Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
Zij vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment. Meestal is dit in de vroege avond van 4 mei.
De officiële start was in Groot-Brittannië tijdens de eerste herdenking van de Eerste Wereldoorlog, op 11 november 1919. Het idee voor een collectieve stilte zou zijn ontstaan bij de Australiër Edward George Honey en de Zuid-Afrikaan Percy FitzPatrick – onafhankelijk van elkaar trouwens.
De herdenking bestaat uit een plechtigheid. Daarna worden er kransen gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, maar ook op andere plekken in Nederland. Om acht uur 's avonds worden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van iedereen die vanwege een oorlog is overleden.
In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.
Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn donderdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.
Over de oorsprong van het gebruik bestaat geen eensgezindheid, maar op 11 november 1919, dit jaar dus exact een eeuw geleden, zou voor het eerst officieel een minuut (of meer) stilte bewaard zijn om de oorlogsslachtoffers te gedenken. Mogelijk gebeurde dat al een paar jaar daarvoor ook.
Nog altijd neemt een grote meerderheid van de Nederlanders op 4 mei twee minuten stilte in acht.
Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Marcel Möring, Dieuwertje Blok en Herman Van Rompuy spreken op 4 en 5 mei. De 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt dit jaar gegeven door schrijver Marcel Möring.
Kijktip : De Nationale Herdenking in 2022 vindt weer plaats met publiek op de Dam in Amsterdam. De Nationale Herdenking op de Dam is live te zien op NPO 1, NPO 2, NPO 3, SBS6, Net5, Veronica en SBS9 en online op een livestream via Gids.tv. De herdenking in de Nieuwe Kerk is al vanaf 18.45 uur op NPO 1 te zien.
Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers.
1: Op 4 mei 1945, om 18.30 uur werd op de Lüneburger Heide in Duitsland de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland, Helgoland en Denemarken geaccepteerd. Het document van overgave ('Instrument of surrender') trad op 5 mei om 08.00 uur in werking.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Het treffen tussen Ajax en Real Madrid wordt woensdag voorafgegaan door een minuut stilte. Dit maakte de Uefa bekend. De Europese voetbalbond wil op deze manier een teken van respect laten uitgaan naar de verongelukte spits Emiliano Sala (28).
Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november)
Het Britse voetbal wordt dinsdag hervat. Afgelopen weekend lagen alle competities in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland stil als blijk van respect voor koningin Elizabeth, die donderdag op 96-jarige leeftijd overleed. Vanaf dinsdag rolt de bal weer in de voetbalstadions.
Antwoorden (3) De regering bestaat uit de Koning en de ministers. "De Nederlandse bevolking" kan hen niet afzetten. Onze volksvertegenwoordiger kan besluiten om de begroting van een minister niet goed te keuren.
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil.
Prinses Amalia
De Oekraïense president Zelensky zal niet aanwezig zijn bij de Dodenherdenking op de Dam, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagochtend.
5 mei bijna altijd vrije dag voor ambtenaren en scholen
Overheidsinstellingen en scholen zijn wel bijna altijd dicht op 5 mei. Voor scholen valt Bevrijdingsdag bijna altijd in de meivakantie, waardoor scholen dicht zijn en schoolgaande kinderen vrij zijn. Dit geldt voor zowel de basisscholen als de middelbare scholen.
Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
280.000 Nederlandse soldaten opgeroepen
En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen. De meeste van deze soldaten werden in hun eigen woonplaats begraven. Vanwege de bezetting was van een begrafenis met militaire eer geen sprake.