'Dat komt door de tarwe die in bruine broden verwerkt zit. Tarwe slorpt water op, en hoe meer water in het brood, des te langer het vers blijft. ' Daarnaast speelt ook het formaat van het brood een rol.
Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Knapperig en vers
Het smaakpanel vond vooral de korst van supermarktbrood niet knapperig genoeg, dat doen de bakkers toch beter. Ook vond men het supermarktbrood minder vers. Het klopt dat brood van de bakker vaak verser is dan supermarktbrood.
Broodverbetermiddelen/additieven
Broodverbetermiddelen zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Deze grondstoffen zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt.
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
De lekkere geur, krokante korst en malsheid van brood verminderen naarmate het brood ouder wordt. De samenstelling daarentegen verandert niet. Alle vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen blijven gewoon in het brood aanwezig.
Bruine broodsoorten blijven langer vers, maar ook de manier waarop het brood thuis bewaard wordt, garandeert het langer genieten van lekker malse sneetjes.
Beschimmeld brood voorkomen
Bewaar brood en andere bakkerijproducten op een droge, koele en donkere plaats buiten de koelkast. De vochtige omgeving van de koelkast verhoogt namelijk de kans op schimmelgroei. Maar ook warmte en licht zijn niet goed voor je brood.
Ga je zelf brood bakken? Je wilt natuurlijk genieten van een lekker knapperige korst. Hiervoor is het belangrijk dat de condens die vrijkomt tijdens het afkoelen kan ontsnappen. Zorg dus dat je het brood na het bakken direct uit de vorm of van de bakplaat haalt en laat afkoelen op een rooster.
En liefst versgeperst, want dat is veel lekkerder. Zelf persen kan ook de avond van te voren.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde).
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Beide broden zijn gemaakt van de hele graankorrel dus 100% volkoren. Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten. Geen verschil dus.
Het meeste brood wordt gekocht in de supermarkt. Maar één op de zes broden wordt gekocht bij de kleine bakker. Brood kun je ook kopen op de markt of in warenhuizen.
Brood van de bakker gezonder? In principe zit er geen verschil qua voedingswaarde tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker. Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Alle witte graanproducten staan dus niet in de Schijf van Vijf. Sommige bruine of volkoren producten vallen ook buiten de Schijf van Vijf doordat er te veel suiker, zout of verzadigd vet inzit.
Ingrediënten van brood
Meel, water, gist en zout wordt netjes afgewogen en in een grote deegkuip gedaan. Daar worden de hulpgrondstoffen aan toegevoegd. (denk aan zaden en granen) Dit wordt 15 minuten gekneed. Daarna gaat het deeg in een grote trechter en worden er deegstukken van gemaakt.
Het kan prima, maar de smaak zal minder zijn (slof, droog, zacht). Je kan je ze ook in een broodrooster toasten.
Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
Oplossing #2: Voeg meer water toe
Bij het gebruik van een nieuw pak bloem of meel is het het beste om eerst 10% van het water in het recept achter te houden. Je kijkt hoe het deeg reageert. Indien het deeg droog en vast aanvoelt voeg je tijdens het kneden (bij glutenvrije degen tijdens het mengen) extra water toe.
Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets.
Wat voor eten schimmelt het snelst? Vergeet niet dat vers brood van de bakker sneller schimmelt dan supermarktbrood dat conserveermiddelen bevat. Als je merkt dat het brood uitgedroogd is, begin dan opnieuw met een nattere plak brood in plaats van water op de eerste plak brood te spuiten.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Wikkel het oude brood in een natte theedoek en piep het 10 seconden op in de magnetron. Besprenkel het oude brood met water, wikkel er aluminiumfolie omheen en begin met oppiepen in een koude oven, die je vervolgens naar 150°C draait. Maak het brood vochtig en bak daarna 6 minuten op 150°C. Zonder folie dus!
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood.