Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders vinden het moeilijk om te werken met digitale apparaten, zoals een computer, smartphone of tablet. Met de 'Nederlandse Digitaliseringsstrategie' en de 'Agenda Digitale Overheid: NL DIGIbeter' wil de overheid dat iedereen kan meedoen in de (digitale) samenleving.
Van de Nederlanders van 12 jaar en ouder die thuis geen internet hebben, is 66 procent 75 jaar of ouder en 23 procent tussen de 65 en 75 jaar. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een onderzoek onder 5,6 duizend mensen.
852.000 Nederlanders internetten niet
In 2022 gebruikte 89,5% van alle Nederlanders dagelijks het internet. In 2012 was dat nog 76% van de bevolking. Bijna 5,1% van de Nederlanders heeft nog nooit internet gebruikt.
Internetgebruik van Nederlanders neemt toe. In 2018 maakt 96,5% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gebruik van internet. 86% hiervan is dagelijks online. 6% van de Nederlanders ouder dan 12 jaar hebben nog nooit geïnternet.
Smartphone in bijna 9 op de 10 huishoudens
In 2019 waren smartphones en laptops de meest gebruikte apparaten in huishoudens om mee te internetten. Smartphones waren aanwezig in 89 procent van de huishoudens en laptops bij 79 procent (figuur 3.1.2).
Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders vinden het moeilijk om te werken met digitale apparaten, zoals een computer, smartphone of tablet. Met de 'Nederlandse Digitaliseringsstrategie' en de 'Agenda Digitale Overheid: NL DIGIbeter' wil de overheid dat iedereen kan meedoen in de (digitale) samenleving.
De arbowet stelt geen wettelijke norm in het aantal uur beeldschermwerk per dag. Wel staat in het memorie van toelichting het advies om werknemers maximaal 6 uur per dag beeldschermwerk te laten verrichten als ze geen afwisseling hebben met andersoortige werkzaamheden.
1. In Nederland spenderen wij gemiddeld 5,5 uur per dag op het internet. In Nederland zijn er op dit moment 16,47 miljoen internetgebruikers (leeftijd tussen de 16 en 64 jaar). Dat is 96% van de Nederlandse bevolking.
De genoemde landen zijn Birma, China, Cuba, Egypte, Iran, Noord-Korea, Saoedi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkmenistan, Oezbekistan en Vietnam.
In de huidige maatschappij kan een leven zonder internet best moeilijk zijn. Toch is het vooral de mening en vooroordelen van de maatschappij dat het juist moeilijk maakt. Mensen worden gezien als wereldvreemd of ouderwets. Toch zeggen de meeste mensen zonder internet dat het vooral veel rust geeft.
Van de grofweg 17 miljoen inwoners in Nederland zijn er 16.38 internetgebruikers. 11 miljoen Nederlanders gebruiken social media waarvan 9,8 miljoen mensen dit ook via hun mobiel gebruiken. 97% beschikt over een mobiele telefoon en 87% heeft een smartphone.
1988: internet in Nederland en wifiplannen bij de Mac
Op 17 november 1988 krijgt het CWI in Amsterdam toegang tot NSFNET – en dus internet. Daarmee is Nederland, na de VS, het tweede land dat op de digitale snelweg wordt aangesloten.
Uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek blijkt dat inmiddels 44,9 procent van de Nederlanders boven de 13 jaar een desktop-pc heeft, tegenover 51,5 procent een halfjaar geleden. Terwijl het bezit van desktops daalt, neemt dat van smartphones en tablets toe.
Computers zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. In 2017 beschikte 91 procent van de huishoudens over een desktop of laptop (Tabel 3.1.1). Het betrof 7,1 miljoen huishoudens. De tablet is ook populair: in 2017 had 66 procent van de huishoudens een tablet.
Het op één na kleinste land is Monaco. Het grootste land ter wereld is Rusland met zo'n 17 miljoen vierkante meter. Het op één na grootste land is Canada. In totaal zijn er 196 landen op de wereld.
Een veelgebruikte schatting voor surfen via je mobiele telefoon is 2-4 megabyte per minuut: een gigabyte geeft je dus tussen de vier en 8.5 uur surftijd. Facebook verbruikt ongeveer hetzelfde.
E-mail zonder bijlage - 10 KB per email - 20 MB per maand. VoIP (via dataverbinding) / Webmeeting - 180 MB per uur - 360 MB per maandRemote Desktop (Teamviewer / Citrix) - 20 MB tot 50 MB per uur - 1000 MB per maand. Internetbrowsen / websites bezoeken - 20 KB tot 1 MB per website - 30 MB tot 150 MB per maand.
Gemiddeld stroomverbruik computer
Gemiddeld gebruikt een gezin in totaal (dus voor licht, wasmachines en computers etc.) zo'n 3000 kWh op jaarbasis. Uitgaande van een jaarverbruik van 200 kWh voor – alleen – je pc en een stroomtarief van 20 eurocent kWh (incl. belastingen) kost je pc op jaarbasis 40 euro.
De kosten voor het verbruik van een moderne desktop computer per 8 uur zijn ongeveer € 0,80 ofwel € 5,35 per maand uitgaande van 0,22 KwH. Slaapstand of toch sluimerfunctie? Pc's worden natuurlijk geleverd met functies om het stroomverbruik te helpen verminderen.
Dit verbruik betekend dat 1 uur vermogen voor de computer 200 wattuur is of 0,2 kWh. Een gemiddeld huishouden zal rond de 21 cent per kWh betalen (indien je je eigen prijs weet kun je die hier invoeren). Dit betekend dat een uur pc aanhebben 0,2 * 0,21 = 4,2 cent kost.