- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
Gipskruid, Witte klaver, Rode klaver, Cosmea, Boekweit, Korenbloem, Gele kamille, Gele ganzenbloem, Rolklaver, Venkel, Duizendblad, Gewone margriet, Gewone engelwortel, Scherpe boterbloem, Wilde peen, Boerenwormkruid, Roodzwenkgras en tot slot Struisgras.
Water en zeepsop
Een probaat middel is water met wat afwasmiddel erin. Luizen houden niet van water en ook niet van zeep op een plant. Doe het water en het afwasmiddel in een plantenspuit en zet de straal op de bladluizen. Herhaal dit een paar keer over een paar dagen verspreid indien nodig.
Bladluizen kunnen niet goed tegen de regen. Als het een paar dagen regent ben je zo af van de luis! De regen doodt de luizen en spoelt ze weg, zo kan de plant zich weer herstellen. Wanneer je binnenplanten last hebben van bladluis of het regent niet, dan kan je de planten ook een paar dagen achter elkaar natspuiten.
Bladluizen houden niet van sterk geurende planten, zoals lavendel, dille, knoflook, salie, uien, bieslook… Je kunt ook de bladluizen naar één plant lokken om de andere planten in je tuin te ontzien. De Oost-Indische kers is daarvoor heel geschikt.
- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia. Toch vinden ze vaak de weg niet naar jouw tuin.
Van de geur van salie, koriander, afrikaantjes en lavendel houden de beestjes niet. Deze plantjes kun je dus gebruiken om de luizen weg te houden.
De bladluis verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant. Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of door te vliegen van plant naar plant. Het komt dus niet door een slechte verzorging van de kamerplant.
Dankzij zijn sterke afstotende eigenschappen is lavendel een perfect anti-luizen middel. Je kunt het op twee manieren gebruiken: Doe een paar druppels fijne etherische lavendelolie in de kraag van je kleintje. Omdat etherische oliën allergeen zijn, wordt het niet aanbevolen om ze rechtstreeks op de huid aan te brengen.
Bladluizen voeden zich aan jouw kamerplant, en kun je het beste zo snel mogelijk bestrijden. De plaag verspreidt zich namelijk snel, en kan jouw plant aardig beschadigen.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
Niet teveel, want dan kan het schadelijk zijn voor andere beestjes, zoals bijen en lieveheersbeestjes. We raden 1 tot 2% aan.
Bladluizen hebben een hekel aan planten met een sterke geur. Denk aan lavendel, bonenkruid, knoflook en goudsbloemen. Plant dus zo'n sterk geurende bloem of plant naast je geteisterde plant en de bladluizen zullen maken dat ze wegkomen!
- Twee weken lang elke dag kammen met een netenkam (daarmee vang je zowel luizen als neten). Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes worden gelegd.
Insecten hebben een hekel aan sterk geurende kruiden. Zo ook de bladluis. Geuren van lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook weren bladluis. Plaats deze kruiden als plant in de tuin of strooi de kruiden tussen de planten.
Tea tree-olie (essentiële olie van de theeboom)
Zijn antiseptische, antibiotische en antivirale eigenschappen maken van tea tree-olie een essentiële olie die bijzonder geschikt is om luizen te bestrijden.
Luizen houden niet van de geur van knoflook. Zet dus knoflook bij luisgevoelige planten als rozen. Of besproei de aangetaste planten met een aftreksel van knoflook. Plet daarvoor 2 hele knoflookbollen, doe ze in 1 liter kokend water en laat 10 minuten koken.
Bladluizen kunnen overspringen of zelfs vliegen naar andere planten. Hierdoor kan deze plaag zich snel verspreiden onder de planten in je huis.
De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony.
Bladluizen houden niet van lavendel, bonenkruid, salie, hysop, ui en knoflook. Van al deze kruiden kan dus een aftreksel gemaakt worden.
Periode van bestrijding
Het beste tijdstip is echter vanaf begin mei als de eerste bladluizen zich aandienen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de temperatuur. De temperatuur moet minstens 15º C zijn om ervoor te zorgen dat de larven meteen actief worden op het moment dat ze worden uitgezet.
Bladluis bestrijden met azijn en groene zeep
In dit stadium zijn huis-, tuin-, en keukenmiddelen vaak effectief. Dan kunt u bladluis bestrijden met azijn en groene zeep. Voeg een beetje azijn toe aan een emmertje water. Doe er ook een kleine beetje groene zeep.
Bladluizen overwinteren in warme winters zowel als ei als als bladluis. In koude winters, als de temperaturen langere tijd lager zijn dan -7°C, overleven alleen de eieren. Dit zorgt ervoor dat een populatie bladluizen in het voorjaar veel kleiner is en bovendien later op gang komt.
De bladluis verspreidt zich door tussen andere planten te vliegen of springen, door zichzelf mee te laten voeren op de tocht of door mee te liften op kleding van mensen.