Lurpak (ongezouten): proeft romig, en licht. Het is erg lekker, en niet zwaar of vol zoals de roomboter. Ook hier ontstaat geen vettig laagje in de mond. Lurpak (gezouten): de gezouten variant is duidelijk romig en licht in de mond.
Lurpak is fris-romig van smaak met een licht zoute nasmaak. Bij de huismerk boter proefde je dat zoutige ook wel, maar deze was minder fris en romig.
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten.
Koken en bakken met Lurpak
De roomboter van Lurpak is niet alleen geschikt voor op brood, want je kunt er ook heerlijk mee koken en bakken. Doordat de Lurpak roomboter traditioneel gekarnd wordt, bevat deze minder vocht en spat daardoor ook minder.
Het is die verfijnde Lurpak® smaak, die ervoor zorgt dat de smaak van andere ingredienten en gerechten optimaal tot hun recht komen. De perfecte boter om mee te bakken, braden en smeren en ideaal voor bijna alles wat je in de keuken wilt maken.
Lurpak smeerbaar is direct vanuit de koelkast goed smeerbaar. Het is een romige substantie en minder zwaar dan roomboter. Het laat geen vet laagje in de mond achter, en daarnaast is Lurpak smeerbaar 100% natuurlijk. Winnaar van de smaaktest is wat mij betreft Lurpak smeerbaar (gezouten).
Boter. De prijs van boter is fors gestegen. Dit heeft alles te maken met de wereldhandel en de vraag naar melkvet. In rauwe melk zit onder meer eiwit en vet.
De winnaar van de test is de Bona Halfvol. Dit is een halvarine zonder extra toevoegingen. Bona kreeg van de testers gemiddeld het hoogste cijfer.
Welke boter bakt het best? Wanneer in een van onze recepten boter als ingrediënte staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met andere soorten boter kan, maar geeft niet hetzelfde resultaat. Roomboter geeft door het hoge vetpercentage veel smaak en een heerlijk smeuïg resultaat.
Een mix van pure roomboter en plantaardige olie. Smeer direct uit de koelkast heerlijk makkelijk op je favoriete ovenverse brood, een croissantje, of waar je ook maar van houdt. Probeer en proef't zelf!
Vanwege de verzadigde vetten die roomboter bevat, wordt het afgeraden om te eten. Maar er is geen bewijs dat roomboter hart- en vaatziekten veroorzaakt, en nu blijkt het ons zelfs tegen diabetes type 2 te kunnen beschermen.
Altijd een goed begin van een maaltijd: knapperig brood met romige boter. En dan hebben we het wel over écht goede boter. Eén van de betere boters in het supermarktschap is die van Lurpak. Gemaakt van Deense melk en die ligt gewoon naast de andere boter en margarine.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Een plantaardig alternatief voor boter moet dan ook wel écht naar boter smaken. Als smaak ook bij jou voorop staat, dan zit je goed met de smeerbare en vloeibare margarineproducten van Bebo. Want door de toevoeging van een boteraroma, is de smaak net zo vol en romig als die van boter.
De winnaar van de test is de Bona Halfvol. Dit is een halvarine zonder extra toevoegingen. Bona kreeg van de testers gemiddeld het hoogste cijfer.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Wanneer je in een bakrecept 'boter' leest, dan wordt daarme roomboter bedoeld en geen margarine. Wanneer je margarine gebruikt om vlees mee te bakken, dan is het belangrijk om tijdens het verhitten het schuim weg te laten trekken voordat je het vlees in de pan doet.
Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren. Plantaardige olien is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Het besmeren van de boterhammen (of crackers, rijstwafels) met boter is juist erg gezond! Boter bevat een aantal belangrijke in vet oplosbare vitamines. Zo bevat halvarine vitamine A en D welke noodzakelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de vernieuwing van huidcellen, luchtwegen en het maagdarmkanaal.
Zij stellen dat je roomboter beter kunt vervangen door zachte margarineproducten zoals Blue Band Halvarine. Sowieso is het overkoepelende advies om meer plantaardige (zoals margarine) en minder dierlijke producten (zoals roomboter) te gebruiken vanwege het positieve effect op de gezondheid.
Dit keer: roomboter of margarine? Als het aan het Voedingscentrum ligt, smeren we bij voorkeur zachte margarine op ons brood. Boter bevat meer verzadigd vet dan margarine. En verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziektes verkleinen, zo stellen ze.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Ghee staat niet in de Schijf van Vijf en is dus geen gezonde keuze. In ghee zitten veel calorieën: ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram. In ghee zitten ook veel verzadigde vetzuren. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol, en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Boter wordt verhit waardoor de melksuikers zich scheiden van het vet. Het pure vet wordt bewaard en je hebt ghee. Doordat de melksuikers zijn verwijderd, is het lactosevrij. Misschien dat het daarom is opgepikt als superfood, er worden namelijk een heleboel gezondheidsvoordelen aan opgehangen.