Voor ondergrondse gasopslag gebruikt de
Hoe wordt gas opgeslagen? Gas wordt in Nederland opgeslagen in lege gasvelden op dieptes van 2.500 tot 4.000 meter. Deze grond bestaat uit poreus gesteente. In de zomer wordt dit gesteente met van compressoren onder druk geïnjecteerd met gas.
Aardgas kan op verschillende dieptes in de aarde zitten. In Nederland is dit gemiddeld ongeveer 3 tot 4 kilometer. Vanuit de boortoren wordt een lange buis naar de gasbel gebracht. Wanneer de buis de gasbel heeft bereikt wordt er een afsluitsysteem aangebracht in de vorm van een kraan.
Ons aardgas is in honderden miljoenen jaren ontstaan uit de resten van planten en dieren. Het zit in millimeter kleine poriën van harde zandsteenlagen op 1,5 tot 5 km diepte onder land en onder zee.
Het grootste gasveld ligt in Groningen
Het Groningenveld behoort tot de 10 grootste gasvelden ter wereld. Ook in de Noordzee liggen gasvelden. De groene gebieden op de kaart zijn de gasvelden. In het zuiden van Nederland liggen de meeste olievelden.
Hoe ontstaat aardgas? Onder hoge druk veranderden plantenresten in veen en later in steenkool. De steenkoollaag werd steeds warmer; zo ontstond aardgas.
In de diepe ondergrond liggen planten- en dierenresten van miljoenen jaren geleden. Onder invloed van druk en warmte ontstaat hieruit aardgas of olie, dat opstijgt naar bovenliggende lagen. Als dit in een poreus gesteente terechtkomt met daarboven een afsluitende laag, ontstaat een olie- of gasveld.
Aardgas, condensaat en aardolie, samen ook wel koolwaterstoffen genoemd, ontstaan uit dode algen, bacteriën of hogere planten. Als deze organismen diep onder de grond liggen, treden druk- en temperatuurverhogingen op. Daardoor ontstaan vloeibare en gasvormige koolwaterstoffen: aardolie, condensaat en aardgas.
Afbouwen van gaswinning
Daarom is in 2018 door de overheid besloten de gaswinning in het gebied versneld af te bouwen. In eerste instantie naar nul rond 2030. Een jaar later, in 2019, is dat door de minister bijgesteld: het doel moet al in 2022 of 2023 worden gehaald.
Het gas in de Nederlandse bodem is nog lang niet op. Er is nog zeker een voorraad van 500.000 miljard kubieke meter gas. Ter vergelijking, in Slochteren zat een voorraad van 2800 miljard kubieke meter gas. Dat zegt Energie Beheer Nederland.
Kan een gasveld opraken? Afhankelijk van het gasveld kan dit tientallen jaren zijn.
Wat is beter: aardgas of steenkool? Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen.
Over het algemeen wordt een hoge druk gasleiding echter diep genoeg in de grond gelegd om te voorkomen dat deze beschadigd raakt bij graafwerkzaamheden. De voorgeschreven diepte waar een hoge druk gasleiding die parallel aan wegen moet liggen, is minstens 0,80 cm diep tot 1 meter.
Het gas wordt opgeslagen in de poreuze zandsteenlaag in het veld, op een diepte van 2500 tot 4000 meter. Daarboven bevindt zich een afdichtende zoutlaag. In het poreuze gesteente van de lege gasvelden wordt in de zomerperiode aardgas met behulp van compressoren onder druk geïnjecteerd.
Voor de opslag van aardgas gebruikt EnergyStock zoutcavernes. Hier is in de ondergrond een zoutlaag opgestuwd tot een zoutberg zo groot als de Mont Blanc. In deze zoutberg zijn grote sigaarvormige holtes gemaakt, die geschikt zijn voor de opslag van aardgas.
In plaats van damp kan er ook vloeibaar gas uit de kraan stromen. Omdat LPG de vettige substantie glycerine bevat, kan dit schade toebrengen aan uw apparraten. Naast dat het gevaarlijke situaties kan opleveren, is het zelf vullen van een gasfles een milieudelict. Je kan hier dus een boete voor ontvangen.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar. Daarnaast is een viertal gasvelden operationeel als gasopslagfaciliteit (plus nog één gasopslag in zoutcavernes).
Laatste Nederlandse gas
Uit onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bleek in augustus dat er nog 78,2 miljard kubieke meter aan gasvoorraden in de Noordzee zijn.
Bij het Groningse Slochteren zit een onvoorstelbare hoeveelheid van drieduizend miljard kubieke meter gas in de grond. Een zegen voor de Nederlandse economie: iedereen kookt en stookt erop en de Nederlandse staat verdient er goed aan. Maar wat moet Nederland als de bel opraakt?
Gas zit onder hoge druk in een zandsteenlaag, op circa drie kilometer diepte. Door gaswinning neemt de druk in deze laag af. Hierdoor ontstaat compactie, het samendrukken van de zandsteenlaag. Gebeurt dit bij een natuurlijke breuklijn, dan kunnen de aardlagen schoksgewijs verschuiven.
Schoon aardgas is reukloos, maar om ervoor te zorgen dat gaslekken snel worden opgemerkt, voegt de distributeur een zeer sterk ruikende stof toe aan aardgas dat aan huishoudens wordt geleverd. Aardgas is lichter dan lucht en stijgt wanneer het vrijkomt.
Het Groningenveld (ook wel aardgasveld van Slochteren) is een aardgasveld onder de Nederlandse provincie Groningen. Met een geschatte 2.740 miljard normaal kubieke meter aan winbaar aardgas is het het grootste aardgasveld van Europa en een van de grootste aardgasvelden ter wereld.
Ligt er een gasleiding in je straat? Dat verneem je snel als je de vraag stelt aan je buren. Als je echt zeker wilt zijn, kan je het best te rade gaan bij de distributienetbeheerder van jouw gemeente. Als er gas in de straat aanwezig is, kan die veelal gemakkelijk aangelegd worden tot aan jouw woning.
Het afgelopen jaar produceerde Nederland 8,9 miljard kuub aardgas op zee. In totaal lag het Nederlandse gasverbruik van huishoudens en bedrijven jarenlang op 40 miljard kuub, al is dat nu vanwege de hoge gasprijs teruggelopen naar zo'n 30 miljard.