Verboden woorden zijn woorden die je je niet in een tekst zou moeten gebruiken. Voorts, hetgeen, dienaangaand, het zijn niet allemaal foute woorden, maar ze horen niet in een prettig leesbare tekst thuis. Verboden woorden zijn woorden die je je niet in een tekst zou moeten gebruiken.
Er bestaan geen verboden woorden in de Nederlandse taal. Er zijn wel woorden die we als onacceptabel beschouwen, zoals bijvoorbeeld racistische scheldwoorden of woorden die kwetsend gecombineerd worden met een ziekte als kanker. Maar ook die woorden zijn, hoewel algemeen ongewenst, niet verboden.
Spelregels van het kerstspel Verboden woord
Eén iemand moet het woord dat bovenaan het kaartje staat omschrijven en de andere spelers moeten raden welk woord hij omschrijft. Maar het wordt de speler extra moeilijk gemaakt, er staan namelijk nog meer woorden op het kaartje die hij niet mag uitspreken.
Concretiseer weinig zeggende woorden zoals af en toe, betrekkelijk, diverse, doorgaans, echter, meestal, min of meer, soms, vaak, veelal, waarschijnlijk. Gebruik vaktermen alleen voor vakgenoten; vermijd jargon verder zo veel mogelijk.
Zo te zien het woordje "in".
Als het woord geen duidelijke kentering in je verhaal aangeeft, laat het dan achterwege. Met dit soort woorden dek je jezelf in (je schrijft niet dat iets zo is, maar schrijft dat iets vaak/soms zo is, zodat niemand je bewering kan bestrijden) en daardoor wordt een tekst minder sterk.
Daar bedoelen we mee: de inleiding, de methodiek, de resultaten, de conclusie en eventuele discussie en aanbevelingen. Andere zaken, zoals de inhoudsopgave, het voorblad, de samenvatting, het dankwoord en de literatuurlijst horen dus niet bij het totaal aantal woorden.
Schrijven in spreektaal heeft voordelen
Korte zinnen schrijven makkelijk en ze zijn ook snel te begrijpen. Je mag makkelijke woorden gebruiken. Dat maakt je tekst een stuk toegankelijker. Je mag je zinnen beginnen met woorden als of, en, dus, want.
Als er direct contact was gemaakt, zou het een penalty zijn geweest, maar aangezien het een gevaarlijk spel was, was het resultaat een indirecte vrije trap in het strafschopgebied.
De spelregels zijn simpel: lees met het bitje (mondstuk) in je mond de zin op het kaartje voor zolang de zandloper loopt. De andere spelers moeten raden wat jij zegt. Je mag wel je handen en voeten gebruiken om iets duidelijk te maken, dat maakt het alleen maar lachwekkender.
Wie de tegenspeler “JA” of “NEE” hoort zeggen, slaat op de bel, waarmee deze beurt eindigt. De speler die als eerste op de bel sloeg mag de kaart houden en legt hem voor zich. Wanneer de tegenspeler alle vragen beantwoordt zonder “JA” of “NEE” te zeggen, krijgt hij de kaart, die hij voor zich legt.
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
Het langste woord ter wereld is de scheikundige naam voor het eiwit titine: methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...) isoleucine. Dit woord, dat hier zeer verkort is weergegeven, telt niet minder dan 189.819 letters, en het kost je zo'n 3,5 uur om het uit te spreken.
Bij toespraken spreken we in Nederland* zo'n 130 woorden per minuut. Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut.
Om u een indruk te geven: een pagina met 40 regels tekst is ongeveer 400 woorden, wat staat voor circa 3 minuten spreektijd.
Het gemiddelde aantal woorden per minuut in Nederland is 130. Dat is dus iets meer dan twee woorden per seconde. Voor 10 minuten presenteren in een gemiddeld tempo heb je 1300 woorden nodig.
Vermijd spreektaal en informeel taalgebruik. Overbodige en nietszeggende woorden, zoals 'dus', 'ook', 'wel' moeten worden geschrapt. Informeel of gekleurd taalgebruik is volledig uit den boze in een academische tekst. Vermijd persoonlijk of verhalend taalgebruik.
Probeer daarom te voorkomen dat je: Vulwoorden en dubbelingen gebruikt (zoals “tevens ook”) Vaag taalgebruik gebruikt (“men zegt dat” – wie is men?) De lezer aanspreekt (“je zult zien dat”)
Teveel, aaneengeschreven, is een zelfstandig naamwoord met als betekenis 'overschot, overmaat'. U kunt er een lidwoord voor zetten: een teveel, het teveel. Het tegengestelde van het teveel is het tekort. Het teveel aan ijzer wordt opgeslagen in de lever.
Volgens Onze Taal zijn dit de mooiste woorden in het Nederlands: Desalniettemin (volgens Onze Taal-lezers) Liefde (volgens NIPO-onderzoek) Vrijen (volgens Volkskrant-lezers)
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters). Het tweede langste woord in de Nederlandse taal is het enkelvoud van het langste woord en bestaat uit 48 letters.