Als je de tijd hebt, kun je de bevroren vis de dag van tevoren naar de koelkast verplaatsen. Houd hierbij de vis in de verpakking en doe de zak in een kom om het water op te vangen. Heb je haast bij het ontdooien? Dan doe je er goed aan om de vis in een plastic zak te plaatsen en onder koud water te houden.
Leg de vis in de bak met water en zorg ervoor dat de vis volledig onder water is. Het is een idee om de bak met een bord te bedekken. 4. Na ongeveer een uur is de vis ontdooid en kunt u doorgaan met uw bereiding.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Stop 'm in een ziplockzakje, duw de lucht eruit en sluit het zakje af. Leg het zakje in een kom of schaal (het moet er volledig in passen). Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden.
Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Diepvriesvis hoef je niet altijd eerst te laten ontdooien, al is het wel aan te raden. Zeker wanneer je 'm wilt bakken of grillen. Laat 'm in de koelkast ontdooien en dep 'm vervolgens goed droog. Zo krijg je gegarandeerd nog een lekker krokant korstje!
Vers of diepvries
Laat de vis dan eerst goed ontdooien in de koelkast, voordat je de diepvries kabeljauw gaat bakken. Heb je hier geen tijd voor? Leg de bevroren vis dan, met verpakking en al, in een bak water. Dep de vis goed droog voordat je deze gaat bereiden.
Koken met diepvriesvis is leuker en makkelijker dan je denkt. Tenminste, als je voor goede kwaliteit vis kiest. Wie denkt dat diepvriesvis minder smaakvol en gezond is, heeft het mis. Goede vis wordt na het fileren direct ingevroren, waardoor de smaak en voedingsstoffen volledig intact blijven.
Eén van de beste dingen van airfryers is dat ze snel en gemakkelijk voedsel kunnen bereiden. Maar wat als je geen tijd hebt om je vlees te ontdooien voor het koken? Kun je ook bevroren vlees in een airfryer doen? Het antwoord is absoluut ja!
Echt heel eenvoudig! Je kunt bevroren vis trouwens ook direct in de oven bereiden, zonder deze eerst te ontdooien maar daar ben ik niet zo'n voorstander van. Er komt namelijk altijd wat vocht vrij bij het ontdooien van vis en dat heb ik liever niet in mijn ovengerecht want dan wordt het snel waterig.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
Wanneer je verse kabeljauw koopt let er dan op of je filet koopt of een rugstuk. Kabeljauw van de rug heeft een stevigere bite en heeft baktijd van 6 tot 8 minuten. Diepgevroren kabeljauwstukken zijn veelal buik- en zijfilet en volstaan met een gemiddelde baktijd van 4 tot 6 minuten.
Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Bevroren vlees, vis of kip
Doe het echter nooit in de magnetron, je creëert een hemel voor bacteriën. Temperaturen in de magnetron liggen tussen de 50℃ en 150℃ en daardoor kan bijvoorbeeld salmonella vrij spel krijgen.
U kunt de meeste soorten olie gebruiken. Wij raden u aan een traditionele olie te gebruiken, zoals arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie. LET OP! Giet nooit direct olie in de Airfryer.
Wetenschappelijk onderzoek, dat werd uitgevoerd door Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), concludeerden dat de kwaliteit van verse vis net zo goed is als de bevroren vis.
Plaats je vis in de originele verpakking (bij voorkeur) onder in je koelkast en zorg dat de temperatuur niet hoger is dan 4°C. Ben je van plan om de vis pas een paar dagen (of nog later) na ontvangst te eten, dan adviseren wij om het direct na ontvangst in je vriezer te plaatsen. Verse vis kun je prima invriezen.
Bij de bereiding in een magnetron gaart de vis doordat de microgolven het vocht in de magnetronschaal opwarmt en laat bewegen. Eigenlijk ben je de vis op een snelle manier aan het pocheren, stomen of stoven. Alle recepten voor deze bereidingstechnieken kunnen dus ook in de magnetron bereid worden.
Bescherm je visfilet zonder vel bijvoorbeeld met een dun laagje bloem. Dat zorgt ook voor een lekker dun bruin korstje. Of paneer de vis door de filet eerst licht te bebloemen, dan door een badje van losgeklopt ei te halen en als laatste met wat paneermeel of pankokruimels te bedekken.
De herkomst is bij verse vis nauwelijks te herleiden door het vaak ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder.
Vrijwel elke vissoort kunt u bevroren kopen, denk aan: kabeljauw, garnalen of inktvis. Bevroren vis is hartstikke gezond en de versheid blijft goed bewaard bij bevroren vis. U kunt dus prima kiezen voor bevroren vis en het is vaak ook nog iets goedkoper dan verse vis.