Gaat het schroeien zonder vlam en ruikt het naar verbrand haar? Dan is het een dierlijk garen – wol bijvoorbeeld.
Onbewerkte wol is vettig, geurend en bevat natuurlijke rommeltjes. Geen schaap, dus ook geen vacht of vezel is gelijk. Naast het ras, de leeftijd en onderlinge verschillen zijn ook de weersomstandigheden en de leefomgeving van het schaap bepalend voor de uiteindelijke kleur, structuur en vezellengte van de wol.
De wollen dekens zijn te herkennen aan hun natuurlijke glans in tegenstelling tot gewone wollen dekens. Milieuvriendelijk en deze dekens zijn biologisch afbreekbaar.
Wol is een natuurlijke, hernieuwbare grondstof die afkomstig is van de vacht van schapen. Wol is 100% natuurlijk, ademend en superzacht.
De warmste wol is ongetwijfeld yak wol, gevolgd door cashmere. De yak en de chyangra geit leven beide hoog in het Himalaya-gebergte en hebben een enorm dikke vacht om zich te beschermen tegen extreme kou.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Wol pilt en pluist sneller dan een synthetische vezel, maar dat is juist ook wel weer kenmerkend voor wol. Het is een natuurlijk product waar niets of nauwelijks iets aan toegevoegd is, waardoor sneller slijtage en/of pluizen kan ontstaan.
De stof Acryl lijkt heel erg op wol, zonder dat het kriebelt. De stof wordt wel aan wol toegevoegd om wol zachter te maken. De stof isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het bijna geen vocht opnemen.
Vanwege de zachtheid van het materiaal, raden we aan om wol op een lage temperatuur te strijken. Kreukels verdwijnen vaak vanzelf met het dragen van de kleding. Hardnekkige vouwen kunnen weggehaald worden met stoom. Hang het kledingstuk in badkamer, door de stoom van warm water verdwijnen de kreukels.
Wol heeft vanuit zichzelf al vuilafstotende eigenschappen. Hierdoor is het niet nodig is om het product (vaak) te wassen. Vuil blijft aan de buitenkant van het oppervlak zitten. Dit komt door de natuurlijke oliën die in wol aanwezig zijn.
Plaids gemaakt van lamswol & merino wol
Deze kunnen in de wasmachine op een wolwasprogramma gewassen worden. Max temperatuur 30°C Celsius. Apart wassen en op lage temperatuur strijken. Niet in de droger of blekende wasmiddelen gebruiken.
Voor de zomermaanden is er een lekker dun en licht wollen deken met een gewicht van ca. 350 gram per m² (warmteklasse 4). Voor het voor en najaar is er een wollen deken met een gewicht van ca. 500 gram per m² (warmteklasse 2).
Om een stof te herkennen kijk je naar de stofeigenschappen. Voorbeelden van stofeigenschappen zijn kleur, geur, smaak, brandbaarheid, hardheid en smeltpunt. Een stofeigenschap kun je niet veranderen. Zout herken je aan de stofeigenschappen: het is wit, heeft een zoute smaak en is niet brandbaar.
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid. Wol van het Merino schaap, die meestal uit Australië komt, is de fijnste in zijn soort.
Glycerine en conditioner
Wat je ook kunt doen is het kledingstuk in de wasbak leggen, het vullen met koud of lauw water, en er vervolgens een aantal druppels glycerine aan toevoegen. Daarna was je hiermee je trui met de hand en laat het vervolgens op een handdoek - en dus niet op een kledinghanger) drogen.
Wolvezels hebben schubben en zijn sterk gekroest, dat wil zeggen dat ze veel golven hebben. Door deze kroezingen zijn wollen weefsels heel luchtig. Er zit er veel stilstaande lucht tussen de vezels waardoor het warm aanvoelt en goed isoleert. De katoenvezels zijn veel gladder.
Door het gebruik zal de wol enigszins verkleuren. Dit is een normale reactie van wol en heeft niets met een gebrek aan hygiene te maken.
Fijne was is kleding en andere textiel van kwetsbaar materiaal. Het gaat om delicate stoffen zoals echte wol en zijde. Maar ook bepaalde kleding van polyester, viscose, dunne katoen of kant kan in de categorie fijne was vallen.
Schapenwol naar China
Nederlandse schapenboeren verdienden al niks aan hun schapenwol, het ging naar China om daar verwerkt te worden. Maar sinds het begin van de coronacrisis is de route naar China te duur geworden want de transportkosten zijn torenhoog. Dat zorgt ervoor dat schapenboeren met hun wol blijven zitten.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Lanoline is wolvet. Veel wol bevat lanoline. Dit kan zorgen voor flinke jeuk maar ook huiduitslag. De beste remedie is om geen wol meer te dragen wat lanoline bevat.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Waardeloos wol
Scheren kost 4 euro per schaap. Van een dier komt 2 tot 2,5 kilo wol en dat levert 10 cent per kilo op. Dat is dus 25 cent per schaap. Dat vertelt een schapenboer op Texel aan RTL Z.
Witte wol levert 5 cent per kilo op. Voor zwarte, bonte, heide en overige wol geldt een negatieve prijs van 10 cent per kilo. Dat betekent dat schapenhouders per kilo geleverde wol 10 cent moeten betalen, in plaats van dat het wat oplevert. Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol.