Controleer in zijn nek of voel aan zijn voetjes als je twijfelt of hij het te warm heeft. Als die lauw aanvoelen, dan zit je goed. Voelt zijn nekje bezweet aan, trek je baby dan minder kleding aan. Desnoods laat je hem rondkruipen in een romper of – als het erg heet is – in z'n luier.
Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen. Warmte-uitslag kan je herkennen aan rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. In de zomer kan een baby zelfs een zonnesteek krijgen of zonnebrand, wanneer hij te lichte kleding draagt.
Gelukkig is er vaak iets aan te doen: als de baby te warm is trek je een extra laagje uit en als hij of zij te koud is, voeg je een laagje toe. Soms is het echter lastig om in te schatten en kun je vooral 's nachts niet continu een oogje in het zeil houden.
Baby's en kleine kinderen zijn kwetsbaar bij hitte. Zij kunnen zichzelf er nog niet goed tegen beschermen. Kinderen die last hebben van de hitte zijn sneller moe, klagen over hoofdpijn en krijgen concentratieproblemen. Soms gaan ze sneller ademen en lijken ze benauwd.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Houd wel altijd de combinatie van kleertjes, het beddengoed en de temperatuur van de kamer in de gaten. Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) genoeg zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij of zij het warm genoeg.
Overvloedig zweten. Droge mond. Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine) Duizeligheid, misselijkheid/braken of spierkrampen.
Een fijne kamertemperatuur
Wordt het warmer dan 25 graden in de slaapkamer, dan kan je baby gerust in alleen een rompertje slapen. Tussen de 20 en 25 graden leg je je baby in een rompertje en zomerslaapzak.
Wij adviseren je om je baby 's ochtends en 's avonds te temperaturen, totdat de temperatuur niet meer schommelt. De lichaamstemperatuur van je baby moet tussen de 36.5°C en de 37.5°C liggen.
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG.
Kleed je baby niet te warm aan 's nachts.
Een body met lange mouwen, pyjama met lange mouwen en voetjes + een gewatteerde slaapzak is perfect. Handig: een winterslaapzak met afritsbare mouwen.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C. Dat kan geen kwaad.
Symptomen herkennen
Kinderen jonger dan 5 jaar kunnen minder goed of niet aangeven wanneer ze last ondervinden van warme weersomstandigheden. Vooral zuigelingen kunnen oververhitting en dorst onvoldoende kenbaar maken. Doordat baby's slechts in beperkte mate kunnen zweten, ontwikkelen ze sneller koorts.
Baby's zijn bijzonder gevoelig voor warmte. Naast ongemak is het grootste risico bij een hittegolf uitdroging door hyperthermie, wat in sommige gevallen snel kan uitgroeien tot een levensbedreigende noodsituatie.
Indien de huid van het slachtoffer warm, rood en gestuwd is, is er sprake van hittestuwing.
Het kan bijvoorbeeld leiden tot hitte-uitputting en zelfs een hitteberoerte. Dat laatste is levensbedreigend. Daarnaast is het goed dat mensen weten dat ze bij hoge temperaturen op ouderen moeten letten, maar ook jonge mensen kunnen last krijgen van oververhitting. Bijvoorbeeld bij het sporten.
Een hoge lichaamstemperatuur tijdens hitte: koorts of oververhitting? Een van de symptomen van COVID-19 is koorts. Maar als het heet is kan een verhoogde lichaamstemperatuur ook komen door oververhitting.
Kleding baby 's nachts en overdag
Een slaapzak, laken of dekentje (mits goed ingestopt!) kan je baby ook goed warm houden. In de zomer, wanneer het warmer is dan 30 graden, is meestal een lakentje of enkel een paar luchtige kleertjes vaak genoeg.
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.
Controleer regelmatig of je kleine het niet te warm heeft, door zijn nek en voorhoofd te voelen. Als deze een beetje lauw aanvoelen, is de lichaamstemperatuur van je baby waarschijnlijk goed. Voelt dit klammig, dan heeft hij het te warm. Twijfel je, dan kan je eventueel de thermometer gebruiken.