Werkplezier levert veel op, zowel voor de werkende zelf als voor de werkgever. Werkplezier maakt productiever, vermindert het gevoel van werkdruk en zorgt voor een voldaan gevoel. Het blijkt dus een goede remedie tegen werkstress en burn-out.
Werkplezier betekent dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden en dat je energie haalt uit je werkzaamheden. Je vindt het leuk wat je doet. Je voelt betrokkenheid bij het werk dat je doet en je ervaart gedrevenheid bij jezelf. Je mag het gerust bevlogenheid noemen.
Veel werkplezier heeft vele voordelen. Medewerkers verzuimen doorgaans minders, werken productiever, blijven langer bij de organisatie werken, zorgen voor betere bedrijfsresultaten en hebben uiteraard lol in hun werk! Een hoog werkplezier cijfer heeft dus vele voordelen en zorgt voor stralende en gelukkige medewerkers.
De definitie van werkplezier is het genoegen dat je tijdens het werken hebt en de voldoening die je uit je werk haalt. Oftewel: het leuk vinden wat je doet, uit jezelf en met plezier doen wat er gedaan moet worden en energie halen uit je werkzaamheden.
In de wetenschappelijke beroepen werkt maar liefst 94 procent met plezier, in de elementaire beroepen is dat 84 procent. Over het algemeen zijn de werkenden in Nederland tevreden met de werksfeer.
Je ervaart veel stress
Wellicht is de baan te hoog gegrepen voor je of benut je jouw talenten te weinig en verricht je vooral werkzaamheden waarin je geen kei bent of die je saai vindt. Je kunt ook stress ervaren van werkzaamheden waarin je wel goed bent, maar die je niet interessant of uitdagend genoeg vindt.
Als je geen zin in je werkt hebt, kun je een aantal dingen doen om het werk weer leuker te maken. Wat gaf je een goed gevoel op vakantie en kun je vasthouden in je werk? Probeer gewoon eens wat dingen uit! Begin de dag bijvoorbeeld met een kleine workout of kwartiertje meditatie.
Enerzijds is wat werk waardevol maakt of niet, heel subjectief. Het is afhankelijk van de bijdrage die jij wilt leveren met het werk dat je doet en de betekenis die jij geeft aan je werk. Anderzijds kun je de thematiek in breder perspectief bezien en algemeen maatschappelijk dan wel economisch benaderen.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress. Als werkstress langdurig aanhoudt kan dat gezondheidsklachten veroorzaken. Hierbij valt te denken aan klachten als hoofdpijn, (over)vermoeidheid, slaapproblemen, nek- of rugklachten en somberheid.
Werkbeleving is de manier waarop je het werk ervaart. Het zegt dus iets over de persoon die de job uitvoert. Bij werkbeleving is het belangrijk om stil te staan bij de positieve en negatieve dimensies. De combinatie van veel stress en veel plezier creëert bijvoorbeeld een positieve werkbeleving.
Een kwart van de Nederlanders is niet tevreden met zijn werk. Dit blijkt uit recent onderzoek van NCOI, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onder 1.100 werkenden tussen de 18 en 59 jaar. Onderzoek van Nationale Vacaturebank laat een vergelijkbaar beeld zien.
Je kunt door het noodweer helemaal niet op je werk geraken
Hierbij kun je een tijdelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst door overmacht inroepen. Deze schorsing is onbeperkt in tijd maar geeft je geen recht op een gewaarborgd loon.
Veel mensen ervaren deze toestand als enorm prettig en daarmee is het een belangrijke factor voor werkgeluk. Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren.
Voldoening krijg je wanneer je iets doet dat past bij jouw persoonlijke waarden. Stel, je vindt het belangrijk om je in te zetten voor het milieu. Een geldinzamelingsactie opzetten voor een goed doel dat zich inzet voor een beter milieu kan in dat geval een heel voldaan gevoel geven.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Uit een ander recent review (Pega et al. 2021) in opdracht van WHO en ILO blijkt dat lange werkuren (van meer dan 55 uur per week) wel slecht zijn voor hart- en vaten. Het onderzoek laat zien dat door het werken van teveel uren steeds meer mensen overlijden aan beroertes en ischemische hartzieken.
Mensen met werk voelen zich over het algemeen gezonder dan mensen zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS over de invloed van werk op gezondheid. Van de werkzame personen beoordeelt 90% de eigen gezondheid als goed of uitstekend. Van degenen zonder werk zegt 76% een goede tot uitstekende gezondheid te hebben.
Je bent altijd in werkmodus
Overdag geef je je 100%, maar eigenlijk is je werk nooit echt gedaan. Op weg naar huis denk je nog na over een probleem op het werk. 's Avonds zet je je computer terug aan om toch nog wat dingen af te werken of op te starten voor morgen. Nog even je mail checken voor het slapengaan?