Je bloeddruk is lager dan 140/90. Dat is normaal. Het risico op een hartinfarct of beroerte neemt toe als je bloeddruk richting de 140/90 gaat. Daarom geldt: hoe lager je bloeddruk, hoe beter.
Mogelijke gevolgen van een hoge bloeddruk zijn: Hartinfarct of beroerte: de hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen. Er kunnen zich stofjes, zoals cholesterol ophopen. Je bloedvaten worden nauwer en hierdoor neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe.
Als de hartschade is veroorzaakt door een hartinfarct blijft troponine tot 2 weken verhoogd. De hoeveelheid troponine zegt alleen iets over schade aan de hartspier. Als andere spieren beschadigd zijn door een ongeval of intensief sporten, zie je dit niet terug in de hoeveelheid troponine.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
pijn of minder gevoel in de rug. een licht gevoel in het hoofd. pijn in de nek. gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt.
Soms treedt er een stil infarct op. Bij een stil infarct is op het hartfilmpje te zien dat er een hartinfarct heeft plaatsgevonden, maar de patiënt heeft er zelf helemaal niets van gemerkt. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen.
Signalen. De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek. Je kunt hierbij ook zweten, braken of erg misselijk zijn.
Een stresscardiomyopathie of takotsubo cardiomyopathie kan ontstaan na hevige stress. De klachten lijken op een hartinfarct. Mogelijk zorgen stresshormonen voor een soort tijdelijke verlamming van een deel van de hartspier. Hierdoor trekt deze minder goed samen.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Een hartfilmpje (ECG) en een bloedonderzoek kunnen het vermoeden van een hartinfarct bevestigen. Soms is het hartinfarct al duidelijk op het hartfilmpje te zien. Dan wordt behandeling gestart zonder te wachten op de uitslag van het bloedonderzoek.
Bij een hartinfarct is er vaak een drukkende, beklemmende pijn midden op de borst. Dit kan bij zowel inspanning als in rust voorkomen. Deze pijn kan uitstralen naar de linkerarm of kaak, maar soms ook naar de rug of rechterarm. Bij een hartinfarct duurt de pijn langer dan 5 minuten.
De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. De pijn kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.
Duidelijke signalen
pijn of een beklemmend, knellend of drukkend gevoel op de borst. uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm. pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten. zweten, misselijkheid, braken.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
Verminder je werkdruk, haast je minder, drink minder koffie en cola en neem meer tijd voor rust en ontspanning. Leer je hartritme controleren met behulp van biofeedback.
Een normale hartslag in rust ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut, dit is dan normaal. Bij inspanning gaat de hartslag juist omhoog.
De onderzoekers zagen een piek in het aantal hartaanvallen aan het begin van de week, met het hoogste percentage op maandag. Ook op zondagavond blijken mensen een groter risico te lopen op een hartaanval.
Een hartinfarct kan ook optreden zonder dat u klachten hebt. Dat noemen we een stil infarct. Het kan leiden tot (levensbedreigende) hartritmestoornissen en tot hartfalen doordat uw hart niet meer voldoende pompt.
Zo wordt aanhoudende pijn op de borst meestal wel als een serieus signaal gezien. Maar er zijn ook vagere klachten die kunnen wijzen op een hartaandoening. Deze worden lang niet altijd herkend. Zo kunnen langdurige maagklachten bijvoorbeeld worden verward met hartklachten.
De klassieke klachten voor hartfalen zijn pijn op de borst met uitstralingen naar de armen en overmatig zweten, misselijkheid en braken.