) bevalt na de uitgerekende datum. Gelukkig bevalt 95% van de vrouwen spontaan vóór de 42 weken.
Zo'n 80% van de baby's wordt geboren binnen de 10 dagen rond de uitgerekende datum. Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op! Je baby is volledig ontwikkeld, zijn organen zijn klaar voor de buitenwereld.
Als alles goed is, mag je tot 42 weken afwachten of je bevalling spontaan op gang komt. Sommige vrouwen vinden het niet fijn om tot 42 weken af te wachten. Ben je tussen de 41 en 42 weken zwanger en wil je ingeleid worden? Dan kun je dat bespreken met je verloskundige en gynaecoloog.
Want de meeste kinderen worden op een vrijdag geboren (15,8 procent), gevolgd door woensdag (15,4 procent). In het weekend vinden een stuk minder geboortes plaats. De minste geboortes zijn op een zondag (11,3 procent).
Slechts 10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Rugpijn: rugpijn kan een teken zijn van het begin van de bevalling, vooral als deze gepaard gaat met andere symptomen zoals weeën. Buikkrampen: sommige vrouwen krijgen buikkrampen voordat de bevalling begint, vaak in de vorm van Braxton Hicks-weeën.
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Soorten weeën
Meestal doen ze niet echt pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn of darmkrampen lijken. Deze komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg. Warmte en rust kunnen ontspannend werken. Deze kun je vanaf de 6e maand gaan voelen.