Ontdooide moedermelk moet bij kamertemperatuur binnen twee uur aan je baby worden gevoed of worden weggegooid. Eenmaal ontdooide moedermelk nooit opnieuw invriezen.
Als je de melk die je net hebt afgekolfd nodig hebt voor de volgende voeding van je baby, kun je het gewoon op kamertemperatuur laten staan. Op kamertemperatuur (dus moedermelk buiten koelkast) is vers afgekolfde moedermelk tot max. acht uur houdbaar.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
Afgekolfde moedermelk en zeker ontdooide moedermelk kan wat vreemd, zepig of ranzig ruiken en smaken. Dit is normaal en betekent niet dat het bedorven is. Vlokjes in de melk zijn meestal vetvlokjes. Door de fles na het opwarmen rustig te schudden (zwenken), lossen deze weer op.
Overigens het is niet aan te bevelen om de moedermelk onnodig veel te schudden. Bepaalde eiwitten breken dan al af in aminozuren en verliezen hun beschermende werking. Dit gebeurt ook tijdens het koelen of invriezen.
In de magnetron gaat het sneller dan in een flessenwarmer. Als je de magnetron gebruikt, verwarm je een flesje van 100 milliliter melk ongeveer 30 seconden op 600 watt. Draai het flesje rustig rond om de warmte en het vet te verdelen. Doe dit nog een keer als de melk op temperatuur is.
Heb je de afgekolfde melk toch dringend nodig, dan kan je ze langzaam onder de kraan ontdooien. Begin met koud water, en ga zo geleidelijk warmer. Ontdooide moedermelk moet je binnen de 24 uur gebruiken, als je ze achter in de koelkast bewaart. Op kamertemperatuur blijft ze tot 2 uur goed.
Als moedermelk op een temperatuur van 0 tot 5°C wordt bewaard, kun je de melk van één dag opsparen en in één fles of zakje bij elkaar voegen en in de koelkast bewaren of invriezen.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Oxytocineproductie wordt gestimuleerd door zuigen, maar ook door psychologische factoren zoals het zien, ruiken, voelen of denken aan de baby. De toeschietreflex wordt negatief beïnvloed door angst, spanning, pijn van tepelkloven, vermoeidheid, zorgen en veel onrust rondom de moeder tijdens het kolven of voeden.
Bewaar ontdooide moedermelk in de koelkast en gebruik deze binnen 24 uur. Vries ontdooide moedermelk niet opnieuw in. Moedermelk van verschillende kolfsessies mag na het ontdooien worden samengevoegd. Ontdooide moedermelk mag gemengd worden met verse moedermelk of moedermelk uit de koelkast.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Koelkast of diepvriezer
Melk die binnen drie tot zes dagen (naargelang de temperatuur van de koelkast, zie tabel) verbruikt zal worden, wordt bij voorkeur in de koelkast bewaard, en binnen de 24u na kolven ingevroren.
Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin.
Zodra eerder ingevroren moedermelk eenmaal volledig is ontdooid, kan de melk maximaal twee uur bij kamertemperatuur worden bewaard of maximaal 24 uur in de koelkast.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer per 24 uur. Elke keer kolf je 15 minuten.
Beide manieren moeten je goed uitgelegd worden door een professional. Blijf oefenen met het aanleggen, daarna kan de afgekolfde melk gegeven worden. Als je baby de voeding op heeft, kun je zelf gaan kolven, de afgekolfde melk kan dan weer bij een volgende voeding gebruikt worden.
Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Een jonge baby tot één maand oud heeft ongeveer 150 ml melk per kilo lichaamsgewicht nodig. In de tweede maand wordt uitgegaan van 140 ml, de derde maand 130 ml, de vierde maand 120 ml en de vijfde maand 110 ml.
Als je bijvoorbeeld een werkdag weg bent, heeft je baby gemiddeld 2 à 3 flesjes moedermelk nodig (afhankelijk van de lengte van je werkdag en de hoeveelheid melk dat je baby drinkt). Als je dan nog twee reserve flesjes hebt, dus 4 à 5 flesjes in totaal, heb je meer dan voldoende moedermelk liggen.
Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.
Redenen waarom je hoeveelheid melk kan teruglopen
je bent of wordt ongesteld; de baby zuigt erg veel op een fopspeen of een duim en vraagt daardoor niet meer om de borst; de baby drinkt niet effectief de borst leeg. Hij zuigt wel, maar krijgt er niets uit.
De oplossing: behandel de stof met melkvlekken voor door het eerst een nachtje in koud water met wat citroensap te laten staan. De volgende dag kan je de kleding/dekens/etc. gewoon wassen.