Eeuwenoud. Het verhaal van Cupido is al heel oud en gaat helemaal terug naar de tijd van de Romeinen. Cupido komt namelijk voort uit de Griekse god van de liefde, Eros. Net zoals bij veel goden veranderde de Romeinen de naam van de god naar Cupido of Amor.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
Cupido wordt meestal afgebeeld als een naakt, mollig jongetje met vleugeltjes en een pijl-en-boog. Hij schiet, volgens de mythe, magische pijlen in harten van mensen en goden om deze verliefd te laten worden.
Wie was hij precies? Cupido, Amor, Eros; het zijn allemaal namen voor dezelfde god uit de mythologie: een liefdevol ventje met vleugels, en een boog met gouden pijlen. Hij was het zoontje van Aphrodite, de Griekse godin van de schoonheid, de liefde en meer van die mooie dingen.
Zijn equivalent in de Romeinse mythologie is Cupido (ook Amor genoemd). Eros was de zoon van Aphrodite en Ares.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Apollo beledigt Cupido, de god der liefde. Uit wraak laat deze hem verliefd worden op de nimf Daphne. Tijdens de achtervolging verandert Daphne in een laurierboom. Daphne was Apollo's eerste liefde, hem niet bezorgd door 't blinde toeval, maar door boze wraak van Cupido.
Mythologische liefdesgoden. In de Griekse mythologie is Eros de zoon van Aphrodite en Ares. Hij is de god van de liefde, de seksuele begeerte en het verlangen naar schoonheid. Het Romeinse equivalent van de god is Cupido, ook wel Amor genoemd.
Poseidon is de god van de zeeën en de wateren, maar ook van de paarden en de aardbevingen. Vandaar dat er zowel aan de kust als in het binnenland heiligdommen aan hem zijn opgedragen.
Adonis (Oudgrieks: Ἄδωνις) is een figuur uit de Griekse en Fenicische mythologie. De naam van deze godheid komt eenvoudig van het Fenicische Adon, dat 'heer' betekent. Net als de Fenicische Adon werd met Adonis de geliefde van de godin aangeduid, een jaarlijks stervende en herrijzende god.
Cupido was het hulpje, volgens sommigen zelfs de zoon, van de godin van de liefde en de vruchtbaarheid Venus (Grieks: Aphrodite). In sommige mythen is hij de zoon van Venus en Vulcanus, maar er zijn ook verhalen waarin hij de zoon is van Venus en haar minnaar Mars.
Ze is vooral bekend dankzij de mythe van de held Perseus. Afbeelding van Medusa in een vloermozaïek (cc – wiki – Ad Meskens) Medusa had een weelderige haardos, bestaande uit kronkelende slangen. Ze was bijzonder mooi, maar dat bracht haar vooral problemen.
De Grieken maken onderscheid tussen de eros, de begerige liefde, waarmee vooral de liefde tussen man en vrouw wordt bedoeld, de filia, de liefde voor je vrienden, de liefde die blij is dat er vrienden zijn, en de agapè, de onbaatzuchtige liefde voor je naaste, de liefde voor God en de liefde van God voor de mens.
1. in 't alg., het begeren, begeerte, in slechte zin = zucht, hartstocht.
Amor is een speels knaapje dat met pijl en boog de harten in liefde ontsteekt. Hij wordt ook afgebeeld als een jongeman, soms tezamen met zijn geliefde Psyche, met Venus of Dionysos of met een groep...
De Griekse godin Hera (Juno voor de Romeinen) was de dochter van de Titanen (reuzen) Kronos en Rheia. Vlak na Hera's geboorte verslond Kronos haar. Zeus, Hera's broer, redde haar uit Kronos' lichaam en trouwde later met haar. Broer en zus kregen vier kinderen: Ares, Eileithyia, Hebe en Hephaistos.
' De Mammon – een woord dat de betekenis in zich draagt van geld, zekerheid, vermogen – maakt namelijk aanspraak op de goddelijke troon. Het is een afgod. Een onrechtvaardige zelfs, volgens Jezus, een die verblindend werkt.
De Olympiërs waren ook vijanden van Zeus. De Olympiërs werden zijn vijanden omdat hij, nadat hij opperste heerser en god was geworden, impulsief en arrogant werd, en dit veroorzaakte wrevel bij sommige Olympiërs. Hij werd het meest gehaat door Hera, Athena, Poseidon en Hades.
Hij wordt vaak voorgesteld als een oudere man met lang, golvend haar en een weelderige baard. In zijn hand houdt hij de drietand. Soms verplaatst hij zich met een gouden zeewagen die door paarden of dolfijnen wordt voortgetrokken.
Er was eens een koning en een koningin. Het echtpaar had drie dochters. De oudste was knap, de tweede was nog knapper, maar de derde, de jongste – haar naam was Psyche – was wonderschoon.
Hij was de mooiste der goden, met gouden krullen die langs zijn roodgekleurde wangen vielen. Hij had twee vochtige vleugels op zijn schouders, witter dan sneeuw, met glimmende veren. Toen Psyche voorover leunde om zijn gezicht van dichtbij te zien, viel een druppel olie uit haar lamp op de schouder van de god.
Amor, zoon van Venus, is de Latijnse benaming van Cupido.
Hoewel hij is uitgegroeid tot de meest Griekse van de goden, lijkt Apollo relatief laat naar Griekenland te zijn gekomen. Hij werd mogelijk aan het eind van de Myceense beschaving (ca. 1200-1100 v. Chr.)
"Aphrodite was de Griekse Godin van de liefde en de schoonheid." Aphrodite was getrouwd met Hephaestos, maar zij was vooral de minnares van Ares. Ze had ook vele buitenechtelijke relaties die de jaloezie en wraakzucht van Hephaestos opwekten.
Apollo was de zoon van Leto en oppergod Zeus en de tweelingbroer van Artemis, godin van de jacht (haar Romeinse naam was Diana).