Je voeten en je neuspunt kunnen wel wat kouder zijn. Boven 37° heb je verhoging of koorts. Daardoor kan je lichaam virussen beter bestrijden. Bij een temperatuur van 43° gaat je bloed nog niet koken, maar het is wel levensgevaarlijk: je lichaamseiwitten gaan dan kapot.
Bloed heeft een laag kookpunt, dus je moet het voorzichtig opwarmen, op een lage temperatuur.
Het is belangrijk dat die niet te erg stijgt. Vanaf veertig graden wordt het namelijk steeds gevaarlijker. Bij 43 graden ontstaat er flinke schade aan het brein. Lichaamstemperaturen boven de 44 graden overleeft bijna niemand.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C. De plaatselijke atmosferische druk is afhankelijk van het weer en de hoogte t.o.v. De zeespiegel.
Fase 8: als je blijft doorverwarmen stijgt de temperatuur van het water niet boven 100 oC. Wel gaat de verdamping steeds door zodat je steeds minder water overhoudt. Vloeibaar water kun je niet heter laten worden dan het kookpunt. Waterdamp kun je wel heter maken.
Wanneer we water aan de kook brengen, zien we eerst luchtbellen en daarna stoombellen ontsnappen en bij het kookpunt is de gehele inhoud van de pan één borrelend stoom-watermengsel. Bij melk gebeurt precies hetzelfde, maar de stoom kan niet ontsnappen, doordat er vanaf ongeveer 80 oC een vel op de melk verschenen is.
#6 Bloed werkt als centrale verwarming
Bloed vervoert namelijk warmte door je lijf en zorgt dat je lichaam op een constante temperatuur van 37 graden Celsius blijft.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van. temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°. De temperatuur der romphuid is ongeveer 1° lager, die der ledematen aanmerkelijk lager. De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen.
Wetenschappers melden nu dat er systematische fouten zijn aangetroffen in de metingen uit 1922, waardoor het Libische record sneuvelt. De plek met de hoogste temperatuur ooit gemeten is nu Death Valley. Op 10 juli 1913 werd er bij Greenland Ranch een temperatuur van 56,7 graden Celsius gemeten.
Wat is de warmste plek op aarde? Volgens officiële metingen van de World Meteorological Organization (WMO) is Death Valley in Californië de heetste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. En dat is officieel de heetste luchttemperatuur ooit gemeten.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.
'Mijn bloed kookt' betekent dat je woedend bent. Je kunt het ook over iemand anders zeggen, bijvoorbeeld: “Zijn bloed kookt.” Dat betekent dat diegene furieus is.
Bloed is rijk aan ijzer, maar het lichaam kan dit in grote hoeveelheden niet goed uitscheiden. Een overdosis ijzer veroorzaakt buikpijn, diarree, misselijkheid en verstopping en leidt in het ergste geval tot de dood. Meer dan 30 à 60 milligram ijzer per kilo lichaamsgewicht per dag kan gevaarlijk zijn.
Check of je een ijzertekort heb, en ga na wat misgaat in je voedingspatroon. Bloed drinken is niet de oplossing. Daarnaast kan het drinken van mensenbloed serieuze ziektes, zoals HIV en hepatitis, overdragen. Doe maar niet, dus.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Van onderkoeling is sprake wanneer je centrale lichaamstemperatuur zover daalt dat je stofwisseling in gevaar komt. De normale lichaamstemperatuur van een mens ligt tussen de 35,5 en de 37,5 graden celcius. Symptomen van onderkoeling onder andere zijn stijve spieren, verlaagde hartslag en kramp.
Als de lichaamstemperatuur boven de 42 °C stijgt, leidt deze tot de dood door denaturatie van eiwitten (proteïnen). Daarnaast kan koorts opgewekt worden door bacteriën zelf door middel van pyrogenen zodat zij door de hoge temperatuur zich sneller kunnen vermeerderen en zo het afweersysteem kunnen ontlopen.
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Bloedplasma vervoert al je bloedcellen (de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes) en andere belangrijke stoffen doorheen je lichaam. Zonder bloed in ons lichaam kunnen we immers niet leven.
Bedek je huid, drink voldoende water en koel af in het park of desnoods een supermarkt, luidt het advies om hittestress te vermijden. In de oude stadswijken, waar het extra warm is, doen Marokkaanse en Turkse Nederlanders het vanzelf goed. Tijdens een hittegolf kijk je met andere ogen naar de stad.
Er zijn mensen die hun melk graag vers van de koe, geit of een ander dier drinken. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Het drinken van rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde of verhitte melk. Sterker nog: Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten.
Gebruik altijd koude melk
Laat het niet buiten de koelkast staan voor je het gaat opschuimen, maar zet het voor die tijd júist in de koelkast. Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen.
Zware olie in gebruik als brandstof in dieselmotoren en verwarmingsinstallaties. Het kookpunt hiervan ligt tussen 180 en 380 graden Celsius.