Als het in de zomer warm is, moet je konijn voldoende water kunnen drinken om op die manier af te koelen. Verder kunnen konijnen uit verveling gaan trekken aan de tuit van de drinkfles. Dit doen ze soms ook om hun frustratie af te reageren want ze krijgen er met moeite water uit als ze dorst hebben.
Classic drinkfles voor Konijn,
U kunt water in een bakje doen maar binnen enkele minuten ligt het vol met zaagsel, hooi en ontlasting. Met Classic drinkfles heeft uw konijn altijd schoon en helder water, ook als u een weekend weg gaat is er voldoende water aanwezig.
Juiste hoogte: zorg ervoor dat het drinkflesje op de juiste hoogte hangt, zodat je konijn zijn kop niet hoeft te draaien om te drinken. Hij moet er rechtstandig voor kunnen zitten als hij drinkt, want anders kan hij last krijgen van zijn nek(spieren).
Konijnen blijken een sterke voorkeur te hebben voor wateropname uit open drinkbakjes. Daarnaast verhoogt het gebruik van drinknippels het risico op een te lage wateropname.
Het waterbakje zal meerdere malen per dag ververst moeten worden. Zodra er bodembedekking in valt zuigt deze zich vol met vocht en bevat het waterbakje geen water meer. Veel kleine knaagdieren lopen ook meerdere malen per dag door hun waterbakje heen.
Een konijn mag nooit zonder water zitten. Heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht. Wanneer spreken we van veel drinken en plassen (PU/PD) .... Als een konijn meer dan 100 ml water per kg lichaamsgewicht drinkt dan spreken we van te veel drinken.
Geef je konijn dagelijks 20 gram biksbrokjes per kilo lichaamsgewicht. Vers hooi mag je onbeperkt geven. Bouw het geven van vers gras en groenten van jongs af aan op en geef het met mate. En zie fruit als snoep: je mag ze af en toe wel wat geven, maar niet te vaak, want dan krijgen ze teveel suikers binnen.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht.
Dit vinden konijnen vaak niet fijn en het is ook niet nodig. Al denk je dat het warm genoeg is voor een bad, een konijn vat snel kou omdat zijn vacht niet makkelijk droogt. Omdat de ondervacht lang nat blijft is een konijn dan extra gevoelig voor tocht. Zelfs met warm weer kan een konijn dan kou vatten!
Waterbehoefte konijn
Dat kan misschien zo zijn bij (wilde) konijnen die fulltime buiten lopen en onbeperkt gras en planten kunnen eten en regenwater kunnen drinken. Maar in alle andere gevallen moet een konijn beschikken over vers water, ook als het groenvoer krijgt.
Geef bij voorkeur sowieso niet meer dan een partje per dag, het blijft slecht verteerbaar. Bij jonge konijntjes is het sowieso beter nog geen appel te geven.
Konijnen zijn groepsdieren en horen dan ook niet in hun eentje gehouden te worden. Ze hebben behoefte aan een soortgenoot om tegenaan te liggen, elkaar te wassen en mee rond te rennen. Dat wil niet zeggen dat u zomaar twee konijnen bij elkaar kunt zetten.
Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Goed gehydrateerd blijven is van vitaal belang voor de gezondheid. Het menselijk lichaam bestaat voor 60% uit water, en zelfs het kleinste beetje uitdroging heeft invloed op hoe u zich voelt. Als je een herbruikbare waterfles bij je hebt, moedig je aan om gedurende de dag meer water te drinken.
Wat moet je doen om een konijn water te laten drinken? Om konijnen aan te moedigen om water te drinken, moet hun waterflesje of -bakje altijd schoon en binnen handbereik zijn. Het is ook een goed idee om de droogvoer af te wisselen met voedsel dat rijk is aan water, zoals hooi.
Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn. Dat doet erg veel pijn, waardoor het konijn niet wil eten, er meer gas ontstaat enz.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Konijnen hebben aandacht nodig, anders zullen ze vereenzamen. De meeste konijnen vinden het prettig om aangehaald te worden. Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is.
Hoe lang kan je een konijn alleen laten? Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Kwispelen: dit doen konijnen bij opwinding, bijvoorbeeld als ze honger hebben en (bijna) voeding krijgen. Ze kunnen dit ook doen uit irritatie/frustratie. Op de achterpoten staan: wanneer konijnen dit doen, zijn ze alert en nieuwsgierig en kunnen ze goed bedelen voor lekkere konijnensnacks.
Geschikte groenten (het beste is om te variëren)
Boerenkool, paksoi, andijvie, broccoli, bleekselderij, romeinse sla, basilicum, waterkers, wortel + loof, witlof, paardenbloemblad, zuring (zeer beperkt), weegbree. Voor erbij een takje peterselie of selderie.
Een konijn eet als het goed is heel de dag door hooi en doet dus 300 keutels per dag. Als het hooi en de toiletbak ver uit elkaar zijn, moet je konijn 300x per dag heen en weer van het hooi naar het toilet. Dan is het in 250 van de gevallen te laat en ligt het al ergens anders.