Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst. Dit doe je door een elektrische tandenborstel te gebruiken en een ronde beweging van het tandvlees naar de tand te maken.
Wil je wittere tanden hebben? Maak je geen zorgen: als het glazuur alleen oppervlakkig verkleurd is, is dat niet onomkeerbaar. Je kunt de kleur van je tanden thuis verbeteren met behulp van een 'thuisbehandeling'. Tandglazuur is als een spiegel.
Knapperige groenten als selderij, spinazie, komkommer en wortels 'schuren' tandsteen en tandplak van je tanden en kiezen en helpen ze zo witter te worden. Say cheese. Oké, het maakt je tanden niet echt witter maar door kaas te eten wordt er meer speeksel aangemaakt en dus meer bacteriën verjaagd.
Sterkere uitwendige verkleuring kan in veel gevallen door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd door de tanden en kiezen te polijsten. Als de verkleuring echter in het glazuur is doorgedrongen, is het effect van polijsten gering. Dan kunnen tanden en kiezen toch witter worden gemaakt door ze te bleken.
Een keer vergeten je tanden te poetsen is geen probleem, behalve dat je je niet zo fris voelt. Regelmatig niet je tandenpoetsen heeft wel gevolgen. Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Poets je tanden in ieder geval niet vaker dan 3 keer per dag. Wanneer je je tanden te vaak poetst kan je het glazuur of je tandvlees beschadigen. Dat komt omdat je met een schrobbende beweging poetst en wanneer dat te vaak gebeurt kan dat schadelijk zijn.
Als je glazuur minder dik wordt, wordt het tandbeen eronder steeds zichtbaarder, waardoor je tanden geel lijken. Naarmate mensen ouder worden, wordt hun glazuur meestal dunner, maar de zuren uit voeding en drinken kunnen ervoor zorgen dat glazuur voortijdig veroudert en je tanden geel laten lijken.
Niet alle tanden zijn helder wit en de natuurlijke tandkleur van de meeste mensen neigt meer naar geel dan naar wit. Als alle tanden dezelfde kleur hebben is dat de natuurlijke tandkleur. Als de tanden onderling in kleur geel verschillen, dan is er sprake van verkleuring.
Waterstofperoxide. Oxidatiemiddel. Waterstofperoxide breekt stoffen af die zorgen voor tandverkleuring. In Nederland mag in tandenbleekmiddelen 0,1% waterstofperoxide zitten.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.
Conclusie. Whitening tandpasta werkt niet. Slechts bij een handjevol proefpersonen zagen we na 30 dagen gebruik wittere tanden. Maar bij de 2 normale tandpasta's, die we als controle meetestten, was dat ook het geval.
Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk bij het bestrijden van gele tanden. Minimaal 2 minuten tandenpoetsen is essentieel. Ook flossen is noodzakelijk. Laat daarnaast 1 tot 2 keer per jaar eventueel tandsteen verwijderen en de tanden polijsten door de tandarts.
Hoe voorkom je gele tanden? Je kunt gele tanden voorkomen door geen suikerhoudende snacks te eten en zure drankjes als frisdrank en wijn te laten staan. De zuren uit dit voedsel kunnen je glazuur aantasten, maar als je na het eten gewoon water of melk drinkt kan dit de gevolgen tegengaan.
Je tanden verkleuren sneller wanneer je rookt of veel eten of drinken nuttigt die vol kleurstoffen zitten. Denk aan koffie, rode wijn, thee, rode vruchtensappen of jam. Andere oorzaken kunnen zijn: Een harde val of een klap op het gebit kan ervoor zorgen dat de tandzenuw afsterft.
Voor mooie, witte tanden gebruik je de Iwhite Instant Professionele Whitening Kit. De kit bestaat uit 10 dunne, buigzame bitjes. Het bitje verwijdert vlekken op je tanden, maakt je tanden sterker en bevat geen waterstofperoxide.
Zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten of azijn dragen bij tot de erosie van het glazuur. Resultaat: het tandglazuur wordt dunner en transparant. Daardoor wordt de dentine – die geel van kleur is – beter zichtbaar door het glazuur. De tanden zien er dan geler uit.
Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water. Het tandglazuur kan namelijk aangetast worden door het schurende effect van zout op de tanden. Daarom is het verstandig om een veilige dosis zout te gebruiken, of een mondspoelmiddel te kopen waar een veilige dosis zout in is verwerkt.
Vaak ontstaan er irritaties binnen in je mond of krijg je opeens hele erge gevoelige tanden tijdens het drinken van warme of koude dranken. Ook zijn je kiezen na het bleken minder bestendig tegen tandplak als tanderosie. Nog erger is dat je op lange termijn ziektes aan over kunt houden die vrijwel niet te genezen zijn.
Tanden bleken thuis gebeurt doorgaans met flexibele bitjes die gevuld worden met een bleekgel. De gel bevat diverse bestanddelen, waarvan carbamideperoxide en/of waterstofperoxide de bekendste zijn. Dit zijn namelijk de bestanddelen die ervoor zorgen dat de gele kleur wordt afgebroken.
Tijdens het bleekproces kan er tandpijn of pijnlijk tandvlees ontstaan. De bleeklepel korter dragen of met langere tussentijden kan de pijn doen verdwijnen. Eventueel kan de bleekbehandeling onderbroken worden. Als de pijn verdwenen is, kan het bleken hervat worden.
Om met de deur in huis te vallen: tanden horen helemaal niet wit te zijn. "Tandbeen heeft een geelachtige kleur", vertelt Kohsiek. "Daaromheen zit het glazuur, wat glasachtig is met een lichte blauwe gloed. Daardoorheen kun je het geel nog zien.
De kans op gaatjes is groter als u uw mond met water spoelt na het tandenpoetsen. U spoelt namelijk de fluoride die in de tandpasta zit weg. Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat.
Te hard poetsen kan pijnlijk tandvlees veroorzaken. Wanneer je te hard poetst en te hard op je tandenborstel drukt tijdens het poetsen, kan een poetstrauma ontstaan. De borstelharen van je tandenborstel beschadigen je tandvlees met geïrriteerd tandvlees tot gevolg. De mondhygiënist kan je helpen met poetstips.