Daar over gesproken: ik denk dat anderen gelukkig maken, of gewoon 'iets' betekenen of iets doen voor een ander, ook erg belangrijk is. Anders draait je leven ook maar alleen om jezelf. En zoals hierboven al bleek: relaties en connecties met anderen maken ons leven echt compleet.
Als mens willen we voelen dat ons leven ertoe doet. Vooral op momenten dat het leven geen steek lijkt te houden, is het gevoel dat jouw leven iets betekent een houvast. Betekenis zien in je leven is dus belangrijk voor je geluk, maar ook voor je veerkracht: zeker in moeilijke tijden gaan mensen op zoek naar betekenis.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
Met jezelf kwijt zijn wordt bedoelt dat je Jezelf niet meer écht ervaart. Met Jezelf wordt ook wel eens essentie bedoeld (sommigen noemen dit ook wel ware zelf of ziel). Als iemand zichzelf kwijt is, is die niet écht zichzelf kwijt (je essentie kan nooit kwijt zijn), maar wel de verbinding ermee.
Om te overleven op aarde heb je drie dingen nodig: een atmosfeer, water en zonlicht.
Een waardevol leven is een leven dat je leeft naar jouw eigen waarden. Een leven waarin jij je best doet om te leven naar de waarden die voor jou belangrijk zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat jij je goed voelt. Dat je voelt dat je een soort betekenisvol leven hebt.
De maatschappij leert ons dat rijkdom, gezondheid, romantische liefde en familie essentieel zijn voor geluk. Maar zijn deze uiterlijkheden echt de belangrijkste dingen in het leven?
Wij denken graag met je mee wat je kan doen om je beter te voelen en wat voor hulp jou hierbij kan helpen. Denk jij op dit moment: ik zie het niet meer zitten? Neem dan nu contact op met onze hulpverleners via 113 of gratis via 0800-0113. Je kunt ook met ons chatten.
Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...
Derealisatie. Bij derealisatie ervaart iemand de wereld om zich heen als onwerkelijk, bijvoorbeeld alsof diegene in een droom leeft of alsof de wereld niet echt is, alsof prikkels niet binnenkomen. Mensen of voorwerpen worden bijvoorbeeld ervaren als onecht, als in een droom, wazig, levenloos of visueel vervormd.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Ongezonde romantische relaties
Dit kunnen ongezonde relatiepatronen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voelen van angst omdat diegene je niet volledig accepteert, of bezitterigheid en manipulatief gedrag vanuit de andere persoon. In een ongezonde relatie blijven conflicten vaak onopgelost.
Je voelt je regelmatig overweldigd, wanhopig en pessimistisch. Je hebt het gevoel dat je een slachtoffer bent en dat je weinig tot geen mogelijkheden hebt om verandering tot stand te brengen. Je laat je leven steeds meer bepalen door je angsten en onzekerheden.