Hoe Lodewijk van den Berg (1932-2022) de eerste Nederlander in de ruimte werd. Lodewijk van den Berg was de eerste in Nederland geboren astronaut, maar bleef bij de meeste van zijn landgenoten onbekend. De kristallenonderzoeker overleed 16 oktober op 90-jarige leeftijd in de Verenigde Staten.
Biografie. André Kuipers (Amsterdam, 5 oktober 1958) is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging.
Op 30 oktober 1985 zette natuurkundige Wubbo Ockels een reuzenstap voor Nederland toen hij de eerste Nederlandse ruimtereiziger werd. Hij werd op 28 maart 1946 geboren in Almelo en studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit van Groningen, waar hij cum laude zijn doctoraal behaalde.
In totaal bracht Kuipers 204 dagen door in de ruimte. In 2004 verbleef hij elf dagen in het internationale ruimtestation ISS, in 2011 liefst 193 dagen. Sinds die tweede ruimtereis heeft hij een missie: mensen laten zien hoe kwetsbaar de aarde is.
Op 21 juli om 3 uur Midden-Europese tijd zette Armstrong als eerste mens voet op de maan, twintig minuten later gevolgd door Aldrin. De eerste reis naar het maanoppervlak duurde twee en een half uur. Na ongeveer 21 uur op de maan was het toen terug naar het Apollo-ruimtevaartuig en vervolgens naar de aarde.
[singlepic=15,220,,right]ESA-astronaut André Kuipers is Nederlands tweede astronaut en de eerste Nederlander die twee ruimtevluchten maakt. In 2004 vloog hij Missie DELTA, een elfdaagse ruimtemissie naar het internationale ruimtestation ISS.
André Kuipers is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.
De aapjes Able en Baker werden op 28 Mei 1959 gelanceerd met de JUPITER-raket AM-18. Ze doorstonden versnellingen die opliepen tot 38 keer de normale zwaartekracht op aarde en waren 9 minuten lang gewichtloos. Able en Baker waren de eerste dieren die levend terugkeerden uit de ruimte. (bron: NASA.)
Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties 'Yuri Night' gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.
Twintig mannen en zeventien vrouwen uit Nederland maken nog kans om astronaut te worden. Ze zijn door de eerste selectieronde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gekomen. Bijna duizend Nederlanders hadden zich aangemeld. Van hen is dus bijna 3,8 procent door.
Of het Nederlands nu komt uit Turkije, Duitsland, Engeland, Frankrijk, of uit Verweggistan. Het komt er uiteindelijk op neer dat de Nederlandse taal is ontstaan door invloeden van al deze landen en door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot het Hedendaagse Nederlands.
Schmitt was de laatste van twaalf mensen die voet zetten op de maan. Samen met commandant Eugene Cernan verliet hij de maan op 14 december 1972, na een verblijf van precies 75 uur op het bijna 400.000 km verre hemellichaam. Na vijf bemande maanlandingen werd het Amerikaanse maanprogramma daarna abrupt afgebroken.
Enkele uren later, het was toen inmiddels 21 juli, zette Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan. Hij sprak toen de beroemde woorden: “That's one small step for a man, one giant leap for mankind.”
Alle zuurstof aan boord was de ruimte in verdwenen, en de kosmonauten waren de eerste – en tot nu toe enige – slachtoffers van het vacuüm van de ruimte. De drie Russen kwamen op 168 kilometer hoogte om, waarmee ze de enige mensen zijn die zijn gestorven in de ruimte.
Tot nu toe zijn vier geboren Nederlanders in de ruimte geweest. Lodewijk van den Berg uit het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil was de eerste. Hij vloog begin 1985 met de spaceshuttle Challenger. Van den Berg deed dat nadat hij was genaturaliseerd tot Amerikaan.
Joeri Gagarin is in 1961 de eerste persoon die in de ruimte komt en een rondje om de aarde maakt. Hij werkt voor het ruimtevaartprogramma van de Sovjet-Unie, die in een strijd is verwikkeld met de Verenigde Staten. Joeri Gagarin is in 1961 de eerste persoon die in de ruimte komt en een rondje om de aarde maakt.
Valeri Vladimirovitsj Poljakov (Russisch: Валерий Владимирович Поляков) (Toela, 27 april 1942 – 7 september 2022) was een Russisch kosmonaut. Sinds 1995 is hij de recordhouder voor de langste vlucht in de ruimte in de geschiedenis van de mensheid, namelijk 437 dagen en 18 uur.
Het gaat om drie Russen: Georgi Dobrovolsky, Vladislav Volkov en Viktor Patsayev. Alleen deze drie mensen vonden op een hoogte die internationaal als 'ruimte' wordt aangeduid (meer dan 100 kilometer) de dood.
Op 24 maart 1992 werd Frimout de eerste Belg in de ruimte, toen de Atlantis vanop de basis Cape Canaveral in Florida vertrok voor een vlucht tot 2 april, een dag langer dan gepland, dankzij onder andere het spaarzaam gebruik van energie door de Belg en zijn zes collega's aan boord.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Het duurt 3 dagen om naar de maan te vliegen en 8 tot 10 maanden om bij Mars te komen. Wetenschappers zijn nog bezig met het testen hoe lang mensen precies in de ruimte kunnen leven.
In 1968 vlogen Russische schildpadden als eerste aardbewoners rond de maan. Ook zij overleefden hun avontuur. Langzaamaan veranderde het gebruik van dieren in ruimtevaartonderzoek.