Jongen. Een duif broedt zo'n zestien tot twintig dagen in een eenvoudig, wat rommelig gemaakt nest. Als de jongen geboren worden zijn ze blind en bedekt met dun geel dons. Na drie à zes dagen gaan de oogjes van de jongen open en na elf dagen krijgen de jongen veren.
Duiven leggen eieren en blijven op de eieren zitten, dan kruipen de kleintjes eruit en blijven op het nest. De ouders voeden de jongen tot ze kunnen vliegen en dan zijn ze al net zo groot als de ouders... Dus kleine duiven zie je niet... En jonge duiven die net kunnen vliegen zijn al zo groot als de ouders...
Duiven kunnen het hele jaar door paren, maar de 'hoogseizoenen' zijn toch wel de lente en de herfst. De mannetjes gaan dan 'baltsen' ofwel: ze proberen vrouwtjes te verleiden met geluiden en ze bewegen om de vrouwtjes heen. Vrouwtjes knikken vaak met hun kopje als ze het mannetje leuk vinden.
Duivinnen en doffers broeden om de beurt, telkens op een voor hen vaste en zelfde tijd. Beide partners keren regelmatig de eieren en houden het nest op orde. Het bebroeden van het legsel zorgt voor de ontwikkeling van het embryo.
De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken. Met bijvoorbeeld aluminiumfolie of cd's weerspiegelt het licht, waardoor duiven niet goed zien en schrikken.
Broeden en jongen
De paringsdaad zal bij de duivin een eisprong uitlokken, zodat ze iets meer dan een week later haar eerste ei zal leggen, meestal gevolgd door een tweede ei twee dagen later. Vervolgens beginnen de duiven te broeden, waarbij de duivin en doffer mekaar op vaste tijdstippen aflossen.
Omdat duiven het hele jaar broeden, baltsen ze ook het hele jaar. Hun baltsvluchten zijn makkelijk te herkennen als u het eenmaal weet. Tussen soorten zijn er verschillen, maar globaal vliegen ze hoog op, klapperen luid met hun vleugels en zeilen snel en sierlijk weer omlaag.
Een duif legt twee eieren en het broeden duurt 18 dagen. Als de jongen uit het ei komen, zijn ze blind en bedekt met dun geel dons. Na drie tot zes dagen gaan de oogjes open. Jonge duiven worden door beide ouders gevoerd met duivenmelk uit de krop.
De mannetjesduiven, ook wel doffers genoemd, zoeken meestal de broedplaats uit nadat ze een duivin, de vrouwtjesduif, hebben verleid. Dit doen ze door hun kop op te blazen, hun staart over de grond te slepen en door te baltsen.
Dit duurt vaak wel even: duiveneieren komen na 17 dagen uit en dan duurt het nog eens 4 weken voordat de duivenjongen van het duivennest wegvliegen. Al met al moet je met een duivennest op je dak wel bijna 2 maanden wachten voordat je weringsmaatregelen kunt nemen.
Piepers zijn jonge duiven, en worden zo genoemd omdat ze het geluid produceren dat lijkt op gepiep. Ze piepen om hun ouders te vertellen dat ze nog wat willen eten.
Na drie weken zijn de vogeltjes zelfstandig en een week later kunnen ze vliegen. Dan zijn ze al bijna net zo groot als een volwassen duif.
Duiven leggen eieren, maar ze zijn niet helemaal een ei. Ze lijken meer op wat je in het nest van een kip vindt of op de grond nadat een kip haar legsel eieren gelegd heeft. Hoe zien ze eruit? De binnenkant heeft wit en geelachtig vocht met wat stukjes schaal erdoor gemengd.
Het kenmerkende geluid van de duif, het “koeren”, is een manier van communiceren. Het wordt vaak gebruikt door mannetjes om vrouwtjes aan te trekken of hun territorium te verdedigen. Het koeren kan ook dienen als een waarschuwing voor gevaar. Dus als je een duif hoort koeren, praat hij eigenlijk!
Een duivennest mag je niet verwijderen, ook als de duiven op jouw terrein voor overlast zorgen. In Nederland is het namelijk wettelijk verboden om vogelnesten weg te halen als daar eieren of jonge vogeltjes in zitten. Dit geldt dus ook voor duivennesten.
De duif zou vrede brengen en staat symbool voor vertrouwen, vriendschap en liefde.
Wat mag een duif niet eten? De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel – zoals zaden en scheuten van planten – in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
De doffer neemt deze taak waar van ongeveer 10.00 uur in de ochtend tot ongeveer 17.00 uur in de middag.
Het visueel herkenningsvermogen van duiven is uitgebreid bestudeerd: ze kunnen gezichten herkennen, de letters van het alfabet en zelfs schilderijen van Monet en Picasso onderscheiden.
Duiven zijn niet-agressieve vogels die gehecht kunnen raken aan jou als verzorger, als je er veel tijd mee doorbrengt. Ze zijn volgzaam en ze hechten zich graag aan je. Hiervoor moet je elke dag 30 minuten in het duivenhok of volière zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld verwennen met duivenvoer of andere lekkernijen.
Wat zijn de gezondheidseffecten van het contact met duiven? Mensen die veel in aanraking komen met uitwerpselen, veertjes en huidschilfers van duiven kunnen daar ziek van worden. Denk hierbij aan duivenhouders. Zij lopen kans een infectieziekte of allergische (overgevoeligheids)klachten te krijgen.
De geslachtsorganen zitten inwendig bij vogels. De uitgang bij vogels aan de buitenkant heet cloaca, en is een soort voorportaal waarbinnen de geslachtsorganen en ook darmen uitkomen. Uit dat portaal komen dus zowel de flatsen als de eieren.
Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen. Zo kunnen de eitjes bevrucht worden.
Vanaf begin mei tot eind september worden nesten gebouwd door duiven, waar twee tot drie keer per jaar een legsel met maximaal twee eieren plaats zal vinden.