Wanneer u teveel energiedrankjes drinkt, loopt u het risico om moeilijk in slaap te vallen 's nachts of zelfs helemaal niet te kunnen slapen. U slaapt ook minder diep. Daarom wordt afgeraden om energiedranken te drinken na de middag. Energiedranken drogen het lichaam uit.
SLAAPRITME RAAKT VERSTOORD
Cafeïne heeft een halveringstijd van ongeveer 6 uur in je lichaam. Dit betekent dat als je 's ochtends om 10 uur een energiedrankje drinkt je 's middags om 4 uur nog de helft van de gedronken cafeïne in je bloed hebt.
Je begint je moe te voelen en je energieniveau daalt. Het duurt 5-6 uur voordat je lichaam de cafeïne voor de helft heeft afgebroken. Bij vrouwen die de (anticonceptie)pil slikken, duurt het dubbel zo lang. Zo lang duurt het bij de meeste mensen voordat de cafeïne volledig uit het bloed is.
Naast cafeïne zitten er ongeveer 5 klontjes suiker in een blikje energiedrank van 250 ml, wat voor een snelle 'energieboost' zorgt. Deze tijdelijke boost wordt onvermijdelijk gevolgd door een suikerdip: zodra de energiepiek voorbij is, slaat de vermoeidheid dubbel zo hard toe.
Na ongeveer 30 minuten, na 45 minuten het toppunt en dan neemt het langzaam af totdat het na gemiddeld 3-4 uur is uitgewerkt.
Geen energiedrank voor kinderen onder de 13 jaar. Liever geen, maar niet meer dan 1 blikje per dag voor jongeren tussen 13 en 18 jaar en zwangere vrouwen. Maximaal 4 blikjes per dag voor gezonde volwassenen. Maar drink dan geen andere cafeïnerijke dranken op een dag.
Na het drinken van een blikje Red Bull merk je al vrij snel (na ongeveer 10 minuten) dat je hartritme en bloeddruk stijgen. Je voelt je een stuk alerter en kan je beter concentreren. Dit duurt ongeveer een uur. Daarna ebt het effect van de cafeine weg en krijg je een dip.
Koffie is over het algemeen gezond, energiedrankjes niet. Koffie bevat immers veel minder suiker, namelijk 0 gram. Het is natuurlijk afhankelijk van hoeveel suiker je er zelf bij doet hoe gezond een kopje koffie is. Maar in een blikje Red Bull van 100 ml zit al 10 gram suiker!
Als je energiedrank drinkt krijg je niet meer energie, maar de cafeïne die erin zit kan wel je alertheid en concentratie verhogen. Energiedranken staan niet in de Schijf van Vijf.
Af en toe eens een blikje energiedrank drinken is niet slecht, maar als je grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgt door het teveel drinken van energiedrank, kan dit leiden tot verslaving en ontwenningsverschijnselen.
Cafeïne vinden we in koffie en cola, maar soms ook in thee (theïne). Cafeïne zorgt ervoor dat u alert en wakker blijft. Als u te veel koffie drinkt overdag of na 17 uur nog een kopje drinkt, dan hebt u de neiging om langer wakker te blijven, minder snel in slaap te vallen en minder vast te slapen.
Onder de 13 jaar geen energiedrankjes drinken. Tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje van 250 ml drinken. Als volwassene niet meer dan 4 blikjes drinken. Niet combineren met alcohol.
Hoe komt het dat energiedrankjes zo verslavend zijn? "Dat komt door de stoffen die erin zitten, met name cafeïne en taurine, die een lekker effect geven", zegt verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen. "Daardoor lijkt het alsof je je wakkerder voelt. Het heeft echt een opwekkende, stimulerende werking.
Wanneer u teveel energiedrankjes drinkt, loopt u het risico om moeilijk in slaap te vallen 's nachts of zelfs helemaal niet te kunnen slapen. U slaapt ook minder diep. Daarom wordt afgeraden om energiedranken te drinken na de middag. Energiedranken drogen het lichaam uit.
Cafeïne slecht voor de nachtrust
Om wakker te worden is cafeïne daarom een probaat middel, maar voor het slapen gaan kun je een kopje koffie of de overheerlijke chocolaatjes beter laten staan, hoe moeilijk dit soms ook is. Het duurt gemiddeld namelijk zo'n vier uur voordat de cafeïne uit je lichaam verdwenen is.
Energiedrank bevat veel meer cafeïne dan andere cafeïnehoudende dranken zoals koffie of cola. Van cafeïne zijn veel bijwerkingen bekend waaronder een snelle hartslag, hartkloppingen, een stijging de bloeddruk en in de meest ernstige gevallen plotselinge dood", aldus onderzoeker Jonas Dorner.
Een blikje cola is duidelijk minder ongezond als een blikje energiedrank, al bevat cola ook veel suiker wat niet bijster gezond is. De specialisten vinden het onbegrijpelijk dat jongeren onder de achttien jaar geen alcohol meer mogen drinken in een café maar wel zonder moeite aan energiedrankjes kunnen komen.
Red Bull is niet alleen de bekendste, maar volgens de 100 proevers ook de lekkerste. Een gevleugelde overwinning voor Red Bull. Helaas is het merk ook de winnaar als het op suiker aankomt.
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Frisdrank zoals Red Bull Zero Calories is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Red Bull Zero Calories is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Je hartslag en bloeddruk gaan iets omhoog. Na een half uur zit bijna alle cafeïne in je bloed. Je voelt je geconcentreerder, alerter en minder vermoeid. Doordat er tot wel twaalf suikerklontjes in een blikje zitten, krijg je een flinke stijging van je bloedsuiker.
In een blikje energiedrank van 250 ml zit ongeveer 27 gram suiker. Dat komt neer op zo'n zes suikerklontjes. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met de hoeveelheid suiker in frisdrank, zoals een glas cola.
Een blikje Red Bull Energy Drink van 250ml bevat 80mg cafeïne. Dat is ongeveer even veel als een kop koffie.
11,582 miljard
In 2022 werden wereldwijd in totaal 11.582 miljard blikjes Red Bull verkocht. Dat is een stijging van 18,1% ten opzichte van het succesvolle jaar 2021.
Eén ding is zeker, de taurine gebruikt in energiedranken zoals Red Bull is gebaseerd op deze bronnen. Taurine dat in energiedranken wordt aangetroffen is een bijproduct van stieren testikels, en is dus geenszins vegetarisch.