Laat je steak even op kamertemperatuur komen en verwarm je oven voor op ongeveer 120 °C. Laat de steak voor twintig tot dertig minuten garen en controleer geregeld de kerntemperatuur met je thermometer. Zorg ervoor dat die wat lager is dan je gewenste temperatuur, want de steak zal nadien nog even blijven doorgaren.
Door naar de verrassing van de dag: je steak opwarmen in de magnetron. De wijze: plaats een stuk vochtig keukenpapier op de biefstuk en verwarm 'm 30 seconden op medium stand. Draai de steak na elke 30 seconden om. Afhankelijk van de dikte duurt het totaal 90 seconden tot 2 minuten.
Biefstuk opwarmen
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Bak de biefstuk tot hij een kerntemperatuur aangeeft van 45 graden Celsius (dit is ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de steak). Verwarm ondertussen olie in de pan en laat heet worden. Schroei het vlees aan beide zijdes dicht en serveer.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C. Hou er wel rekening mee dat het vlees al een bepaalde bakwijze heeft, dus de kans blijft bestaan dat het een beetje verder gaart.
Mocht je het toch willen eten, verhit het dan door en door. Minimaal 75 graden Celcius. Een en ander is afhankelijk van je weerstand maar meer dan 1x opwarmen is niet verstandig gezien bovenstaande. Kan tijden goed gaan, totdat je een keer bedorven voedsel eet.
Serveer rood vlees het liefst op een warm bord van circa 70 °C. Leg de ongebakken, ongezouten biefstuk op een rekje in de oven op 75 °C (kleine stukken) à 130 °C (grote stukken) in de oven tot de gewenste kerntemperatuur. Bouw de oventemperatuur af als de gewenste kerntemperatuur in zicht komt.
Hoe lekker een steak ook kan zijn, soms blijft er gewoon wat over na je maaltijd. Geen probleem, in de koelkast ermee. Die lekkere biefstuk eet je morgen wel op. Wil hem die de dag nadien opnieuw opwarmen, zonder dat je perfecte saignant verandert in een droge schoenlap, dan volg je best deze tips.
Gebakken steak bewaren in de koelkast
Je kan gebakken steak, als je die binnen 2 uur in de koelkast plaatst, 3 tot 4 dagen bewaren. Het vlees moet dan wel in de koelkast blijven en goed verpakt zijn. Bijvoorbeeld in een luchtdichte container van Tupperware.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig.
Baktip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!
Als je een koude biefstuk bakt, verspreidt de temperatuur zich namelijk ongelijkmatig. Dan zit je plots met een goed gebakken buitenkant maar is je vlees niet gaar vanbinnen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Wat kan je niet twee keer opwarmen? Verhit restjes door en door – Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Hoe lang kun je vlees bewaren in de koelkast? Voor rauw gevogelte, gehakt en filets geldt een algemene richtlijn van twee dagen. Grotere stukken – zoals een gebraad, steak of koteletten – blijven iets langer goed. Dat vlees maak je best binnen de vijf dagen klaar.
Kamertemperatuur
Als je een koude biefstuk uit de koelkast in een hete pan doet, schrikt 'ie zo hard dat het 'krimpt'. Dat wil zeggen, het vlees, de spier, trekt samen en dat zorgt voor een taai resultaat. Leg het vlees dus een paar uur voordat je het gaat bakken op een plek waar het op temperatuur kan komen.
Bij de meeste slagers kan je vragen of ze jouw biefstuk vacuüm verpakken. Daardoor kan je een biefstuk een week in de koelkast bewaren. Omdat het vacuümverpakt is, wordt het vlees wat grijzer. Leg het daarom een uur voor het bakken buiten de koeling en open de verpakking.
Door het vlees strak in alufolie te wikkelen gaart het veel te snel door en het mooie krokante korstje van het bakken wordt zacht.
Het Voedingscentrum adviseert om niet vaker dan vijf keer per week rood vlees te eten. Die aanbeveling heeft overigens nog een andere reden: het gehalte aan verzadigde vetten in vlees.
Het gebraad opwarmen is helaas geen optie. (En al helemaal niet in de microgolfoven!) Het vlees zal nooit zo lekker zijn als wanneer het vers gebraden op tafel komt.