Meestal vind je het meewerkend voorwerp als je de volgende vraag stelt: Aan wie (of wat) of voor wie (of wat ) + de rest van de zin? Het antwoord op die zin is het meewerkend voorwerp.
Voorbeelden. meewerkend voorwerp (mv): aan/ voor wie + wwg + ow + (lv)? Hij heeft aan Sanne een cadeau gegeven. Let op: in deze zin kun je eenvoudig het voorzetsel 'aan' weglaten: 'Hij heeft Sanne een cadeau gegeven.
Een meewerkend voorwerp is een zinsdeel dat meewerkt aan een handeling. Vaak gaat het om een persoon, maar een meewerkend voorwerp kan ook een ding zijn. Er kan maximaal één meewerkend voorwerp in en zin staan, maar niet iedere zin heeft een meewerkend voorwerp.
Het meewerkend voorwerp is dan ook meestal een levend wezen of een instelling. Een meewerkend voorwerp komt in normale teksten dan ook niet zo vaak voor. In een zin met een meewerkend voorwerp gaat er iets (lv) van de een naar de ander.
Het lijdend voorwerp (lv) kun je vinden door de volgende vraag te stellen: lijdend voorwerp: wie/wat + gezegde + onderwerp?
Bij mechanische ventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet. Daarom wordt het ook wel centrale afzuiging genoemd. Een regelknop of schakelaar met twee of drie standen regelt de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen.
Volgens de klassieke schoolregel voor hen en hun gebruiken we hun voor het meewerkend voorwerp zonder voorzetsel en gebruiken we hen voor het lijdend voorwerp en na een voorzetsel.
Een meewerkend voorwerp is degene die iets ontvangt of verneemt of van wie iets wordt afgenomen. In de zin 'De zon geeft ons energie' is ons het meewerkend voorwerp. Het meewerkend voorwerp is vaak de 'ontvangende partij'.
Het lijdend voorwerp is degene die of datgene wat de werking van het werkwoord direct ondergaat. Een andere naam voor het lijdend voorwerp is daarom direct object. In bijvoorbeeld 'Ik koop een fiets' 'ondergaat' een fiets direct de werking van het werkwoord kopen.
De volumieke massa is de materiaaleigenschap die het verband weergeeft tussen de massa en het volume, uitgedrukt in kg/m3, formule: ρ = m/V (ρ spreek uit: ro).
Een bijwoordelijke bepaling is een zinsdeel dat je iets vertelt over tijd, plaats, richting, reden, hoeveelheid. Het geeft antwoord op de vragen wanneer, waar, waarheen, waarom, hoe, hoeveel.
Gebruik hun bij een meewerkend voorwerp (zonder voorzetsel). Gebruik hen na een voorzetsel en in alle andere gevallen.
Hoe herken je een meewerkend voorwerp
Volg nu deze stappen om het meewerkend voorwerp te vinden: Zoek het gezegde, het onderwerp en het lijdend voorwerp (als deze in de zin staat). Stel de vraag: "aan/voor wie + gezegde + onderwerp (+ lijdend voorwerp). Het antwoord op deze vraag is het meewerkend voorwerp.
Een MV unit is een mechanisch ventilatiesysteem waarmee je het binnenklimaat van jouw huis of pand kunt optimaliseren. Om het binnenklimaat zo prettig mogelijk te houden is het belangrijk om voor voldoende luchtverversing te zorgen.
De mechanische ventilatie (MV), ook wel woonhuisventilatie genoemd, is sinds 2006 is alle nieuwbouw woningen verplicht. Omdat de isolatie van woningen steeds beter is geworden is het van belang om de lucht in de woning te verversen om zo te zorgen voor een gezonder binnenklimaat.
Mechanische ventilatie (MV)
Bij mechanische ventilatie voert een ventilatiemotor constant vervuilde lucht af via kanalen. Vaak zijn er twee of drie standen die regelen hoeveel lucht er afgevoerd wordt. De aanvoer van frisse lucht gebeurd vaak via ramen met een ventilatiestand of ventilatieroosters.
Iedere Louis Vuitton handtas heeft een label, dit vind je binnenin de handtas, met duidelijke vermelding “Louis Vuitton Paris, made in France”. Daarnaast is er ook een mini-label te vinden met 2 letters en 4 cijfers wat de productiedatum voorstelt.
Bij een tas uit de Vuitton-winkel zit enkel een label waarop staat van welke materialen hij is gemaakt, plus een label met het modelnummer, de Franse naam van de tas en een streepjescode. Die labels zijn heel rechttoe rechtaan, zonder chique stempels of zegels.
Maak de zin vragend (ja/nee-vraag) -> de persoonsvorm komt vooraan in de zin te staan. Probeer de zin in een andere tijd te zetten -> het woord dat nu verandert, is de persoonsvorm. Zet het onderwerp van de zin in enkelvoud/meervoud -> het werkwoord dat mee verandert, is de persoonsvorm.
Een lijdend voorwerp begint nooit met een voorzetsel. Een lijdend voorwerp bevat altijd een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord. Niet in iedere zin staat een lijdend voorwerp.