Chloor is gasvormig en daar valt nou eenmaal lastig mee schoon te maken. Bleekwater wordt gemaakt door chloorgas door water te leiden, waar natriumhydroxide in is opgelost. Bleek is dus een verdunde oplossing met het meest actieve ingrediënt: natriumhypochloriet (wat ook weer invloeden heeft vanuit de zoutindustrie).
Bevat 4,5% actieve chloor.
Het wordt ook gebruikt in ziekenhuizen om de lokalen te ontsmetten, of om medische instrumenten te reinigen en te spoelen. Daarnaast kunt u bleekwater ook gebruiken voor het verwijderen van vlekken en het ontgeuren van oppervlakken, alsook voor materialen zoals koelkasten, vuilnisbakken, wasmachines, kookpotten....
Bleek(chloor)water doodt nuttige bacteriën in het water en is niet afbreekbaar. Daarnaast is het schadelijk voor de luchtwegen (chloorgas) en kan het oog- en huidletsel veroorzaken, zelfs brandwonden. Bleek(chloor)water maakt niet schoon – het ontkalkt en ontvet niet.
Groene zeep
De zeep ontsmet en reinigt oppervlaktes heel goed! Groene zeep is volledig afbreekbaar, dus is het ook niet zo slecht voor het milieu. Daarnaast is het ook best goedkoop, overal te verkrijgen én je kan het overal voor gebruiken!
Chloor is bijvoorbeeld niet nodig om je toilet schoon te maken. Het desinfecteert, maar reinigt en ontkalkt niet. Sanitairreiniger is voldoende. En vloeibare of groene zeep is de beste allesreiniger om te gebruiken.
Schrob met diverse schoonmaakmiddelen
Als het echt een hardnekkig probleem blijkt, kun je ook bleekwater gebruiken. Laat ongeveer 250 ml bleek oplossen in een emmer water. Verdeel dit vervolgens over de met schimmel besmette plekken en laat dit een nachtje intrekken.
Niet mengen
Vooral bij het gelijktijdig gebruik van zure schoonmaakmiddelen (schoonmaakazijn, veel ontkalkingsmiddelen) of ammoniak kunnen gevaarlijke samenstellingen ontstaan, zoals het giftige en irriterende chloorgas of chlooramines. Haal om die reden het wc-blokje even uit de pot voordat je bleek gebruikt.
Bleekmiddel en chloor is heel slecht voor het milieu.
De stof is moeilijk afbreekbaar, nadat je het vieze water door het afvoerputje hebt gegoten. Je luchtwegen vinden het niet prettig om deze schadelijke lucht in te ademenen.
Meng 12 cupjes water met 1/4 cupje citroensap en 1 cupje waterstofdioxide (te koop bij drogisterij of apotheek) en doe die in een flesje. Beter voor het milieu en je bespaart zo ook nog eens geld!
Het gaat hier om chloroform, wat dus ontstaat als je bleek mengt met ontsmettingsalcohol. Hoewel het er in werkelijkheid misschien niet voor zal zorgen dat je echt buiten bewustzijn raakt, kan deze combinatie wel irriterend en giftig zijn. Hoe dan ook, onthoud: mix bleek nooit met wat dan ook, behalve gewoon water.
Gebruik voor drinkwater twee tot vier druppels javelwater per liter onzuiver water tot vijf tot tien druppels per 20 liter zuiver water, wat een lichte chloorsmaak geeft (druppelteller van 20 druppels per ml). Laat de chloor 30 tot 60 minuten inwerken. Hoe kouder het water, hoe langer de inwerktijd.
Het gebruik van bleekwater in uw zwembad is geen goed idee. Bleek kan gevaarlijk zijn, het kan de chemie van uw zwembadwater verstoren, en het kan onnodig meer geld verspillen.
Ook een combinatie van middelen is geen goed idee. Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet.
Chloor is officieel een ontsmettingsmiddel, maar wordt vaak ingezet als schoonmaakmiddel. Het maakt virussen, bacteriën ongedaan en bestrijd verscheidene soorten schimmels. Het gebruiken van chloor om groene aanslag te verwijderen op een oprit gaat vaak gepaard met schade aan de ondergrond.
Schuurmiddel. Tegels, voegen, het bad, de douche of de gootsteen: je kunt ze stralend schoonmaken met baking soda. Strooi een eetlepel op een natte spons of doekje en gebruik het om mee schoon te maken.
Azijn is een zuur en zuren hebben een proton waar ze vanaf willen. De bruisende chemische reactie die je ziet wanneer je baking soda en azijn mengt, is de uitwisseling van die protonen, waarbij koolstofdioxide in de vorm van bruisend schuim wordt geproduceerd en water achterblijft.
Je kan de was in een bakje met water en een scheutje bleek laten weken, maar ook de wasmachine gebruiken.
Schimmel in de badkamer verwijderen
Probeer het daarom eerst met een warme sodaoplossing (zes gram soda op een liter water). Spoel daarna schoon met water. Werkt dat niet, dan kun je het proberen met bleekmiddel (25 ml op een liter water). Dep met een spons op de schimmelplekken.
Beschimmelde voegen of kitranden maak je schoon door een plantenspuit te vullen met bleekwater. Spuit de plekken goed in en laat het een paar uur intrekken. Eventueel kun je met een borstel of spons de voegen nog extra schoonpoetsen. Daarna spoel je alles goed schoon.
Soda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel te verwijderen. Los 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Doop een harde borstel in de emmer en wrijf over de schimmelplekken.
Soda kan echt wonderen verrichten. Haal eerst al het water uit je wc pot. Vul dan een emmer heet water en meng dit met een heel pak baking soda. Giet het mengsel langzaam in de verstopte wc en laat het een hele nacht inwerken.
Giet een beetje vloeibare groene zeep (of zachte zeep) in een emmer en vul dit aan met lauwwarm water. Zorg dat je een vaatdoek en schone doek in de aanslag hebt. Maak de bovenkant van de wc schoon en zorg dat je het doortrekgedeelte niet overslaat.
Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, chloor kan aan alle zwembaden toegevoegd worden. Sterker nog, we raden u zelfs aan om dit altijd te gebruiken. Chloor voorkomt namelijk de vorming van algen en doodt bacteriën.