De weinigpotigen (Pauropoda) en de wortelduizendpoten (Symphyla) zijn twee weinig bekende klassen van de duizendpotigen. De weinigpotigen worden zo genoemd omdat ze 10 of 12 paar poten hebben.
De miljoenpoot Illacme plenipes heeft tot maar liefst 750 poten en gaat daarmee de boeken in als het dier met de meeste poten.
Zeekreeften hebben vijf paar poten, waarvan de eerste drie zijn voorzien van een schaar. Het eerste paar vormen de grootste scharen. De ene (klikschaar) is krachtiger dan de andere (grijper-schaar). De scharen van de andere poten zijn alleen van dichtbij te zien.
De inktvissen (Cephalopoda) vormen een klasse dieren behorend tot de stam der weekdieren (Mollusca). De wetenschappelijke naam, Cephalopoda, is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk koppotigen. Deze naam is zo gekozen omdat de op armen gelijkende tentakels zich in een kring rond de mond van het dier bevinden.
Spinnen; 8 poten, 8 ogen en spintepels. Er zijn zoveel soorten spinnen, dat algemeen gezegd kan worden dat het achtpotige dieren zijn met een tweeledig lijf.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Krabben hebben acht poten en twee scherpe scharen. Ze zien er heel grappig uit als ze zijwaarts over het strand lopen!
Alle spinachtigen hebben 8 poten, terwijl insecten er maar 6 hebben. Enkele bekende spinnensoorten in Nederland zijn de huisspin en de trilspin binnenshuis, en de kruisspin en huiszebraspin buitenshuis.
Het borststuk draagt de (drie paar) poten en de eventuele vleugels. Insecten hebben altijd zes poten en dat is onder andere een reden waarom spinnen niet onder de insecten vallen: zij hebben er acht. Bijna alle insecten hebben vleugels, alhoewel ze niet door elk insect ook daadwerkelijk gebruikt worden.
Miljoenpoten hebben een zwaar bepantserd lichaam en vluchten snel weg of rollen zich op bij verstoring. Ze kunnen niet bijten of steken maar veel soorten scheiden irriterende vloeistoffen of giftige gassen als blauwzuur uit om vijanden te verjagen of parasieten te doden.
Beestjes zoals spinnen, mijten en teken hebben acht poten. Daarom horen ze niet bij de insecten. Zij vallen onder de groep spinachtigen. Insecten en spinachtigen zijn wel beide geleedpotigen.
Grotere duizendpotigen kunnen soms wel een kwart meter lang worden. Deze soorten hebben nog altijd geen duizend poten, maar wel honderden (de Engelse naam centipede, wat honderdpoot betekent, is dus toepasselijker dan het Nederlandse duizendpoot). Zelfs miljoenpoten blijven steken op 'slechts' honderden poten.
De mens is de bekendste tweevoetige soort. Andere primaten met dezelfde voorouders als de mens, als de chimpansee, bonobo en gorilla bewegen zich slechts incidenteel voort op de achterste ledematen. Andere tweevoetige diersoorten zijn schubdierachtigen, vogels, kangoeroes, springhazen en notomys.
Het makkelijkst herkenbare kenmerk is het aantal poten. Zo heeft een insect zes poten, een spinachtige acht en kreeftachtigen tien of meer. Dan zijn er nog de veelpotigen, denk maar aan de duizendpoot en miljoenpoot.
Een schaatsenrijder is een insect van ongeveer een centimeter groot en heeft hele lange, dunne poten. Het bijzondere van dit beestje is dat hij op water kan staan. Je ziet ze vaak op plassen, sloten of beekjes.
De meeste spinsoorten, waaronder vogelspinnen en kruisspinnen, hebben acht ogen, maar er zijn ook uitzonderingen.
De schorpioen valt onder de spinachtigen en heeft dus acht looppoten. Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen, de manier waarop u deze dieren moet verzorgen en huisvesten hangt af van de soort. Wel zijn alle soorten giftig en carnivoor (vleeseters). Sommige schorpioenensoorten zijn gevaarlijk voor de mens.
We kennen op aarde meer dan 350.000 verschillende soorten kevers! Het zijn insecten. Ze hebben dus zes poten en een lijf dat bestaat uit drie stukken: kop, borststuk en achterlijf.
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van Vijf.
Krabben behoren tot de schaaldieren of kreeftachtigen. Net als kreeftachtigen hebben krabben een gesegmenteerd lichaam; verdeeld in kleine eenheden. In tegenstelling tot de kreeft heeft de krab geen zichtbare staart, maar een staart die gekruld zit onder het lichaam.
De Kingcrabvisser is zo'n beetje het gevaarlijkste beroep ter wereld en wordt uitgeoefend op de zeeen in het hoge noorden. Het vissen naar deze diepzeekrabben heeft al wat vissers het leven gekost. De prijs voor het uitoefenen van dit beroep is dus hoog.
Ongewervelde diertjes zoals slakken, sponsen en koralen, hebben geen gehoorzintuigen. Dat geldt trouwens ook voor wormen, maar daarvan denken we dat ze wel bepaalde trillingen in de bodem kunnen waarnemen zoals die van naderende voetstappen. Die sensaties voelen zij over hun hele lichaam.
Mensen gaan er vaak vanuit dat luiaards de meest slaperige dieren zijn, toch betekent hun langzame manier van bewegen niet dat ze ook meer slapen. Gemiddeld slapen luiaards pakweg veertien uur per dag, dat komt overeen met hoeveel honden gemiddeld slapen.
Embed. Een paard heeft geen bek, maar een mond. Geen kop, maar een hoofd. En geen poten, maar benen.