Het gevoel van een brok in je keel heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt.
Neuriën en water drinken
Een slokje water drinken of zuigen op een snoepje is volgens KNO-artsen de beste methode tegen een vervelend gevoel in uw keel. Daarnaast kan neuriën en stevig slikken ook helpen. Dit zorgt er namelijk voor dat de slijmvliezen in uw keel vochtig worden, waardoor zij minder slijm aanmaken.
De klacht verdwijnt vaak vanzelf. Dit vindt meestal geleidelijk plaats, het brokgevoel speelt af en toe nog op. Na verloop van weken tot maanden is het definitief verdwenen. Spanningen en problemen kunnen zich met verschillende lichamelijke klachten uiten.
Een heftige en scherpe pijn in de keel. Moeite met slikken of praten. Koorts. Een keelontsteking, hierbij is het achter in uw keel erg rood en/of er zijn witte vlekken en slijm achter in uw keel te zien.
Mogelijke klachten hierbij kunnen zijn: een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden; een gevoel alsof er een graat of een korreltje in de keel zit; een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.
Keelklachten, pijn bij het slikken, opgezette klieren en roodheid achter in de keel kunnen op een soa infectie in je keel wijzen.
De KNO-arts doet eerst een algemeen KNO-onderzoek. De arts bekijkt dan de oren, neus, mond, keel en hals.
Stress en spanningen of hevige emoties kunnen de kans op een aanval van slokdarmkramp vergroten. In periodes van stress kunnen gerichte ontspanningsoefeningen daarom helpen. Ook een paar aanpassingen in het dagelijkse voedingspatroon kunnen helpen: Eet zo min mogelijk zeer warm of zeer koud eten en drinken.
Een vastzittende hoest en vastzittend slijm in je keel kunnen ontstaan door verschillende oorzaken: een ontsteking van je luchtwegen door bijvoorbeeld een verkoudheid. roken of meeroken. een allergische reactie op een bepaalde stof, dieren of gras- en boompollen.
Amandelstenen komen vaker voor bij volwassenen en mensen die regelmatig last hebben van keelontsteking. Ook een slechte weerstand speelt vermoedelijk een rol bij het ontstaan van amandelstenen. Amandelstenen ontstaan meestal in de amandelcrypten. Dit zijn een soort diepe groeven in de keelamandelen.
De huig, ook wel uvula genoemd, is in de menselijke mond de uitloper van het zachte gehemelte. Dit lichaamsdeeltje is gewoonlijk te zien als een aanhangsel in iemands wijd geopende mond.
Het brok- of globusgevoel is meestal gelokaliseerd in het strottenhoofd. Je bent daardoor geneigd om te gaan schrapen of extra te slikken. Door het schrapen en vaak slikken worden en blijven bepaalde keel- en halsspieren teveeel aangespannen. dit kan tot gevolg hebben dat je een brok in de keel voelt.
Met de juiste stress verlichtende oefeningen of logopedie kan het dichtgeknepen keel gevoel afnemen. Dit gevoel zit ter hoogte van het strottenhoofd en zorgt ervoor dat mensen de neiging hebben te schrapen, kuchen of te vaak slikken. Het kan goed worden verholpen door ontspanningsoefeningen of hulp van een logopedist.
Eten blijft hangen in keel
Het is een erg vervelend gevoel wanneer eten blijft hangen in de keel of wanneer eten blijft hangen in de slokdarm. Neem daarom de tijd voor het eten en drinken en zorg voor een goede houding.
Als je goed rechtop zit zal er veel minder spanning op je keel zijn. Ook massage van de nek en keel spieren kan helpen om de spieren te ontspannen. Daarnaast is bewust en ontspannen gapen ook een ideale manier om de spieren in de keel los te laten.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel. U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik. De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Klachten en symptomen bij Candida oesofagitis
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn.
Onder refluxklachten wordt ook wel het opboeren, het omhoog komen van maagzuur, een geïrriteerde keel en slikproblemen verstaan. Daarnaast kunt u daarbij ook last hebben van pijn en een brandend gevoel achter uw borstbeen. Dit wordt veroorzaakt door maagzuur dat terugstroomt in uw slokdarm.
Het onderzoek duurt ongeveer een minuut. U voelt het wel, maar het doet zelden pijn. Houdt uw hoofd tijdens het onderzoek recht en zo stil mogelijk. In vele ziekenhuizen is het mogelijk – door middel van een videocamera – op een monitor het onderzoek te volgen.
Het strottenklepje zit achter in de keel aan het begin van de luchtpijp. Normaal gesproken is het niet zichtbaar. Bij sommige mensen heeft het echter een hoge boogvorm waardoor het wel zichtbaar is achter in de keel. Het strottenklepje kan ook zichtbaar zijn als het ontstoken is.
Een CT-scan maakt de afwijking in de keel zichtbaar op beeld. De arts kan dan zien waar de afwijking precies zit en hoe groot die is. Soms worden de longen ook 'meegescand'. Als keelkanker uitzaait, is dat namelijk vaak als eerste naar de longen.
Je kunt sommige soa's krijgen via bloed. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren: Als je in de zorg werkt en jezelf prikt met een naald waar bloed op zit.
Klachten die je kunt hebben door chlamydia: Pijn bij het plassen. Een branderig gevoel bij het plassen. Pijn en bloed uit je vagina tijdens of na seks.
Het begint met een rood, hard plekje op je penis, vagina of anus. Soms ook in je mond. Later kun je klachten krijgen die lijken op griep. Zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn en pijn in je gewrichten.