Vaak wordt havermout met melk gegeten of in de yoghurt gestrooid. Er kan ook havermout in muesli en andere ontbijtproducten zitten, en in koekjes en voorverpakte repen.
Moet je havermout koken? Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
Havermout bevat aardig wat vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. In de haverkorrel zit wat olie, die voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat.
Het is uitermate makkelijk om deze koude havermout klaar te maken. Neem een diep bord of bakje, doe er wat yoghurt in, en doe er dan de havermout en het fruit en noten van je keuze bij.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Ben je vooral op zoek naar de lekkerste manier om je havermout klaar te maken? Dan kun je toch beter voor melk kiezen in plaats van water. Daar wordt de pap een stuk romiger en smaakvoller van. De volle variant zorgt voor het meest romige resultaat.
Verstoppingen – Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen…. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Havermout is minder grof en daardoor eerder gaar. TIP: Wanneer je havervlokken gebruikt, laat deze dan eerst een nachtje wellen. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar én sneller gaar!
De inname van een kleine hoeveelheid per dag kan geen kwaad. Het veelvuldig binnenkrijgen van fytinezuur remt de opname van mineralen als magnesium, ijzer, calcium en zink. Als er een overdaad aan fytinezuur aanwezig is, dan hebben deze mineralen geen schijn van kans.
Hoewel havermout (fijne havervlokken) redelijk hetzelfde lijkt te zijn als grove havervlokken, zou ik je afraden om deze fijne havervlokken te gebruiken in plaats van de grove variant. Het geeft een heel andere structuur aan je granola. En met de structuur verandert ook de smaak.
Uit onderzoek blijkt dat de vezels die in havermout zitten ervoor zorgen dat je langer vol zit (1). Hierdoor heb je minder snel honger na het eten en zal je bijvoorbeeld minder snel gaan snacken. Door minder te snacken krijg je minder calorieën binnen en dit maakt afvallen makkelijker.
Een goed havermoutontbijtje zorgt ervoor dat jij de ochtend meteen start met een fijne dosis eiwitten, ijzer en vezels. Extra plus is dat het een volkoren graan is, waardoor het ook hart- en vaatziektes en andere gezondheidsproblemen kan voorkomen. Kortom: één van de beste keuzes om je dag mee te beginnen.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Bereiden: Schenk de yoghurt in een schaaltje. Voeg de havermout hier aan toe en roer goed door. Dek af met een stukje plastic folie en zet overnight in de koelkast. Vind je dat te koud, dan kun je het ook buiten de koelkast een nachtje laten staan.
Breng 250 ml melk of koud water aan de kook. Roer hier langzaam 40 gram Quaker Havermout doorheen. Laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat het geheel nog even staan.
Hoeveel havermout mag je per dag? Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat bètaglucanen uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Als je er tenminste genoeg van binnenkrijgt. Je moet namelijk 75 gram havermout per dag eten (zo'n 2 porties) om aan de benodigde hoeveelheid bètaglucanen te komen.
– Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Neem wat havermout, ongeveer 40 gram voor een portie en zet dit in een pannetje onder water. Breng het aan de kook en roer goed door. Binnen 5 tot 10 minuten is je pap klaar, afhankelijk van hoe zacht je het lekker vindt. Je kan altijd wat meer water toevoegen als het te droog wordt.
Er wordt vaak geadviseerd om de haver ( mout) een nachtje te laten weken in water en dan nog het liefst met een paar lepels boekweitmeel om de fytine om te zetten naar fytase.
– Koolhydraten en eiwitten uit havermout kunnen zich binden aan je huid en zorgen voor een beschermend laagje. Dit laagje helpt doordat het ervoor zorgt dat de huid minder water verliest. Daarnaast kunnen de eiwitten de pH-waarde van de huid op peil houden.
Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten.